
Proprietatea intelectuală: Consiliul UE şi-a adoptat poziţia faţă de legislaţia privind protecţia desenelor şi a modelelor
25 Septembrie 2023
AgerpresNoile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.
Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor responsabili pentru competitivitate, a adoptat luni abordările generale referitoare la revizuirea propusă a pachetului legislativ privind desenele şi modelele: directiva privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor şi regulamentul privind desenele şi modelele comunitare.
Noile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.
''O bună protecţie a desenelor şi modelelor este esenţială pentru competitivitatea industriei noastre. Noile norme vor contribui la stimularea creativităţii proiectanţilor şi a întreprinderilor noastre într-un mod mai rapid şi mai fiabil, adaptat la provocările erei digitale, precum şi la combaterea contrafacerii'', a declarat ministrul interimar spaniol al industriei, comerţului şi turismului, Hector Gomez Hernandez, în numele preşedinţiei Consiliului UE.
Directiva şi regulamentul propuse actualizează legislaţia actuală, care datează din 1998, respectiv 2002, vor facilita procedura de înregistrare a desenelor şi modelelor la nivelul UE şi vor armoniza în continuare procedurile între sistemele europene şi cele naţionale. Directiva introduce, de asemenea, noi norme pentru a proteja desenele şi modelele care pot fi reproduse prin imprimare 3D.
Aspectul cel mai important este faptul că revizuirea vizează armonizarea în continuare a protecţiei desenelor şi modelelor pentru piesele componente de schimb utilizate pentru repararea produselor complexe (de exemplu, piesele caroseriei autovehiculelor). Această etapă va liberaliza piaţa pieselor de schimb, oferind astfel preţuri mai mici pentru consumatori. Această "clauză privind reparaţiile" este concepută numai pentru desenele şi modelele viitoare, dar va menţine totuşi protecţia desenelor şi modelelor existente pentru o perioadă de zece ani.
Consiliul sprijină principalele obiective ale pachetului (şi anume, păstrează conceptul de "clauză privind reparaţiile", astfel cum a fost propus de Comisie), dar introduce mai multe îmbunătăţiri, inclusiv o actualizare a definiţiilor termenilor "desen sau model" şi "produs" pentru a le adapta la era digitală şi la evoluţiile tehnologice viitoare. De exemplu, termenul "digital" este înlocuit cu "non-fizic".
Altă îmbunătăţire este o simplificare a cerinţelor de reprezentare a desenului sau modelului, astfel încât, chiar dacă, la data solicitării, lipsesc unele documente, desenul sau modelul să poată fi înregistrat la data respectivă, cu condiţia ca reprezentarea desenului sau modelului să fie suficient de clară.
De asemenea, se introduce o flexibilitate pentru ca proiectanţii să poată amâna termenul de publicare a desenului sau modelului lor cu maximum 30 luni, cu posibilitatea ca statele membre să ofere titularilor drepturilor asupra desenului sau modelului posibilitatea de a opri amânarea la cererea acestora (şi nu la sfârşitul perioadei de amânare).
În plus, este prevăzută o clarificare a normelor privind declararea nulităţii drepturilor asupra desenelor sau modelelor, cu posibilitatea ca statele membre să prevadă o procedură administrativă de recurs, astfel încât părţile să nu fie nevoite să introducă o acţiune în justiţie.
Alte noutăţi sunt asigurarea că taxele pentru protecţia acordată exclusiv la nivel naţional ar trebui să fie în continuare mai ieftine decât cele europene, posibilitatea cumulării protecţiei desenelor şi modelelor şi a drepturilor de autor, inclusiv a legislaţiilor naţionale privind drepturile de autor, şi o perioadă de transpunere de 36 luni (în loc de 24 de luni) pentru a acorda statelor membre mai mult timp pentru a adopta măsurile necesare pentru aplicarea noii legislaţii.
Abordarea generală convenită luni formalizează poziţia de negociere a Consiliului UE, ceea ce oferă preşedinţiei spaniole a Consiliului UE un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, care vor începe imediat după ce acesta îşi va adopta poziţia.
Sectoarele economice cu utilizare intensivă a desenelor şi modelelor reprezintă aproape 16% din PIB şi 14% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană. La 10 noiembrie 2020, Consiliul UE a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri de modernizare a sistemelor UE de protecţie a desenelor şi modelelor, care aveau o vechime de aproape 20 de ani.
În 28 noiembrie anul trecut, Comisia a publicat un pachet de măsuri cuprinzând două propuneri: un regulament de modificare a Regulamentului nr. 6/2002 al Consiliului privind desenele sau modelele comunitare şi o directivă privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor (reformare a directivei 98/71/CE).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4216 / 19036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...