ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding: Piaţa apelor minerale din România valorează, în prezent, un miliard de euro

11 Decembrie 2019   |   AGERPRES

În opinia acestuia, sectorul merită să primească ajutor de stat.

 
 
Piaţa apelor minerale din România valorează, la ora actuală, un miliard de euro, în timp ce, la nivel mondial, afacerile din această industrie vor creşte în următorii trei ani până la 174 de miliarde de euro, a declarat, miercuri, Jean Valvis, preşedintele Valvis Holding, într-o conferinţă de specialitate.

"Piaţa apelor minerale din România valorează, la ora actuală, un miliard de euro. Toţi producătorii prezenţi pe piaţa de aici au capacitatea de a dubla această sumă, în următorii ani. Media europeană de consum este 150 de litri pe an, iar în România este de 70 de litri pe an/cap de locuitor. În Italia, media pe cap de locuitor este de 210-200 de litri de apă. Românii beau 7,8 miliarde de litri de apă pe an, faţă de Germania plină de sifoane şi ape sărate, unde se beau anual 14,7 miliarde de litri. Piaţa mondială a apelor minerale va creşte, în următorii trei ani, cu 28 de miliarde de euro, până la 174 de miliarde de euro. Investiţiile vor continua în acest sector, pentru că nu putem să rămânem la un consum de 70 de litri pe cap de locuitor. Este clar să există un viitor al acestei industrii din punct de vedere al consumului intern. Mesajul nostru este că acest sector, pe lângă altele performante, ca vinul, turismul, IT-ul etc., e campion mondial într-un mod tangibil, obiectiv, sustenabil, protejat şi natural. Noi avem ape mult mai bune şi mai curate decât alţii, cu apele lor sărate. Şi Aquacarpatica, şi Borsec, şi Dorna sunt mai bune decât Pellegrino, Gerolsteiner şi alte sărături. Nu suntem cunoscuţi, pentru că suntem introvertiţi", a spus Valvis.


În opinia acestuia, sectorul merită să primească ajutor de stat.

"România este patria apelor minerale şi sectorul merită să se adreseze Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurenţei pentru a primi ajutor de stat, undeva la 20%, iar restul să-l dea sectorul privat", a susţinut el.

Statisticile oficiale arată că România se află în topul european în privinţa numărului şi calităţii izvoarelor de apă minerală, cu 60% dintre izvoarele de apă minerală din Europa, concentrând peste 12% din totalul producţiei din Europa de Est şi aproximativ 3% din cea înregistrată în Uniunea Europeană (UE).

Totodată, dintr-o analiză Frames, publicată recent, reiese faptul că numărul companiilor din România care îmbuteliază ape minerale, sucuri şi băuturi naturale nealcoolice, înregistrate cu codurile CAEN 1107 şi 1032, aproape s-a dublat faţă de 2010, de la 437 la peste 800 societăţi în 2018 (date preliminarii), după ce, în 2017, raportau date financiare 767 de firme.

La capitolul apă îmbuteliată, statistica Euromonitor arată că, din punct de vedere regional, consumul pe cap de locuitor, în România, a fost de 4,7 litri, în 2017, cu 35% mai mare decât media Europei de Est, şi cu 60% mai mic decât media Europei de Vest. De asemenea, vânzările de apă îmbuteliată în volum sunt aşteptate să aibă o rată de creştere medie anuală compusă de 7,2%, până în anul 2022, România atingând un consum mediu pe cap de locuitor de 132 de litri. În această marjă, cea mai mare contribuţie la această creştere provine de pe segmentul de apă plată.

Cât priveşte comportamentul consumatorilor, dacă în 2012, şase din zece cumpărători de apă alegeau apa carbogazoasă, începând cu anul 2017 cinci din zece pun în coşul de cumpărături apă plată.

Ziarul Financiar a organizat, miercuri, conferinţa cu tema "În căutarea brandului de ţară. România, izvorul de ape minerale al Europei".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15296 / 16778
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...