
Pericolul companiilor ‘zombie’ se extinde în economie (analiză)
15 Aprilie 2025
AgerpresFirmele "zombie" sunt companiile care au o situaţie financiară extrem de instabilă şi care pot oricând să intre în insolvenţă sau în faliment, cu pericol de contagiune pe lanţurile de business.
Numărul companiilor aflate în dificultate şi care determină probleme pe lanţurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona "zombie", arată o analiză Sierra Quadrant.
Firmele "zombie" sunt companiile care au o situaţie financiară extrem de instabilă şi care pot oricând să intre în insolvenţă sau în faliment, cu pericol de contagiune pe lanţurile de business.
Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor din domenii precum comerţul, transportul şi depozitarea, agricultură, turism şi prestări servicii, companiile din aceste sectoare fiind afectate de scăderea vânzărilor, de inflaţie, de creşterea costurilor operaţionale (taxe, costuri de producţie, forţa de muncă etc.). Potrivit analizei, multe dintre aceste firme funcţionează la limita de avarie, riscând oricând să se prăbuşească.
Firmele "zombie" sunt companiile care au o situaţie financiară extrem de instabilă şi care pot oricând să intre în insolvenţă sau în faliment, cu pericol de contagiune pe lanţurile de business.
Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor din domenii precum comerţul, transportul şi depozitarea, agricultură, turism şi prestări servicii, companiile din aceste sectoare fiind afectate de scăderea vânzărilor, de inflaţie, de creşterea costurilor operaţionale (taxe, costuri de producţie, forţa de muncă etc.). Potrivit analizei, multe dintre aceste firme funcţionează la limita de avarie, riscând oricând să se prăbuşească.
"Sunt firme care funcţionează în prezent, care abia se descurcă cu facturile, cu plăţile şi care sunt angrenate în special în lanţurile economice asociate consumului, de la comerţ la transporturi, servicii. Sunt considerate zombie pentru că starea lor este una extrem de fragilă, iar perspectivele economice sunt incerte", arată documentul.
Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, citate în comunicat, dincolo de companiile zombie mai sunt alte aproape 160.000 de firme în dificultate, unele dizolvate, radiate, în insolvenţă, sau cu activitatea suspendată. Cifra reprezintă un record al ultimilor cinci ani, precizează analiştii Sierra Quadrant.
"Economia încetineşte, iar aceste probleme încep să iasă la suprafaţă tot mai mult. Sunt firme care au beneficiat în ultimii ani de perfuzii financiare, de la schemele de ajutor guvernamental, la amânări de plată, care s-au folosit excesiv de creditul comercial. Pentru multe dintre ele, pe fondul accentuării problemelor din economie, a sosit momentul bilanţului - din păcate multe dintre ele, în loc să aleagă să se restructureze, intră în blocaj financiar şi trag după ele furnizori, angajaţi şi alte firme", a afirmat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant, citat în comunicat.
Potrivit sursei, marea majoritate a firmelor zombie supravieţuiesc, în prezent, din rulaj, din efectele creditului comercial şi din amânări la plată către furnizori. Astfel, din datele BNR, citate de companie, instrumentele de plată refuzate au crescut anul trecut atât ca valoare (+30%) cât şi ca număr (+17%) comparativ cu 2023, dar continuă să rămână sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie.
"Din păcate, multe dintre aceste companii cu probleme nu devin vizibile decât când e prea târziu, când deja ajung în incapacitate de plată şi se blochează. De acolo încep problemele pe lanţurile comerciale, apar insolvenţele şi din păcate tot mai multe falimente", arată experţii.
În faţa acestui pericol de contagiune, antreprenorii trebuie îşi ia măsuri de prevenţie iar în primul rând ar trebui să ştie cum să le recunoască. În context, aceştia menţionează că există o gamă largă de soluţii, de credit risk management, de monitorizare a activităţii firmelor.
"Sunt câteva red flag-uri care trebuie luate în calcul când se face o analiză de risc, de la existenţa capitalurilor proprii negative la datoriile rostogolite de la an la an, fără un plan de restructurare. Alte semnale de alarmă sunt legate de lipsa investiţiilor, de dependenţa de împrumuturi, eşalonări sau măsuri guvernamentale. În esenţă, devine tot mai riscant să deschizi o legătură de business cu o companie necunoscută fără să apelezi la o analiză aprofundată privind situaţia financiară a acesteia", a explicat Ovidiu Neacşu.
Potrivit datelor statistice, inflaţia, creşterile de taxe şi scăderea vânzărilor au făcut ca numărul firmelor cu probleme să atingă un adevărat record la finalul lui 2024, de 155.207, cu 21.950 mai multe decât cu un an înainte.
Datele Registrului Comerţului, analizate de Sierra Quadrant, arată că pentru economia românească este cea mai proastă performanţă din anii de după pandemie (2020).
De asemenea, datele INS arată un avans economic de 0,8% în 2024, cel mai mai scăzut din ultimii 12 ani, exceptând anul pandemiei (2020 - 0,6%).
"Statisticile arată, totodată, că numărul firmelor dizolvate a atins, anul trecut, cel mai mare nivel de la precedenta criză economică, din 2008. Dacă în acel an, Registrul Comerţului raporta 3762 de firme dizolvate, în 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% faţă de 2023. Şi numărul radierilor de firme a crescut, anul trecut, cu 16,5% (83.012), iar cel al firmelor care şi-au suspendat activitatea a avansat cu 14,5%, la 18.716 companii. În 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolvenţă faţă de 6.650 în 2023. Instrumentele de plată refuzate au crescut atât ca valoare (+30%), cât şi ca număr (+17%) comparativ cu 2023. Din totalul numărului de companii intrate în insolvenţă în 2024, aproximativ 37% sunt companii cu o activitate de minimum 10 ani (înfiinţate înainte de 2014). Pe ansamblu, acestea aveau datorii totale de peste 2,5 miliarde euro", se mai precizează în comunicat.
Cele mai multe firme dispărute din meniul economic sunt din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, urmate de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, sectorul construcţiilor şi transport şi depozitare.
La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme au fost consemnate în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Ilfov şi Braşov.
Cu o experienţă de peste 26 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 81 / 18991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...