ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mai mult de jumătate dintre investitorii români nu au încredere în piaţa imobiliară (sondaj)

18 Iulie 2022   |   Agerpres

Cele mai noi date Eurostat arată că preţurile locuinţelor din România au crescut, la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu aproape 40% faţă de 2015, mai puţin decât media celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere de aproape 46%. În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu 18%, în România, respectiv cu 10% în UE.

 
 
Peste jumătate dintre investitorii români (54%) nu au încredere în piaţa imobiliară, iar patru din zece respondenţi (38%) sunt de părere că aceasta se va deprecia în următoarele 12 luni, reiese dintr-un sondaj realizat de o platformă de investiţii.
 
Potrivit cercetării, pe aceeaşi linie a lipsei de încredere se află şi 50% dintre investitorii din Cehia. De asemenea, 49% dintre investitorii polonezi şi 44% dintre cehi consideră că piaţa imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni. Românii par ceva mai puţin pesimişti, doar 38% dintre ei considerând că situaţia de pe piaţa imobiliară se va înrăutăţi, în timp ce 30% consideră că se va îmbunătăţi, iar 29% nu văd nicio schimbare, arată datele eToro Retail Investor Beat.
 
Cele mai noi date Eurostat arată că preţurile locuinţelor din România au crescut, la sfârşitul primului trimestru din 2022, cu aproape 40% faţă de 2015, mai puţin decât media celor 27 de ţări din Uniunea Europeană, care a înregistrat o creştere de aproape 46%. În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu 18%, în România, respectiv cu 10% în UE.
 
De asemenea, în privinţa chiriilor, România este cu mult în urma economiilor ţărilor vecine, precum Ungaria, cu creşteri de aproximativ 43%, Polonia - cu 40%, şi Cehia - cu 21%. În acelaşi timp, aceleaşi ţări au înregistrat o majorare a preţurilor locuinţelor de peste 136% în Ungaria, de 110% în Cehia şi de 60% în Polonia.
 
"Acelaşi fenomen se observă şi în Statele Unite. Dobânda pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani este acum de 5,65%, în creştere de la 3,29% la începutul anului. În timp ce potenţialii cumpărători încep să resimtă împrumuturile mai scumpe, preţurile locuinţelor sunt încă în creştere. În SUA, preţul mediu de listare din luna iunie pentru anunţurile active a fost de 450.000 de dolari, în creştere cu 16,9% faţă de anul trecut şi cu 31,4% faţă de iunie 2020. În oraşele mari, preţurile medii de listare au crescut în medie cu 13,3% faţă de anul trecut. Pe piaţa americană, locuinţa tipică a fost listată 32 de zile pe piaţă în luna iunie, în scădere cu 4 zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de zile faţă de iunie 2020. Preţul chiriilor începe să se tempereze. După o creştere de 11,4% în ultimul an, chiria medie pentru un apartament cu două camere în SUA a crescut cu doar 0,5% în iunie, în timp ce chiria medie pentru un apartament cu trei camere a scăzut cu 2,9%. De asemenea, au intrat pe piaţa imobiliară mai puţini cumpărători cu credite, cererile de credite ipotecare scăzând luna aceasta la minimumul ultimilor 22 de ani, potrivit Asociaţiei Bancherilor Ipotecari", se notează în sondajul citat.
 
Conform documentului, spre deosebire de europeni, 54% dintre investitorii americani încă mai cred în piaţa imobiliară, iar 40% văd o evoluţie pozitivă în următoarele 12 luni. Indiferent de diferenţele de opinie cu privire la evoluţia pieţei imobiliare, 78% dintre investitorii români şi cehi, 71% dintre investitorii polonezi şi 69% dintre investitorii americani sunt încrezători în investiţiile lor per ansamblu.
 
Sondajul a fost realizat de Appinio, în perioada 7 - 17 iunie 2022, pe un eşantion de 10.000 de investitori individuali din 14 ţări, astfel: câte o mie în Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia şi Spania, şi câte 500 de investitori individuali în Italia, Olanda, Danemarca, Suedia, Polonia, România şi Republica Cehă.
 
Realizatorii cercetării au menţionat că investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5436 / 15692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...