ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie, impact de peste 16 mil. lei pentru Transelectrica

19 August 2019   |   AGERPRES

Comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani, în semestrul I al anului 2019 s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor realizate, raportat la sumele bugetate, respectiv 85,8 milioane de lei.

 
 
Majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2% a avut un impact de peste 16 milioane de lei în activitatea companiei Transelectrica, atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie, informează compania.

"Impactul modificărilor legislative ale anului 2019 privind companiile din sectorul energetice a fost amortizat cu succes în profitul obţinut de CNTEE Transelectrica SA în primul semestru, prin implementarea unei strategii de management prudente şi sustenabile. Astfel, CNTEE Transelectrica SA a obţinut în Semestrul 1 al anului 2019 un profit brut de 35 de milioane de lei, în condiţiile unui profit brut anual bugetat de 20 de milioane de lei", se arată într-un comunicat al Transelectrica remis luni.


În primele şase luni ale anului, pe zona principală a activităţilor de bază - transport şi dispecerizare SEN, compania a obţinut rezultate financiare mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul EBIT înregistrând o creştere de 23%.

"Într-un context legislativ în care se simt primele efecte ale unor acte normative care ne reglementează activitatea, cum ar fi OUG 114/2018, estimările echipei de management a Transelectrica au anticipat o definire corectă a elementelor de cost. Impactul de peste 16 milioane de lei, generat din majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2%, a fost anticipat şi atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie. De asemenea, a fost gestionat corespunzător echilibrul între prognoză şi realizat, atât a nivelului fizic, cât şi al costurilor cu achiziţia CPT, situându-ne sub limita bugetată a valorilor alocate pentru S1 2019. Altfel spus, deşi au fost costuri mari pe piaţa de energie, am refăcut echilibrul ajustând nevoile fizice, printr-o bună gestionare a mentenanţei instalaţiilor şi a investiţiilor", a declarat Marius-Dănuţ Caraşol, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimilor trei ani, în semestrul I al anului 2019 s-a înregistrat cea mai mare valoare a investiţiilor realizate, raportat la sumele bugetate, respectiv 85,8 milioane de lei.

Pe de altă parte, în zona activităţilor cu profit zero, în perioada ianuarie - iunie 2019, veniturile companiei din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mici comparativ cu cheltuielile privind achiziţia serviciilor tehnologice realizate.

"Deşi am înregistrat o creştere a veniturilor din transport, am resimţit o scădere a veniturilor din serviciile tehnologice de sistem, ca urmare a diminuării tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, comparativ cu anul 2018. Aplicând o strategie prudentă am realizat în primul trimestru al anului 2019 un profit brut de 40 de milioane de lei, iar în semestrul I un profit brut de 35 milioane de lei, în condiţiile unui profit brut bugetat pentru anul 2019 de 20 de milioane de lei. Chiar şi în acest context, în care profitul realizat în primele 6 luni ne asigură garanţia preluării unor eventuale şocuri din anul 2019, manifestăm în continuare prudenţă şi responsabilitate în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor, astfel încât la sfârşitul anului aşteptările investitorilor să fie satisfăcute", a explicat Caraşol.

Transportatorul naţional de energie electrică, Transelectrica, a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 30 de milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului remis vineri Bursei de Valori Bucureşti.

Profitul operaţional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit şi dobânzi) a fost mai mare cu 18 milioane de lei (+23%) faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie au înregistrat o creştere de 9% pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) practicat în semestrul unu din 2019 şi al creşterii cu 12,3 milioane de lei a veniturilor din interconexiune, aceste majorări absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel naţional ce s-a reflectat în cantităţi tarifate mai mici (-0,1%).

Potrivit reprezentanţilor companiei, contextul din primul semestru al acestui an a fost unul dificil, caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din reţea (CPT).

"În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,38% S1 2019 faţă de 2,76% în S1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+23,6 milioane lei reprezentând +19%) pe fondul creşterii substanţiale a preţului la energie în piaţa angro (preţul mediu total de achiziţie a fost cu 41% mai mare, de la 198 lei/MWh în S1 2018 la 279 lei/MWh în S1 2019)", se precizează în raportul Transelectrica.

Comparativ cu realizările la 30 iunie 2018, în primul semestru din 2019 investiţiile Transelectrica au crescut cu 28%, la 85 de milioane de lei. Gradul de realizare a programului de investiţii la 30 iunie 2019 este de 30%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18607 / 19539
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...