ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Navigating 2020: Ghidul Dentons privind prioritățile de supraveghere financiară la nivelul Uniunii Europene

10 Martie 2020   |   BizLawyer

Instituțiile financiare europene trebuie să se pregătească pentru o creștere a atenției autorităților cu privire la aspectele de guvernanță corporativă, o intensificare a inspecțiilor tematice care evaluează anumite aspecte privind conducerea activităților acestora și mai multe controale la fața locului.

Sursa: Pixabay

 
 
Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, a lansat ghidul Navigating 2020 care oferă informații detaliate privind politicile zonei euro, ale Uniunii Bancare și ale Uniunii Piețelor de Capital precum și privind prioritățile de supraveghere ale UE pentru anul 2020 și pe mai departe.

Ghidul Navigating 2020 reprezintă o resursă pe care o pot consulta atât instituțiile financiare sub reglementare europeană, cât și alți participanți din piață, pentru a înțelege obiectivele supravegherii și rezultatele așteptate ca urmare a acesteia, cu accent pe provocările de conformitate cu care se vor confrunta în anul ce vine. Raportul continuă tradiția stabilită de ghidul Navigating 2019 publicat anul trecut și care s-a bucurat de o primire foarte bună.


Concluzii cheie

Continuând pe modelul anului 2019, autoritățile de la nivel european (EBA, ESMA, EIOPA), Uniunea Bancară (ECB-SSM și SRM), și autoritățile naționale solicită ca activitățile de supraveghere să se efectueze pe un ton și cu o frecvență mai puternice și mai coordonate.

Michael Huertas, Co-lider al Grupului european privind reglementarea în domeniul instituțiilor financiare explică semnificația acestui trend pentru instituțiile financiare din UE: “Autoritățile sunt mai concentrate pe „direcționarea strategică” și analiza generală a modelului de afaceri. Instituțiile supravegheate nu vor trebui doar să se concentreze pe cerințele de conformitate și guvernanță, ci și să fie pregătite să explice și să apere procesul decizional și modul în care au ajuns la o anumită decizie.”

Comunitatea de supraveghere încearcă să intensifice atât inspecțiile tematice, cât și controalele la fața locului coordonate și multijurisdicționale. Deficiențele privind guvernanța, riscurile și desfășurarea activităților sunt susceptibile să facă obiectul unei supravegheri mult mai accentuate. Autoritățile de supraveghere a serviciilor financiare la nivel european țintesc să-și aprofundeze mandatul existent, dar și să dezvolte noi domenii de interes în următorul deceniu.

Următoarele aspecte au potențial de a afecta toți participanții din piețele Uniunii Europene și a Uniunii Bancare:

  1.     Accelerarea ritmului de pregătire în procesul de înlocuire a ratei de referință interbancare oferite la tranzacții (IBOR), având în vedere termenele limită
  2.     Scăderea riscului, în cadrul conducerilor, de a întâmpina derapaje în desfășurarea activității, începând de la combaterea spălării banilor și până la raportarea corectă din perspectivă de reglementare
  3.     Îmbunătățirea rentabilității afacerii și a eficienței prin digitalizare (încurajată cu tărie de către autoritățile de reglementare) și / sau consolidare (prin fuziuni și achiziții)

Alte tematici de reglementare cheie pentru 2020 vor fi pregătirea operațională pentru Brexit și rolul Pactului Ecologic European și al finanțării durabile pentru obținerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.

Ghidul Navigating 2020 a fost elaborat de membrii Dentons’ Eurozone Hub, un grup european de avocați specializați care oferă consultanță privind aspecte de reglementare, supraveghere și politică monetară în zona euro.
Ghidul poate fi descărcat în mod gratuit accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2020/february/28/navigating-2020
Ghidul Navigating 2019 este de asemenea disponibil accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2019/january/31/financial-regulatory-outlook-2019
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15811 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...