
Parlamentul European vrea ca transportatorii aerieni să plătească mai devreme pentru emisiile lor de CO2
20 Ianuarie 2022
AgerpresÎn prezent, companiile aeriene primesc gratuit cea mai mare parte (peste 80%) a certificatelor lor de poluare.
Companiile aeriene ar trebui să plătească pentru toate emisiile lor de CO2 în Europa încă din 2026, cu un an mai devreme decât se preconiza iniţial de către UE, potrivit unei variante preliminare a poziţiei Parlamentului European cu privire la acest dosar, transmite Reuters.
Uniunea Europeană îşi revizuieşte politicile climatice pentru a-şi putea atinge obiectivul privind reducerea emisiilor cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Comisia Europeană a avertizat că toate sectoarele trebuie să contribuie la atingerea acestui obiectiv, inclusiv aviaţia, care este responsabilă pentru aproximativ 4% din emisiile totale de CO2 ale Uniunii Europene.
În prezent, companiile aeriene primesc gratuit cea mai mare parte (peste 80%) a certificatelor lor de poluare.
În vara anului trecut executivul comunitar a propus ca liniile aeriene să nu mai primească certificate gratuite de poluare începând din 2027, ceea ce ar majora preţul pe care companiile aeriene trebuie să îl plătească atunci când poluează.
Conform unei variante preliminare a poziţiei Parlamentului European cu privire la acest dosar, data la care companiile aeriene nu vor mai primi certificate gratuite de poluare ar urma să fie avansată pentru 2026.
Potrivit amendamentelor Parlamentului European la propunerea Comisiei, începând din 2024 companiile aeriene ar urma să piardă 33,3% din certificatele lor gratuite de emisii, în loc de 25% cât a propus Comisia. Începând din 2025, companiile aeriene ar urma să piardă şi restul de 66,6% din certificatele lor gratuite de emisii, conform propunerii Parlamentului European, în loc de 50% cât a propus Comisia.
Europarlamentarul croat Suncana Glavak, raportorul Parlamentului European în acest dosar, a estimat că această modificare ar însemna că un număr suplimentar de 12 milioane de certificate de poluare vor fi vândute pe piaţa ETS astfel încât poluatorii vor putea să le cumpere.
Suncana Glavak a recunoscut că transportatorii aerieni nu dispun de soluţii care să le permită să îşi reducă rapid emisiile, şi în acest sens a propus ca un fond european de inovare să îi ajute să dezvolte tehnologii care să reducă emisiile poluante ale sectorului, inclusiv combustibili sustenabili şi motoare mai curate.
Emisiile pentru zborurile avioanelor în interiorul Europei sunt acoperite de sistemul european de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) însă acest lucru nu este valabil şi pentru zborurile spre şi dinspre UE. Aceste zboruri internaţionale sunt acoperite de schema pusă la punct de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO),o agenţie din subordinea ONU, şi care va deveni obligatorie în 2027.
Conform variantei preliminare a poziţiei Parlamentului European, UE ar trebui să încerce să consolideze schema ICAO, care a fost criticată de unele ţări şi ONG-uri de mediu pentru că este puţin probabil să ducă la reducerea emisiilor. Dacă măsurile avute în vedere de ICAO nu vor permite atingerea obiectivelor climatice ale UE, "ar trebui introduse alte opţiuni pentru diminuarea emisiilor de carbon", se arată în raportul Parlamentului European.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11152 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...