ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV avertizează că aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia ar putea fi întreruptă

14 Noiembrie 2024   |   Agerpres

OMV nu se aşteaptă ca Gazprom să plătească suma de 230 milioane de euro stabilită în urma arbitrajului, ceea ce ar putea determina compania controlată de Kremlin să oprească livrările, sporind dependenţa OMV de gazele naturale lichefiate (GNL) mai scumpe.

 
 
OMV AG a avertizat că aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia ar putea fi întreruptă deoarece compania intenţionează să oprească plăţile pentru importurile de la Gazprom PJSC, pentru a recupera pagubele câştigate în urma arbitrajului, transmite Bloomberg.

La finele acestui an, expiră un acord de tranzit semnat în urmă cu cinci ani de Moscova şi Kiev, privind exporturile de gaze ruseşti spre Europa via Ucraina. Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea cu gaze via Ucraina, în pofida războiului, în timp ce Kievul a refuzat să se angajeze în discuţii cu Moscova în privinţa exporturilor de gaze.

OMV nu se aşteaptă ca Gazprom să plătească suma de 230 milioane de euro stabilită în urma arbitrajului, ceea ce ar putea determina compania controlată de Kremlin să oprească livrările, sporind dependenţa OMV de gazele naturale lichefiate (GNL) mai scumpe.


Înainte de război, Gazprom furniza Europei mai mult de o treime din necesarul său de gaze naturale, dar între timp regiunea şi-a diversificat sursele de aprovizionare. UE se bazează în prezent mai mult pe alţi furnizori, inclusiv Norvegia, Africa de Nord, Azerbaidjan şi gaze naturale lichefiate de pe piaţa mondială.

Austria şi Slovacia sunt principalii importatori de gaze ruseşti via Ucraina. Deşi Gazprom este implicat în proceduri de arbitraj şi cu alţi clienţi din Europa, cum ar fi Uniper SE şi Eni SpA, este pentru prima dată când o companie spune că ar putea redirecţiona plăţile pentru a-şi recupera banii obţinuţi în urma arbitrajului.

Plăţile pentru livrări sunt scadente în a 20-a zi a lunii, dacă nu sunt instrucţiuni în precedentele termene limită.

OMV a dat asigurări că-şi poate îndeplini obligaţiile de aprovizionare prin surse alternative în eventualitatea în care aprovizionarea cu gaze din Rusia, conform contractului său pe termen lung, este obstrucţionată.

Reprezentanţii Gazprom nu au comentat informaţia.

"Austria poate şi va gestiona situaţia fără gazul rusesc. Cu toate acestea, este clar că o întrerupere bruscă a aprovizionării ar putea cauza tensiuni pe pieţele gazelor", susţine ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler.

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut joi dimineaţa cu 5,4%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023, pe fondul volatilităţii sporite de pe piaţă.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat joi la prânz cu 3,7%, la 42,57 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

OMV a informat că ar putea fi afectate livrări de 5 TWh pe lună, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din necesarul total de gaze al UE în timpul sezonului în care cererea este la un nivel de vârf. Septembrie a fost a 10-a lună consecutivă în care Rusia a acoperit peste 80% din cererea de gaze din Austria.

Principalul cumpărător sloven de gaze - SPP - a anunţat miercuri că semnat un contract pilot pe termen scurt pentru a achiziţiona gaze naturale din Azerbaidjan, şi va lua în considerare un acord pe termen lung, deoarece se pregăteşte pentru posibila oprire a livrărilor ruseşti, via Ucraina.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1556 / 19535
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...