
Proprietatea intelectuală: Consiliul UE şi-a adoptat poziţia faţă de legislaţia privind protecţia desenelor şi a modelelor
25 Septembrie 2023
AgerpresNoile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.
Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor responsabili pentru competitivitate, a adoptat luni abordările generale referitoare la revizuirea propusă a pachetului legislativ privind desenele şi modelele: directiva privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor şi regulamentul privind desenele şi modelele comunitare.
Noile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.
''O bună protecţie a desenelor şi modelelor este esenţială pentru competitivitatea industriei noastre. Noile norme vor contribui la stimularea creativităţii proiectanţilor şi a întreprinderilor noastre într-un mod mai rapid şi mai fiabil, adaptat la provocările erei digitale, precum şi la combaterea contrafacerii'', a declarat ministrul interimar spaniol al industriei, comerţului şi turismului, Hector Gomez Hernandez, în numele preşedinţiei Consiliului UE.
Directiva şi regulamentul propuse actualizează legislaţia actuală, care datează din 1998, respectiv 2002, vor facilita procedura de înregistrare a desenelor şi modelelor la nivelul UE şi vor armoniza în continuare procedurile între sistemele europene şi cele naţionale. Directiva introduce, de asemenea, noi norme pentru a proteja desenele şi modelele care pot fi reproduse prin imprimare 3D.
Aspectul cel mai important este faptul că revizuirea vizează armonizarea în continuare a protecţiei desenelor şi modelelor pentru piesele componente de schimb utilizate pentru repararea produselor complexe (de exemplu, piesele caroseriei autovehiculelor). Această etapă va liberaliza piaţa pieselor de schimb, oferind astfel preţuri mai mici pentru consumatori. Această "clauză privind reparaţiile" este concepută numai pentru desenele şi modelele viitoare, dar va menţine totuşi protecţia desenelor şi modelelor existente pentru o perioadă de zece ani.
Consiliul sprijină principalele obiective ale pachetului (şi anume, păstrează conceptul de "clauză privind reparaţiile", astfel cum a fost propus de Comisie), dar introduce mai multe îmbunătăţiri, inclusiv o actualizare a definiţiilor termenilor "desen sau model" şi "produs" pentru a le adapta la era digitală şi la evoluţiile tehnologice viitoare. De exemplu, termenul "digital" este înlocuit cu "non-fizic".
Altă îmbunătăţire este o simplificare a cerinţelor de reprezentare a desenului sau modelului, astfel încât, chiar dacă, la data solicitării, lipsesc unele documente, desenul sau modelul să poată fi înregistrat la data respectivă, cu condiţia ca reprezentarea desenului sau modelului să fie suficient de clară.
De asemenea, se introduce o flexibilitate pentru ca proiectanţii să poată amâna termenul de publicare a desenului sau modelului lor cu maximum 30 luni, cu posibilitatea ca statele membre să ofere titularilor drepturilor asupra desenului sau modelului posibilitatea de a opri amânarea la cererea acestora (şi nu la sfârşitul perioadei de amânare).
În plus, este prevăzută o clarificare a normelor privind declararea nulităţii drepturilor asupra desenelor sau modelelor, cu posibilitatea ca statele membre să prevadă o procedură administrativă de recurs, astfel încât părţile să nu fie nevoite să introducă o acţiune în justiţie.
Alte noutăţi sunt asigurarea că taxele pentru protecţia acordată exclusiv la nivel naţional ar trebui să fie în continuare mai ieftine decât cele europene, posibilitatea cumulării protecţiei desenelor şi modelelor şi a drepturilor de autor, inclusiv a legislaţiilor naţionale privind drepturile de autor, şi o perioadă de transpunere de 36 luni (în loc de 24 de luni) pentru a acorda statelor membre mai mult timp pentru a adopta măsurile necesare pentru aplicarea noii legislaţii.
Abordarea generală convenită luni formalizează poziţia de negociere a Consiliului UE, ceea ce oferă preşedinţiei spaniole a Consiliului UE un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, care vor începe imediat după ce acesta îşi va adopta poziţia.
Sectoarele economice cu utilizare intensivă a desenelor şi modelelor reprezintă aproape 16% din PIB şi 14% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană. La 10 noiembrie 2020, Consiliul UE a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri de modernizare a sistemelor UE de protecţie a desenelor şi modelelor, care aveau o vechime de aproape 20 de ani.
În 28 noiembrie anul trecut, Comisia a publicat un pachet de măsuri cuprinzând două propuneri: un regulament de modificare a Regulamentului nr. 6/2002 al Consiliului privind desenele sau modelele comunitare şi o directivă privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor (reformare a directivei 98/71/CE).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 784 / 15607 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...