ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut cu 27%, în 2020; regiunea ECE a înregistrat un salt de 11 % (Mazars & Mergermarket)

31 Martie 2021   |   Agerpres

Conform raportului de specialitate, investitorii internaţionali continuă să fie atraşi de regiune, aceştia generând 49% din valoarea totală a tranzacţiilor, cu investiţii de 23,9 miliarde de euro, nivel similar cu anii precedenţi.

Sursa: Pixabay

 
 
Valoarea tranzacţiilor înregistrate în România, pe parcursul anului 2020, s-a diminuat cu 27% în comparaţie cu 2019, până la 1,7 miliarde de euro, relevă un raport publicat de consultanţii de la Mazars, în asociere cu Mergermarket.
 
La nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE) tranzacţiile au atins valoarea de 49,2 miliarde de euro, în creştere cu 11%, de la an la an, dar, excluzând Rusia, cea mai mare economie inclusă în regiune, majorarea a fost de 28%. Cu toate acestea, volumul tranzacţiilor s-a diminuat cu 16%, până la un total de 648 de operaţiuni.
 
Conform raportului de specialitate, investitorii internaţionali continuă să fie atraşi de regiune, aceştia generând 49% din valoarea totală a tranzacţiilor, cu investiţii de 23,9 miliarde de euro, nivel similar cu anii precedenţi.
 
De asemenea, fondurile de capital au rămas foarte active în 2020, cu un număr total de achiziţii declarate din regiune în creştere de 40%, până la 3,9 miliarde de euro. În acelaşi timp, ieşirile au avut rezultate bune, cu o valoare totală declarată de 8,1 miliarde de euro, în creştere cu 11%, comparativ cu datele din 2019.
 
Piaţa M&A (fuziuni şi achiziţii, n.r.) din regiunea ECE rămâne dominată de patru ţări: Rusia, Polonia, Republica Cehă şi Austria. În acest context, Rusia a înregistrat patru dintre cele mai mari zece tranzacţii ale anului 2020, în timp ce tranzacţia cea mai mare a avut loc în Austria, unde compania petrolieră austriacă OMV şi-a mărit participaţia la compania petrochimică Borealis de la 36% la 75%, pentru care a plătit 5,712 miliarde de euro.
 
Totodată, sectorul tehnologiei a cunoscut un salt important, cu 57 de tranzacţii în valoare de 2,5 miliarde de euro, în creştere anuală de 12% ca volum şi de 34% ca valoare.
 
Un alt sector de top este cel al energiei şi utilităţilor, în care s-a înregistrat un cuantum al tranzacţiilor de 9,1 miliarde de euro (+20%, faţă de 2019), în timp ce tranzacţiile transfrontaliere din regiune au crescut până la 13% din valoarea totală, de la 6% în 2019, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.
 
Raportul Investing in CEE: Inbound M&A Report 2020/2021 arată că, în 2020, România a înregistrat 40 de tranzacţii, în scădere cu 27% în comparaţie cu anul precedent, iar valoarea consemnată a ajuns la 1,7 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de anul 2019.
 
Cea mai mare parte din acest total a rezultat din achiziţia entităţilor locale ale CEZ de către un consorţiu de investitori condus de un fond de investiţii administrat de către australienii de la Macquarie, pentru o valoare estimată de un miliard de euro.
 
În România, Mazars are o experienţă de peste 25 de ani în audit, servicii de consultanţă fiscală, financiară, contabilă, HR şi salarizare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14797 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...