Leferman (Berarii României): Cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm este lipsa de predictibilitate, atât legislativă, cât şi fiscală
24 Septembrie 2019 AGERPRES
Julia Leferman a precizat că sectorul berii generează anual peste 860 de milioane de euro valoare adăugată în economie, din care 40% se regăseşte în retail, aproximativ 7% în sectorul HORECA, iar veniturile la bugetul de stat depăşesc jumătate de miliarde de euro.
Lipsa de predictibilitate, atât legislativă, cât şi fiscală, este cea mai mare provocare pe care o întâmpină jucătorii de pe piaţa berii, în condiţiile în care sunt publicate, fără o consultare cu mediul de afaceri, acte normative care afectează activitatea operatorilor economici, a declarat, marţi, directorul general al Asociaţiei Berarii României, Julia Leferman, într-o conferinţă de specialitate.
"Cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm este lipsa de predictibilitate, atât legislativă, cât şi fiscală. Acte normative care sunt publicate fără o consultare cu mediul de afaceri, deşi aduc atingere şi afectează în mod direct activitatea operatorilor dintr-un sector de activitate, cum este şi sectorul berii, sunt de natură să creeze distorsiuni în activitatea lor şi atunci pentru noi este foarte important să avem un dialog, să avem o consultare publică, poate chiar prealabilă, elaborării unui act normativ nou, pentru că doar astfel putem ajunge să adoptăm acte normative care să întrunească obiectivul de interes public şi deopotrivă să permită mediului de afaceri să se adapteze mai ales acolo unde sunt schimbări semnificative", a explicat ea.
"Cea mai mare provocare pe care o întâmpinăm este lipsa de predictibilitate, atât legislativă, cât şi fiscală. Acte normative care sunt publicate fără o consultare cu mediul de afaceri, deşi aduc atingere şi afectează în mod direct activitatea operatorilor dintr-un sector de activitate, cum este şi sectorul berii, sunt de natură să creeze distorsiuni în activitatea lor şi atunci pentru noi este foarte important să avem un dialog, să avem o consultare publică, poate chiar prealabilă, elaborării unui act normativ nou, pentru că doar astfel putem ajunge să adoptăm acte normative care să întrunească obiectivul de interes public şi deopotrivă să permită mediului de afaceri să se adapteze mai ales acolo unde sunt schimbări semnificative", a explicat ea.
Potrivit acesteia, sectorul berii a generat de-a lungul timpului peste 1,5 miliarde de euro investiţii, fabricile de bere tradiţionale fiind modernizate şi retehnologizate.
"Avem în acest moment în România unele dintre cele mai moderne fabrici de bere din Europa. Avem deopotrivă o producţie naţională consistentă: peste 97% din berea care se consumă în România este produsă local, iar producţia locală înseamnă ingrediente locale şi forţă de muncă locală. Potrivit studiilor Asociaţiei, industria berii generează în România peste 85.000 de locuri de muncă atât direct, cât şi indirect. Marea parte din locurile de muncă generate în sectoarele conexe se regăsesc în segmentul de retail, în sectorul de aprovizionare, în agricultură şi în sectorul ospitalităţii. Suntem un stimul pentru agricultura României, pentru că sectorul berii preia materiile prime produse în România care sunt la baza acestei băuturi - orzoaică şi hamei în principal - şi există un potenţial real de a creşte ponderea acestor materii în producţia internă de bere, ceea ce automat înseamnă şi un impact pozitiv asupra locurilor de muncă pe care le generăm în sectorul agricol - aproximativ 10.000 la nivel naţional", a menţionat ea.
Julia Leferman a precizat că sectorul berii generează anual peste 860 de milioane de euro valoare adăugată în economie, din care 40% se regăseşte în retail, aproximativ 7% în sectorul HORECA, iar veniturile la bugetul de stat depăşesc jumătate de miliarde de euro.
"Ponderea cea mai mare în venituri o are cota de TVA - aproximativ 53% din această sumă (860 de milioane de euro n. r.) se colectează la bugetul de stat sub formă de TVA -, iar 28% este ponderea accizelor provenite din bere. Sectorul este 100% fiscalizat şi contribuie cu peste 60% din acciza pe care statul român o colectează din segmentul de alcool. Diferenţa o reprezintă impozitul pe profit, impozitul pe salarii şi contribuţii sociale", a arătat reprezentantul Asociaţiei.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Berarii României, Lucian Ghinea, a readus în discuţie datele demografice în sensul în care milioane de români au plecat din ţară, fapt care s-a resimţit la nivelul consumului de bere, dar şi faptul că sunt probleme din cauza lipsei forţei de muncă.
"Pentru berari, când s-a terminat vara trece perioada de vârf şi de entuziasm. Pentru industria berii urmează o perioadă pe care aş numi-o puţin provocatoare din punct de vedere al datelor demografice. În ultimii ani, un număr mare de concetăţeni au plecat în Europa. Sunt milioane de români care acum creează valoare adăugată şi contribuie la dezvoltarea economiilor din alte ţări şi consumă bere în alte ţări. Am fi vrut să îi avem alături de noi aici, în ţară, să contribuie la creşterea economică din România, să contribuie la consumul responsabil de bere din România. Deci, datele demografice vor fi un mare challenge în ceea ce urmează. (...) Sunt probleme mari să angajăm la orice nivel în companii, fie că e vorba de muncitori calificaţi sau muncitori cu înaltă calificare nu reuşim să angajăm oameni. Pur şi simplu nu găsim. Nu se mai pune problema de salariu şi cât plătim. Pur şi simplu nu găsim. Să chemăm înapoi 4 milioane de români nu cred că este fezabil", a spus Ghinea.
Şi el a atras atenţia asupra necesităţii predictibilităţii legislative şi fiscale.
"Sperăm într-o predictibilitate în partea legislativă şi fiscală şi măcar din acest punct de vedere să nu avem surprize, să nu ne facem singuri probleme aici, local, în ţară, ca să adăugăm la faptul că foarte mulţi concetăţeni au plecat în Europa", a adăugat acesta.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Berarii României, volumul de bere consumat în România este destul de ridicat, iar în ultimul timp se constată o tendinţă de diversificare a pieţei şi o orientare a consumatorilor către berea premium.
"Suntem la 85 de litri/cap de locuitor, încă sub vârful înregistrat în 2012, când consumul de bere era de 99 de litri/cap de locuitor, sub Cehia care stă la 135 de litri/cap de locuitor. Dar nu atât volumul este direcţia în care ne uităm, ci tendinţa de diversificare a pieţei. Piaţa de bere din România este o piaţă în curs de maturizare, iar în cadrul acestui proces are loc o diversificare a tipurilor de bere pe care le regăsim pe rafturi şi, deopotrivă, o tendinţă a consumatorului român de a se orienta către produse premium, ceea ce poate să conducă la o creştere valorică a acestui sector", a spus Leferman.
La rândul său, Lucian Ghinea a vorbit despre apariţia pe piaţa românească a producătorilor de bere craft, un proces care se manifestă la nivel global.
"Sunt trei perioade pe care le putem izola în evoluţia pieţei berii. Este perioada până în 2007-2008, când am avut un avânt fantastic, atingând aproape 100 de litri/capita, apoi a urmat perioada de recesiune până în 2012, urmată de o revenire cu o oarecare frână în 2013, când am avut o creştere de acciză de 10% peste noapte şi aceasta nu a ajutat la dezvoltarea pieţei. De atunci vedem o creştere extrem de moderată a pieţei berii în consum. Vedem o creştere în valoare, nu atât de mult în cantitate, deşi PIB are o evoluţie foarte bună în ultimii 4-5 ani. Piaţa berii în ultimii 4-5 ani abia trece în zona pozitivă. Deci, nu avem o sărbătoare în ceea ce priveşte consumul de bere volumic. Dar vedem o diversificare a produselor oferite în piaţă de toţi producătorii şi o premiumizare. De asemenea, vedem intrarea producătorilor craft în industria berii, o tendinţă care există la nivel global. A apărut şi la noi în România, este încă într-o stare incipientă. Noi avem deja o microberărie ca membru în Asociaţia Berarii României", a precizat Ghinea.
În privinţa tendinţelor, şeful Asociaţiei a menţionat că probabil vom vedea o dezvoltare în continuare a industriei berii craft şi există semne că sunt consumatori interesaţi de berea mai light.
"Dar sunt doar semne foarte incipiente şi fiecare producător are punctul său de vedere în ceea ce priveşte tendinţele", a subliniat el.
Lucian Ghinea a ţinut să sublinieze calitatea produselor oferite de producătorii de bere din România.
"De-a lungul a 15 ani sunt 1,5 miliarde de euro investiţi în capacităţi de producţie, în modernizare, în direcţia de a produce mai multă bere, mai multă capacitate. Cred că este sectorul recunoscut în România pentru calitatea produselor. 90% dintre producători sunt companii multinaţionale, dar şi companiile naţionale se aliniază la standardele de calitate impuse cumva de multinaţionale. Este o industrie unde calitatea este indiscutabilă şi către această direcţie au mers şi investiţiile în industria berii. Apoi, către dezvoltarea durabilă a industriei, în sensul eficientizării consumului de apă, în limitarea amprente de CO2, apoi ne uităm din ce în ce mai mult la economia circulară, ne uităm la folosirea ambalajelor reutilizabile. Industria berii cred că este în avanposturi în tot ceea ce priveşte dezvoltarea economiei", a adăugat acesta.
Jucători pe piaţa berii s-au reunit marţi la conferinţa "Industria berii din România".
| Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
| Articol 19429 / 20503 | Următorul articol |
| Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală evidențiată la gala ”The Lawyer European Awards”
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy la semnarea a trei contracte de operare și mentenanță (O&M) cu EnergoBit pentru trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 360 MW
Care sunt liniile de forță ale practicii de Concurență de la PNSA, apreciată de ghidurile internaționale pentru expertiza profundă, reflexele rapide și capacitatea de a duce la capăt mandate complexe | De vorbă cu Mihaela Ion (Partener) despre tendințele pieței, modul în care lucrează avocații, disciplina procedurală și gândirea strategică în proiectele în care miza, presiunea de timp și finețea analizei fac diferența
Balog & Stoica: Un nou jucător pe piața serviciilor juridice și o perspectivă contemporană asupra avocaturii
Refinitiv Legal Advisers - Q3 2025 | Piața de M&A a continuat să crească, în primele nouă luni, pe piețele emergente și la nivel nivel global, chiar dacă numărul tranzacțiilor este în scădere. Europa prinde viteză, iar Estul continentului redevine un teritoriu în care investitorii strategici și financiari caută randament. CMS își menține pozițiile de top la nivel global și în Europa de Est, regiune în care Clifford Chance și Schoenherr strălucesc, iar Kinstellar rămâne în Top 15
Lexology Index: Arbitration - 2026 | Arbitrajul românesc nu mai este doar „prezent” în clasamentele globale, ci începe să-și contureze, în mod coerent, un ecosistem. Patru avocați, printre care Cosmin Vasile (ZRVP), Crenguța Leaua (LDDP) și Luminița Popa (Popa Legal) formează nucleul de influență al practicii. ZRVP Și LDDP au cei mai mulți profesioniști în categoriile Thought Leaders și Future Leaders. România devine un „hub” credibil în arbitrajul regional
Fiscalitate ̸ Litigii Fiscale - Practica de Taxe a Kinstellar funcționează ca un „hub” integrat între drept, fiscalitate și finanțe, ce conturează un parcurs procedural previzibil, din faza de control al documentelor până la soluțiile finale ale instanței. Clienții beneficiază de pregătire proactivă, probatoriu robust și o echipă calibrată pentru litigii sofisticate | De vorbă cu Theodor Artenie (Counsel) și Raluca Botea (Counsel) despre tendințele ultimului an, prevenție, timing și modul de lucru al unei echipe recunoscute de directoarele internaționale
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal 500 au lansat ediția 2025 a GC Powerlist Romania
Filip & Company a asistat Autonom Services S.A. la încheierea unui contract de facilități de credit în valoare de 300 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Hexagon în achiziția Platformei CUG din Cluj, într-unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare ale anului
PNSA asistă Rex Concepts în obținerea unor linii de finanțare de la Bank Pekao pentru dezvoltarea rețelelor Burger King și Popeyes | Echipa de proiect a fost coordonată de partenerul Silviu Stoica, alături de Ioana Lazăr (Senior Associate) și Crina Stan (Associate)
Primul pas real spre avocatura de business | În culisele programului de practică juridică organizat de Țuca Zbârcea & Asociații, o adevărată școală de formare și începutul unui dialog profesional. Cursanții implicați în program au apreciat comunicarea continuă și proiectele în care au fost implicați și ar recomanda această experiență altor studenți. Avocații-mentori spun că experiența de practică autentică oferă prilejul de a înțelege care sunt valorile ce definesc profesia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...









RSS





