
Piața megatranzacțiilor în sectorul tehnologic înregistrează o creștere rapidă, în pofida unor perturbări fără precedent
04 Iunie 2021
BizLawyer47% dintre directorii executivi din sectorul tehnologic anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în 2021 * Megatranzacțiile au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic în 2020 * Impactul social și asupra mediului, elemente importante în definirea strategiilor pe termen lung ale companiilor din sectorul tehnologic
![]() |
Sursa: Pixabay |
Sectorul tehnologic a înregistrat în ultimul an o creștere spectaculoasă a activității de tranzacționare, în pofida incertitudinilor provocate de pandemie, fuziunile și achizițiile (M&A) reprezentând o pârghie esențială de creștere în efortul de redresare al companiilor. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a 23-a ediții a studiului EY Technology Global Capital Confidence Barometer (CCB), care evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice, în rândul directorilor executivi din domeniul tehnologic.
În 2020, megatranzacțiile în valoare de cel puțin 5 miliarde de USD au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic, un procent în creștere față de 47% înregistrat în 2019. În viitorul apropiat, 16% dintre respondenții din sector planifică tranzacții de impact, cu o valoare de cel puțin 5 miliarde de USD. Potrivit raportului, companiile din sectorul tehnologic au continuat să înregistreze un ritm de creștere mai mare decât cel al pieței în privința profiturilor acționarilor, ceea ce a permis multor companii să genereze câștiguri substanțiale, în pofida unei evoluții mai degrabă modeste a veniturilor și profitabilității.
În 2020, megatranzacțiile în valoare de cel puțin 5 miliarde de USD au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic, un procent în creștere față de 47% înregistrat în 2019. În viitorul apropiat, 16% dintre respondenții din sector planifică tranzacții de impact, cu o valoare de cel puțin 5 miliarde de USD. Potrivit raportului, companiile din sectorul tehnologic au continuat să înregistreze un ritm de creștere mai mare decât cel al pieței în privința profiturilor acționarilor, ceea ce a permis multor companii să genereze câștiguri substanțiale, în pofida unei evoluții mai degrabă modeste a veniturilor și profitabilității.
Per ansamblu, respondenții cu funcții de conducere executivă din domeniul tehnologic privesc cu optimism în viitor, aproape jumătate dintre aceștia (47%) anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în acest an (față de 23% dintre toți directorii executivi sondați în cadrul barometrului extins EY). Deși respondenții din domeniul tehnologic admit că perspectivele pentru creșterea organică pe termen scurt sunt caracterizate de dificultăți, 51% intenționează să apeleze la tranzacții M&A în următorul an pentru a-și susține dezvoltarea.
Cu toate acestea, optimismul este temperat de gradul de competitivitate tot mai ridicat al pieței tranzacțiilor și de impactul tensiunilor geopolitice. 78% dintre directorii executivi din domeniul tehnologic preconizează că se va înregistra o concurență tot mai mare în procesul de ofertare pentru achiziționarea de active în următoarele 12 luni, provenind în principal din zona capitalului privat, în timp ce 81% consideră că problemele geopolitice i-au forțat să facă schimbări în privința investițiilor strategice.
“Lecțiile învățate din această criză globală îi încurajează pe executivi să facă schimbări profunde și de anvergură privind aspectele fundamentale ale afacerilor lor. Pandemia COVID-19 a condus la o accelerare și mai mare a transformării, companiile urmăresc acum nu numai să restabilească performanța anterioară crizei, ci și să își reformeze viitorul pentru o lume post-pandemică.
Activitatea de tranzacționare în sectorul local de tehnologie a înregistrat o creștere în ultimele 12 luni, pe fondul unor cereri externe mai mari, pentru companii de outsourcing – achiziție de talente, soluții și comerț electronic, precum și soluții care permit extinderea serviciilor pe canale digitale. Un alt factor major, care a influențat creșterea activității de tranzacționare, îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor au fost forțate, sub impactul pandemiei, să își extindă serviciile tradiționale pe canalele digitale, vitale în perioada de recesiune”, a comentat Marius Nicolae - Head of Technology, Strategy and Transactions, EY România.
Recrutarea angajaților cu abilități tehnologice și inițiativele cu valoare pe termen lung, principalele preocupări ale directorilor executivi
Pandemia a produs o schimbare și în modul în care companiile de tehnologie abordează retenția celor mai buni angajați. În condițiile în care telemunca oferă acum companiilor o multitudine de oportunități în recrutarea talentelor, 82% dintre respondenții cu funcții de CEO în sectorul tehnologic declară că munca la distanță le-a schimbat perspectiva asupra modelului operațional al afacerii lor în viitor. În același timp, 91% dintre aceștia au indicat că angajații au o influență asupra regândirii strategiilor lor.
Pe lângă planurile de recrutare a talentelor, executivii se concentrează tot mai mult pe identificarea modalităților prin care își pot proteja business-ul în noul context economic. 77% dintre respondenții din sectorul tehnologic consideră important ca organizațiile să vină cu inițiative bine argumentate privind crearea de valoare pe termen lung pentru toate părțile interesate. În mod similar, majoritatea executivilor din domeniul tehnologiei cred că în rândul acestor părți interesate există un grad tot mai mare de conștientizare a impactului social și de mediu al companiilor (79%) și că nu este sustenabil să se concentreze exclusiv pe optimizarea profiturilor (86%).
Având în vedere că sectorul tehnologic este supus unei monitorizări mai atente din cauza unor factori precum încrederea socială, protecția confidențialității, utilizarea datelor și respectarea reglementărilor, clienții și angajații se așteaptă ca organizațiile tehnologice să își asume un rol de lider în direcția schimbărilor sociale și de mediu. Printr-o comunicare deschisă și transparentă a parametrilor de măsurare a performanțelor și a aspectelor care țin de operațiuni durabile, gestionarea energiei și consumul produselor, companiile pot construi o relație de încredere atât în interiorul, cât și în exteriorul propriilor organizații.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14015 / 19531 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...