ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Finanţelor a discutat cu oficiali europeni despre perspectivele de creştere economică pentru 2021

13 Mai 2021   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis joi AGERPRES, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre procesul de ratificare internă a Deciziei privind resursele proprii.

 
 
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a discutat cu înalţi oficiali europeni, în cadrul unei vizite de lucru la Bruxelles, despre perspectivele de creştere economică pentru 2021, reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2024 şi introducerea de noi măsuri de stimulare a economiei prin Instrumentul SURE.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis joi AGERPRES, în cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre procesul de ratificare internă a Deciziei privind resursele proprii.
 
"Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 10 - 12 mai 2021, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi resurse umane", se menţionează în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, comisarul Paolo Gentiloni a remarcat rezultatele economice şi fiscale obţinute de România în ultimele luni, deşi contextul epidemiologic a cunoscut doar recent o îmbunătăţire.
 
"Recuperarea economică, reducerea deficitului bugetar în primul trimestru, ca urmare a măsurilor implementate de Guvern şi a veniturilor în creştere, au readus încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare, astfel încât şi perspectiva de rating a României a fost revizuită de la negativ la stabil de către agenţia Standard&Poor's", spune ME.
 
De asemenea, comisarul a reiterat cooperarea foarte bună în dialogul privind sustenabilitatea finanţelor publice şi a considerat că planul României de consolidare fiscală graduală pe termen mediu, prezentat recent prin Programul de Convergenţă, este necesar şi echilibrat. O provocare importantă în perioada imediat următoare este definitivarea PNRR şi întărirea legăturii dintre reformele propuse, proiectele de investiţii şi obiectivele strategiei fiscale, susţine sursa citată.
 
Totodată, comisarul pentru buget şi resurse umane, Johannes Hahn, a subliniat necesitatea ratificării noii decizii de resurse proprii de către toate statele membre pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a pachetului de reconstrucţie NextGenerationEU.
 
Potrivit Ministerului Finanţelor, disponibilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare pentru susţinerea redresării economiilor UE este esenţială în acest moment. De asemenea, comisarul şi ministrul Finanţelor au explorat opţiunile de măsuri pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumutului contractat de România în cadrul instrumentului SURE.
 
Tot în cadrul acestei vizite, au avut loc întrevederi cu Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi cu Miguel Gonzalez-Sancho, şef de unitate, Unitatea pentru Tehnologie şi Capacitate în domeniul Securităţii Cibernetice parte a DG Connect - Direcţia Generală pentru Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie.
 
"În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte care ţin de dezvoltarea proiectelor de infrastructură, prin implementarea PNRR şi operaţionalizarea în România a viitorului Centru Cyber, acesta devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul ţării noastre. În urma discuţiilor purtate, s-a convenit ca prima misiune a DG Connect cu privire la operaţionalizarea Centrului să aibă loc la Bucureşti, în luna iunie a acestui an", se mai arată în comunicat.
 
Totodată, găzduirea şi funcţionarea în România a viitorului Centru Cyber vor contribui la creşterea prestigiului acesteia în Uniunea Europeană, precum şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene, al comunităţii din sectorul digital şi al securităţii cibernetice, fapt ce va genera oportunităţi suplimentare de dezvoltare a domeniului şi de dinamizare a economiei naţionale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14270 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...