
Producătorii de automobile de lux din Europa de Est continuă să producă, graţie Chinei
16 Noiembrie 2020
Agerpres"Accentul prea mare pe industria manufacturieră al economiei Cehiei, un aspect deseori criticat, poate fi în prezent, la fel ca şi în primul val al pandemiei, un avantaj", a subliniat Martin Gurtler, economist la Komercni Banka AS.
Apetitul Chinei pentru automobile premium este o veste bună pentru economiile din Europa de Est, care anterior erau îngrijorate cu privire la gradul lor ridicat de dependenţă faţă de uzinele care produc automobile, transmite Bloomberg.
Slovacia şi Cehia, ţările cu cele mai mari producţii de automobile per capita din lume, au închis magazinele şi barurile pentru a ţine sub control cel de-al doilea val de infecţii cu Covid-19. Însă uzinele lor auto continuă să producă automobile de lux precum Porsche Cayenne pentru Asia şi SUA dar şi o gamă largă de modele cu costuri mai mici precum Peugeot şi Skoda pentru clienţii mai aproape de casă.
Producătorul britanic Jaguar Land Rover Automotive Plc, care în urmă cu doi ani a inaugurat o uzină în Slovacia, a înregistrat o îmbunătăţire "remarcabilă" a cererii în trimestrul al treilea, în condiţiile în care "vânzările în China au fost deosebit de încurajatoare", a spus Russel Leslie, directorul acestei uzine care produce modelele SUV Discovery şi Defender. "China, SUA şi Marea Britanie sunt pieţe foarte mari pentru noi. Continuăm să vedem tendinţe bune acolo", a precizat Russel Leslie.
Investiţiile în industria auto au ajutat la transformarea ţărilor din Europa de Est. Atrase de mâna de lucru ieftină dar calificată precum şi de apropierea de marile pieţe europene, o serie de producători importanţi au construit uzine moderne în întreaga regiune. Însă, Slovacia şi Cehia se disting faţă de restul statelor din regiune în condiţiile în care sectorul auto este responsabil pentru jumătate din producţia industrială în Slovacia şi un sfert în Cehia. Este un procent mult mai mare decât în Germania sau Franţa.
Un astfel de grad sporit de dependenţă a ridicat semne de întrebare. Numeroşi politicieni şi economişti susţin că o astfel de dependenţă sporită de sectorul auto face ţările vulnerabile la modificarea cererii globale precum şi la întreruperile în lanţurile de aprovizionare înregistrat cu ocazia primului val al pandemiei. Un alt risc este tranziţia spre vehiculele electrice, care în cele din urmă vor elimina o mare parte din producţia Cehiei şi Slovaciei, care este legată de motoarele cu combustie internă.
Însă cele două ţări au reuşit să îşi repornească rapid producţia după carantină din primăvară şi în prezent reuşesc să o menţină deschisă. Atât Slovacia cât şi Cehia au înregistrat în trimestrul al treilea creşteri peste aşteptările analiştilor.
"Accentul prea mare pe industria manufacturieră al economiei Cehiei, un aspect deseori criticat, poate fi în prezent, la fel ca şi în primul val al pandemiei, un avantaj", a subliniat Martin Gurtler, economist la Komercni Banka AS.
Cu o populaţie totală de 16 milioane de persoane, Cehia şi Slovacia depind de clienţii de dincolo graniţelor lor. Anul trecut, 85% din vânzările totale în valoare de 1.100 miliarde coroane (49 miliarde de dolari) ale industriei auto din Cehia au venit din exporturi. Ponderea este chiar mai mare în cazul Slovaciei, care produce de două ori mai multe automobile decât Italia la o populaţie de zece ori mai mică.
În pofida mişcărilor tectonice care se prefigurează în viitor în industria auto, Cehia şi Slovacia pot continua să ofere o bază de producţie după ce pandemia va fi îmblânzită, susţine Russel Leslie. "Industria auto înregistrează cea mai rapidă evoluţie pe care am văzut-o în ultimii 17 de ani, migrând spre conectivitate, automatizare şi acest lucru aduce oportunităţi mari", a spus Russel Leslie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16157 / 19599 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...