
Peste 2,5 miliarde euro au la dispoziţie companiile pentru investiţii în dezvoltare, retehnologizare sau energie regenerabilă (analiză)
04 August 2022
AgerpresPotrivit analizei REI, este cea mai aglomerată perioadă în finanţări nerambursabile pe care a văzut-o vreodată România, atât prin fonduri europene, ajutoare de stat, proiecte prin PNRR şi multe altele.
Peste 2,5 miliarde euro vor avea companiile la dispoziţie în următoarele luni pentru investiţii în dezvoltare, retehnologizare, digitalizare sau investiţii în creşterea eficienţei energetice, arată o analiză de specialitate.
Potrivit analizei REI, este cea mai aglomerată perioadă în finanţări nerambursabile pe care a văzut-o vreodată România, atât prin fonduri europene, ajutoare de stat, proiecte prin PNRR şi multe altele.
"Fie că vorbim de start-up, IMM, fie că sunt companii mari sau chiar multinaţionale cu prezenţă la nivel local, în următoarele luni se anunţă deschiderea a cel puţin 10 apeluri de sprijin pentru companii din diferite domenii de activitate. Recomandăm tuturor potenţialilor beneficiari interesaţi de investiţii în tehnologie, dezvoltare, care urmăresc să achiziţioneze echipamente software şi hardware sau care caută să îşi sporească eficienţa energetică prin montarea de panouri fotovoltaice să urmărească cu atenţie comunicările din spaţiul public şi sa înceapă de pe acum pregătirea documentaţiei, cu specialişti sau cu o echipă de consultanţi profesionişti, cu istoric şi care pot oferi garanţii contractuale pentru proiectele în care sunt implicaţi", a declarat Roxana Mircea, managing partner REI.
Analiza menţionează ce apeluri se deschid în următoarea perioadă: POC 4.1.1 - Investiţii în retehnologizarea IMM, cu o alocare de 238 milioane de euro; POC 4.1.1 BIS - Investiţii pentru companiile din construcţii şi industria panificaţiei, cu o alocare de 179 milioane de euro; RePowerEU - Măsuri de eficienţă energetică pentru întreprinderi mari şi IMM, cu o alocare de 411 milioane de euro; Reciclare (PNRR), cu o alocare de 286 milioane de euro; Schema de ajutor de stat pentru investiţii în industria prelucrătoare (producţie), cu o alocare de 300 milioane de euro; Digitalizarea companiilor (PNRR), cu o alocare de 500 milioane de euro; Modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare şi balneoclimatice, cu o alocare de 500 milioane de euro.
În analiză se menţionează că pe lângă cele 7 axe majore de sprijin din domeniile cheie, ce totalizează sprijin de circa 2,5 miliarde euro pentru companii, alte scheme de mai mici dimensiuni, ce totalizează alte sute de milioane de euro în sprijin nerambursabil se vor deschide pe parcursul lunilor următoare.
Printre acestea se află: Investiţii în sectorul vinicol (realizarea de investiţii destinate îmbunătăţirii performanţei generale a întreprinderii vinicole creşterea competitivităţii prin producerea sau comercializarea produselor viticole, alocare 47,7 milioane de euro, destinat microîntreprinderi şi IMM); Microindustrializarea (promovarea producţiei interne şi a conceptului "Fabricat în România, alocare 50 milioane de lei, destinat IMM); Comerţ şi servicii (îmbunătăţirea performanţelor economice şi tehnice ale IMM, alocare 50 milioane de lei; Start-up Nation (pentru care este deja deschisă sesiunea, se acordă finanţări cuprinse între 20-40.000 euro companiilor la început de drum).
"La finalul anului, cel târziu începând cu luna ianuarie a anului viitor, companiile vor avea la dispoziţie şi finanţări prin Programul Operaţional Regional (POR), cu alocare de peste 1,5 miliarde euro, fonduri nerambursabile ce vor putea fi folosite în producţie, servicii (HoReCa, IT), reciclare, organizare evenimente etc.", a conchis Roxana Mircea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9053 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...