ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piata locala a muncii continua sa se transforme: Director de Sanatate & Wellbeing la nivelul organizatiei, Coordonator Digital, Director de Comunicare Moderna (Storytelling) sunt cateva dintre noile joburi ale momentului

04 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

Joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” vor disparea sau se vor modifica fundamental in urmatorii 5 ani in Romania

 
 

►    Peste 25% dintre joburile de azi vor fi realizate in mare parte de catre roboti pana in 2025. Procentul va ajunge aproape de 55% pana in 2035.
►    O parte dintre joburile repetitive de azi vor fi inlocuite cu roluri de Specialisti A.I. (Inteligenta Artificiala), Analisti Big Data, Specialisti in Digital Transformation sau chiar Directori coordonatori ai Sanatatii si Starii de Bine a Angajatilor.
►    Piata serviciilor de Executive Search, Recrutare si Selectie se va transforma, de asemenea, in conditiile in care a stagnat in ultimii 2 ani si multe dintre companii au disparut de pe piata, mai arata analiza.


Unele dintre cele mai cautate roluri in viitorul apropiat vor fi cele de „Chief Sanity Officer” (Director de Sanatate & Wellbeing la nivelul organizatiei),  „Digital Resource Conductor” (Coordonator al Resurselor Digitale), „Director of Storytelling” (Director Comunicare Moderna”), „Human AI Ambassador” (Promotor al Programelor de Inteligenta Artificiala la nivelul organizatiei), Director Employee/Stakeholder Experience (Responsabil cu experienta angajatilor/partenerilor), iar la niveluri ierahice diferite de „specialist A.I.” (inteligenta artificiala), „analist Big Data”, „specialist in Digital Transformation”, sau „specialist in Inovatie” si „E-Commerce”.


In acelasi timp, joburi precum „contabil”, „casier”, „operator call center” sau „data entry” si orice alt job ce poate fi relativ usor inlocuit de inteligenta artificiala/ procese robotizate (AI/RPA) vor fi din ce in ce mai putine in urmatorii 4-5 ani, releva o analiza realizata de compania de solutii de resurse umane K2S - Key 2 Success.

Majoritatea companiilor, atat cele multinationale cat si cele antreprenoriale romanesti tranziteaza in acest moment procese complexe de transformare, astfel incat nevoia de manageri si specialisti in special pe roluri legate de transformare, digitalizare sau inovatie va determina o competitie acerba pe piata muncii, indica aceeasi analiza.

Potrivit ANOFM – Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in Romania inregistrata la finele lunii august 2021 (*conform celor mai recente date disponibile) a atins un minim istoric (2,93%), adica o rata mai mica decat in luna anterioara cu 0,003 puncte procentuale si cu 0,37 pp sub cea consemnata in luna similara din 2020. Competitia in acest moment pe piata muncii se duce nu doar la nivelul fortei de munca formate din lucratori in diverse industrii, cat si la nivelurile de specialisti si manageri pe diverse paliere de management, conform specialistilor K2S.

Domeniile cele mai active in piata, care vor face cel mai rapid tranzitia la noile profiluri si vor cauta sa accelereze performanta business-ului prin adaugarea in organigrama a noilor tipuri de roluri sunt sectoarele de tehnologie, retail, agribusiness, energie, servicii financiare, industria medicala, etc.

In aceste conditii, si piata locala a serviciilor de Executive Search, Recrutare & Selectie va trece printr-o profunda transformare, determinata de dinamica companiilor din economie. In ultimii 2 ani, potrivit estimarilor K2S, aceasta piata a stagnat la un volum de business anual de aproximativ 7 milioane EUR*. Dintr-un total de aproximativ 47 de jucatori in anii anteriori, in acest moment pe piata sunt aprox. 31 de companii specializate pe acest domeniu. Dintre cele care au disparut de pe piata, o parte au fost preluate, insa cea mai mare parte au fost radiate /au intrat in insolventa in ultimii 2 ani.

5 mari tendinte din piata, la nivelul Trimestrului 4 din 2021:

→    Tehnologia, digitalizarea si inteligenta artificiala (A.I.). Odata cu pandemia de Covid – 19, companiile s-au adaptat pentru a face fata noilor tendinte, iar tehnologia a devenit un instrument foarte important in recrutare. De exemplu: profilarea candidatilor in functie de profilele psihologice, selectia candidatilor utilizand roboti, etc.

→    Rolul strategic al departamentului de HR. Daca inainte, prioritatile acestui departament erau legate de dezvoltarea capabilitatilor, dezvoltare organizationala si eficienta sau optimizarea resurselor, acum au devenit prioritare componente precum wellbeing-ul angajatilor, mindset si profil leadership adaptat, diversitatea si includerea, impactul social, managementul diverselor generatii sau analiza fortei de munca (people analytics).   

→    Wellbeing. Experienta angajatilor (modul in care se simt) la locul de munca a devenit un element - cheie in atragerea si retentia oamenilor foarte buni, in contextul unui ritm de viata accelerat, in care sanatatea fizica si mintala a urcat ca prioritate, cat si al competitiei pe forta de munca din piata si al impactului tehnologiei. Elementul de wellbeing la job este strans legat de siguranta psihologica si de un mediu de lucru care sa incurajeze colaborarea, co-crearea de valoare reala, etc.

→    „Staff On Demand” (freelanceri si colaboratori pe proiect, vs. angajati permanenti). Pandemia si posibilitatea lucrului de la distanta au accelerat aceasta tendinta inceputa de organizatiile - unicorni, in care atat angajatorii cat si cei care erau anterior angajati prefera din ce in ce mai mult aceasta forma de colaborare, pentru anumite roluri. Aceasta aduce atat beneficii financiare cat si beneficii legate de libertatea de a lucra pe mai multe proiecte diferite odata, de a petrece timp cu familia, etc. Companiile specializate de recrutare vor incepe de asemenea sa ofere acest tip de alternativa la forta de munca clasica, arata specialistii K2S.  

→    Focus pe componenta ESG (Environmental, Social & Governance). Tendintele si preocuparile generale privind sustenabilitatea, cat si tintele internationale de responsabilitate accelereaza preocuparea companiilor pentru componentele care tin de mediu si responsabilitate sociala. Astfel, multe companii au implementat deja si in organigramele din Romania roluri precum Director sau Specialist ESG. Aceasta tendinta va continua, in toate domeniile de activitate, arata analiza.  
    
Infiintata in anul 2009, K2S – Key 2 Success este singura companie de solutii de resurse umane care ofera integrat tot spectrul de servicii strategice adapate nevoilor actuale ale companiilor: recrutare si retentie pentru nivelurile de senior si middle management sau roluri operationale si de specialisti, dezvoltare si transformare organizationala, consultanta privind cultura organizationala sau outplacement si, inclusiv, servicii de mental health support, wellbeing sau coaching.  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12388 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...