ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Primăriile pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar

22 Septembrie 2022   |   Agerpres

Ministerul Mediului a lansat, în perioada 22 septembrie 2022 - 22 noiembrie 2022, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.A. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.

 
 
Autorităţile locale pot depune, începând de joi, cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, în care se pot depozita inclusiv anvelope sau mobilier uzat, a anunţat Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
 
"Începând de astăzi (joi, n.r.), autorităţile locale pot depune cereri de finanţare pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar. Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Sper să avem cât mai multe cereri pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări", a declarat Tanczos, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
 
Ministerul Mediului a lansat, în perioada 22 septembrie 2022 - 22 noiembrie 2022, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiţia I.1.A. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020 - 2026.
 
Obiectivul general al acestei subinvestiţii este accelerarea procesului de extindere şi de modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România. Accentul este pus pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.
 
De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea unui management eficient al deşeurilor, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor, în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară, precizează MMAP.
 
Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri - deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.
 
Ţinta propusă este construirea şi operaţionalizarea a 565 de centre de colectare cu aport voluntar până la jumătatea anului 2026. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţia beneficiarilor un proiect tip pentru construirea centrelor de colectare.
 
Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înfiinţării de astfel de centre este de 587,86 milioane euro, din care 135,66 milioane euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR.
 
Valoarea maximă eligibilă este de cel mult 778.720 euro/Centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului - tip. Din această sumă, costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotări şi active necorporale, este de aproximativ 280.000 euro, fără TVA.
 
Se vor putea depune cereri de finanţare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.
 
Proiectele vor fi selectate pentru finanţare în ordinea priorităţilor stabilite prin PNRR pe baza criteriului "primul venit, primul servit".
 
Beneficiari eligibili sunt Unităţile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraş, comună şi judeţ şi asocieri ale acestora (ADI) şi alte asocieri legale de UAT-uri.
 
O cerere de finanţare poate include una până la maximum 5 platforme.
 
Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.A, 1.B, 1.C nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 148 / 20564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Filip & Company asistă acționarii principali ai Promateris în vânzarea a 24 % din acțiuni către Pavăl Holding. Echipa, coordonată de partenerul Alexandru Bîrsan
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...