ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investiţiile în parcurile fotovoltaice din comunităţile locale au depăşit două miliarde de lei (minister)

28 Aprilie 2025   |   Agerpres

Potrivit ministrului Sebastian Burduja, la ora actuală sunt 831 de proiecte concrete, evaluate, finanţate şi semnate, prin care vor fi instalaţi aproape 300 MW, capacităţi de producere din surse regenerabile, în comunităţile din toată ţara.

 
 
Un număr de 60 de noi contracte pentru construirea de parcuri fotovoltaice în comunităţile locale au fost semnate, vineri, cu primării şi entităţi publice din întreaga ţară, suma investită până în prezent în astfel de proiecte de energie curată depăşind două miliarde de lei, a anunţat Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

"România accelerează tranziţia către un sistem energetic sustenabil, prin investiţii strategice în energie curată pentru sectorul public. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat ieri, 25 aprilie, un nou set de 60 de contracte de finanţare în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, susţinut prin Fondul pentru Modernizare. Cele 60 de proiecte semnate vizează sprijinirea entităţilor publice în dezvoltarea de capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului. Valoarea totală a acestor proiecte este de 114.990.533,67 lei (circa 23,1 milioane euro), din care 100.291.603,78 lei (peste 20 milioane euro) reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare. Capacitatea totală instalată aferentă acestor investiţii va fi de 15,81 MW. Acest demers reflectă angajamentul Ministerului Energiei pentru un viitor energetic sustenabil, bazat pe tehnologii curate şi eficiente, în beneficiul tuturor comunităţilor din România", se menţionează în comunicat.


Potrivit ministrului Sebastian Burduja, la ora actuală sunt 831 de proiecte concrete, evaluate, finanţate şi semnate, prin care vor fi instalaţi aproape 300 MW, capacităţi de producere din surse regenerabile, în comunităţile din toată ţara.

"În doar câteva luni, prin Fondul pentru Modernizare, am direcţionat peste 2,1 miliarde de lei în investiţii care vor transforma şcoli, spitale, primării şi alte instituţii publice în consumatori activi de energie pe care o produc singuri, în parcuri fotovoltaice. Energie curată, facturi mai mici. Din această sumă, aproape 1,83 miliarde de lei sunt fonduri nerambursabile - bani europeni atraşi pentru viitorul energetic al României. În cifre simple: 296,76 MW înseamnă energie curată pentru sute de mii de români. Înseamnă facturi mai mici, autonomie locală, emisii mai reduse şi un exemplu clar că tranziţia energetică nu este un lux, ci o realitate pe care o construim, zi de zi, contract cu contract. Şi nu ratăm nicio şansă de a atrage bani europeni gratis. În acelaşi timp, susţinem un nou Smart Deal, bazat pe securitate energetică, energie mai ieftină şi mai curată - în această ordine de priorităţi, şi nu alta", a spus Burduja, în comunicat.

Lista beneficiarilor care au semnat contracte de finanţare în data de 25 aprilie 2025 cuprinde: judeţul Alba - oraşul Zlatna; judeţul Bacău - comuna Parincea; judeţul Botoşani - comuna Răchiţi; judeţul Braşov - comuna Tărlungeni; judeţul Brăila - comunele Măxineni şi Unirea; Bucureşti - Institutul Geologic al României; judeţul Caraş-Severin - comunele Dalboşeţ, Lăpuşnicu Mare, Prigor, Ramna; judeţul Călăraşi - comunele Ciocăneşti, Roseţi; judeţul Cluj - UM 0827 Cluj-Napoca - Gruparea de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, comuna Ţaga; judeţul Constanţa - comuna Poarta Albă; judeţul Covasna - Municipiul Sfântu Gheorghe, comuna Sânzieni; judeţul Dâmboviţa - Municipiul Târgovişte, comuna Gura Foii; judeţul Dolj - comunele Gighera, Amărăştii de Jos, Cioroiaşi, Ghidici; judeţul Giurgiu - comuna Ghimpaţi; judeţul Gorj - comuna Bărbăteşti; judeţul Harghita - comunele Gălăuţaş, Porumbeni; judeţul Iaşi - comunele Cotnari, Alexandru Ioan Cuza; judeţul Ilfov - Parohia Gagu, Mănăstirea Radu Vodă; judeţul Maramureş - UM 0716 Baia Mare, comunele Remeţi, Vişeu de Jos; judeţul Mehedinţi - comunele Eşelniţa, Bala; judeţul Mureş - comuna Chibed; judeţul Olt - oraşul Corabia, comuna Verguleasa; judeţul Prahova - comunele Bătrâni, Bucov, Albeşti Paleologu, Talea, Poseşti; judeţul Sălaj - comunele Cizer, Zimbor; judeţul Sibiu - comuna Ludoş; judeţul Teleorman - comuna Drăgăneşti Vlaşca, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, comunele Purani, Zâmbreasca, Mârzăneşti, Călineşti; judeţul Timiş - comunele Vălcani, Şandra, Satchinez; judeţul Vaslui - comuna Vetrişoaia; judeţul Vrancea - comunele Pufeşti, Câmpuri.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 548 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...