ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro la jumătatea acestui an, în creştere cu 31,6%

28 Septembrie 2022   |   Agerpres

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci şi IFN-uri), non-membri dar şi estimări ale Asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă.

 
 
Piaţa de factoring a ajuns la 3,68 miliarde euro la jumătatea acestui an, în creştere cu 31,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat Asociaţia Română de Factoring (ARF).
 
Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci şi IFN-uri), non-membri dar şi estimări ale Asociaţiei cu privire la restul jucătorilor din piaţă.
 
"În tot contextul economic şi având în vedere situaţia geopolitică curentă, factoringul rămâne unul din produsele de finanţare de bază la care apelează companii din toate domeniile de activitate. Pe lângă valoarea adăugată pe care o aduce în perioade de incertitudine, factoringul şi-a demonstrat eficienţa ca alternativă la produsele standard de creditare pe termen scurt, în ultimii zece ani înregistrând creşteri importante. Asta arată că piaţa l-a asimilat şi i-a înţeles pe deplin beneficiile. Creşterea înregistrată în prima jumătate a anului are la bază mai mulţi vectori, care ţin atât de creşterea economică înregistrată de România în domenii care se finanţează prin factoring, dar şi de ascensiunea inflaţiei, care a crescut preţurile mărfurilor şi serviciilor tranzacţionate şi, implicit, valoarea creanţelor gestionate prin factoring", a afirmat Bogdan Roşu, preşedinte al Asociaţiei Române de Factoring.
 
Cel mai bine reprezentat sector de activitate în cadrul tranzacţiilor interne este, din nou, FMCG, cu o pondere de 19,5% şi un volum total de 592,5 milioane euro, urmat de domeniul intitulat generic "metale, chimicale, apă, reciclare", cu o valoare totală a creanţelor cesionate de 527 milioane euro şi o pondere de 17% în total piaţă.
 
La finalul anului trecut, domeniul "metale, chimicale, apă, reciclare" a fost principalul contributor pe piaţa internă de factoring, cu o evoluţie ascendentă pronunţată în al doilea semestru. Rămâne de văzut dacă şi în 2022 se va observa aceeaşi tendinţă. Pe locul al treilea se situează domeniul "autovehicule, utilaje, echipamente", cu o pondere de 14%. Sectorul Electronice, IT&C (locul 4) a crescut în cifre absolute la 392 milioane euro (faţă de 350 milioane euro în 2021), ponderea fiind de 13%.
 
Conform sursei citate, factoringul intern a înregistrat un avans spectaculos de 31%, atingând aproximativ 3,06 miliarde euro în prima jumătate a anului. Creşteri spectaculoase s-au înregistrat şi pe zona creanţelor derulate prin factoring de import, care a crescut cu 63%, dar şi pe export unde se observă o creştere de 30%.
 
"Avansul volumelor de factoring la import şi la export a fost stimulat de intensificarea relaţiilor comerciale internaţionale, de inflaţia din zona euro, cu care România are cele mai importante schimburi comerciale, dar şi de creşterea preţurilor, influenţată de situaţia geopolitică, în domeniul "metale, chimicale, apă, reciclare", domeniu ce reprezintă principalul contributor în factoringul internaţional", menţionează Bogdan Roşu.
 
Tot pentru primul semestrul, studiul ARF a reliefat o creştere de 30% a factorigului revers, ajungând în cifre absolute la 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă o pondere de aproximativ 38% din totalul factoringului intern.
 
"În rândul companiilor care au accesat finanţări prin factoring intern şi de export în 2022, cele mai mari volume au fost derulate de cele cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro (46%), în timp ce companiile cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 şi 50 de milioane de euro au avut o pondere de 34%. Companiile cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au scăzut ca pondere la 19% din volumul creanţelor cesionate în factoring, faţă de 22% anul trecut. In opinia noastra, unul din motivele acestei evoluţii ar putea fi accesarea, ca alternativă la factoring, a soluţiilor de finanţare tradiţionale susţinute prin programe guvernamentale de tipul IMM Invest", a subliniat Bogdan Roşu.
 
Studiul privind piaţa de factoring la nivelul primelor 6 luni din 2022 a fost derulat de către IPSOS Interactive Services în conformitate cu regulile Codului Internaţional de Cercetare de Piaţă şi Sociologică ICC/ESOMAR, în studiu fiind incluşi membrii ARF Access Financial Services IFN SA, Banca Comercială Română SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, Banca Transilvania SA, EximBank, IFN Next Capital Finance SA, ING Bank Romania SA, Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank SA, Unicredit Bank SA, precum şi alte instituţii financiare non-membre. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5729 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...