ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lupta pentru finanţare pune în pericol un acord cu privire la noile politici de mediu ale UE

28 Iunie 2022   |   Agerpres

"Nimeni nu va pleca din sală fără să facă unele sacrificii", a avertizat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, adăugând însă că speră că miniştrii vor ajunge la un acord.

 
 
O dispută cu privire la modalitatea de protejare a gospodăriilor sărace faţă de noile politici ale Uniunii Europene destinată să pună un preţ asupra poluării riscă să împiedice ţările membre să ajungă marţi la un acord cu privire la un set de noi măsuri verzi, transmite Reuters.
 
Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre se reunesc marţi în încercarea de a ajunge la o poziţie comună cu privire la o serie de legi mai ambiţioase destinate reducerii emisiilor poluante, inclusiv reformarea pieţei certificatelor de poluare şi o interzicere din 2035 a comercializării de noi automobile echipate cu motoare pe combustie.
 
"Nimeni nu va pleca din sală fără să facă unele sacrificii", a avertizat vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, adăugând însă că speră că miniştrii vor ajunge la un acord.
 
Măsurile discutate marţi sunt destinate atingerii obiectivului UE privind reducerea emisiilor nete cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Ceea ce vor conveni miniştrii Mediului din statele membre va constitui poziţia lor de negocieri în discuţiile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legii.
 
Însă ţările membre au opinii divergente cu privire la planurile Comisiei de a lansa o nouă piaţă de tranzacţionare a certificatelor de poluare în 2026, prin impunerea de costuri pentru emisiile de CO2 ale combustibililor poluanţi utilizaţi la încălzirea clădirilor şi în transporturi. Propunerea Comisiei este destinată să răspundă la creşterea emisiilor poluante în sectorul transportului, dar se confruntă cu opoziţia unor ţări membre care se tem că ar putea duce la creşterea facturilor la energie, ce au explodat în ultimele luni.
 
Ajungerea la un acord depinde de capacitatea miniştrilor de a conveni un nou fond UE care să ajute gospodăriile sărace să îşi plătească facturile şi să facă trecerea la energia curată, au declarat diplomaţii consultaţi de Reuters. Însă, ţările membre au opinii diferite cu privire la cât de mare ar trebui să fie acest fond. Comisia a propus ca fondul să conţină veniturile rezultate de pe urma vânzării unui sfert din certificatele de poluare vândute pe noua piaţă, care ar urma să genereze aproximativ 72 de miliarde de euro în perioada 2025-2032. În timp ce unele state bogate, precum Germania, vor să reducă mărimea acestui fond, altele, cum este Austria, ar urma să primească mai puţin de 1% din fondul propus. În replică, ţările membre din Centrul şi Estul Europei susţin că fondul ar trebui să fie mai mare, altfel nu îl vor aproba.
 
Un eventual eşec pe acest subiect ar putea împiedica acordurile cu privire la alte propuneri, deoarece măsurile sunt interconectate.
 
"Suntem pregătiţi pentru o lungă zi de discuţii şi chiar şi pentru o noapte albă", a spus marţi dimineaţa ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.
 
În schimb, ministrul Mediului din Polonia a spus marţi că ţara sa nu poate susţine o nouă piaţă a certificatelor de poluare şi nici planul UE de a interzice practic vânzarea de noi autoturisme echipate cu motoare pe combustie din 2035.
 
Potrivit unui document consultat de Reuters, Italia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria şi România vor şi ele ca data de la care ar urma să fie interzisă vânzarea de noi autoturisme echipate cu motoare pe combustie să fie amânată pentru 2040.
 
Durata medie de viaţă a unui autoturism nou este de 15 ani, iar Bruxelles-ul a avertizat că amânarea datei limită ar pune în pericol obiectivul UE de a ajunge la emisii zero până în 2050, termenul limită pentru evitarea unor schimbări climatice dezastruoase potrivit oamenilor de ştiinţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7618 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...