ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proprietatea intelectuală: Consiliul UE şi-a adoptat poziţia faţă de legislaţia privind protecţia desenelor şi a modelelor

25 Septembrie 2023   |   Agerpres

Noile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.

 
 
Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor responsabili pentru competitivitate, a adoptat luni abordările generale referitoare la revizuirea propusă a pachetului legislativ privind desenele şi modelele: directiva privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor şi regulamentul privind desenele şi modelele comunitare.
 
Noile texte actualizează legislaţia privind desenele şi modelele, veche de 20 de ani, şi vizează facilitarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale şi adaptarea legislaţiei UE în acest domeniu la provocările tehnologiilor imprimării digitale şi 3D.
 
''O bună protecţie a desenelor şi modelelor este esenţială pentru competitivitatea industriei noastre. Noile norme vor contribui la stimularea creativităţii proiectanţilor şi a întreprinderilor noastre într-un mod mai rapid şi mai fiabil, adaptat la provocările erei digitale, precum şi la combaterea contrafacerii'', a declarat ministrul interimar spaniol al industriei, comerţului şi turismului, Hector Gomez Hernandez, în numele preşedinţiei Consiliului UE.
 
Directiva şi regulamentul propuse actualizează legislaţia actuală, care datează din 1998, respectiv 2002, vor facilita procedura de înregistrare a desenelor şi modelelor la nivelul UE şi vor armoniza în continuare procedurile între sistemele europene şi cele naţionale. Directiva introduce, de asemenea, noi norme pentru a proteja desenele şi modelele care pot fi reproduse prin imprimare 3D.
 
Aspectul cel mai important este faptul că revizuirea vizează armonizarea în continuare a protecţiei desenelor şi modelelor pentru piesele componente de schimb utilizate pentru repararea produselor complexe (de exemplu, piesele caroseriei autovehiculelor). Această etapă va liberaliza piaţa pieselor de schimb, oferind astfel preţuri mai mici pentru consumatori. Această "clauză privind reparaţiile" este concepută numai pentru desenele şi modelele viitoare, dar va menţine totuşi protecţia desenelor şi modelelor existente pentru o perioadă de zece ani.
 
Consiliul sprijină principalele obiective ale pachetului (şi anume, păstrează conceptul de "clauză privind reparaţiile", astfel cum a fost propus de Comisie), dar introduce mai multe îmbunătăţiri, inclusiv o actualizare a definiţiilor termenilor "desen sau model" şi "produs" pentru a le adapta la era digitală şi la evoluţiile tehnologice viitoare. De exemplu, termenul "digital" este înlocuit cu "non-fizic".
 
Altă îmbunătăţire este o simplificare a cerinţelor de reprezentare a desenului sau modelului, astfel încât, chiar dacă, la data solicitării, lipsesc unele documente, desenul sau modelul să poată fi înregistrat la data respectivă, cu condiţia ca reprezentarea desenului sau modelului să fie suficient de clară.
 
De asemenea, se introduce o flexibilitate pentru ca proiectanţii să poată amâna termenul de publicare a desenului sau modelului lor cu maximum 30 luni, cu posibilitatea ca statele membre să ofere titularilor drepturilor asupra desenului sau modelului posibilitatea de a opri amânarea la cererea acestora (şi nu la sfârşitul perioadei de amânare).
 
În plus, este prevăzută o clarificare a normelor privind declararea nulităţii drepturilor asupra desenelor sau modelelor, cu posibilitatea ca statele membre să prevadă o procedură administrativă de recurs, astfel încât părţile să nu fie nevoite să introducă o acţiune în justiţie.
 
Alte noutăţi sunt asigurarea că taxele pentru protecţia acordată exclusiv la nivel naţional ar trebui să fie în continuare mai ieftine decât cele europene, posibilitatea cumulării protecţiei desenelor şi modelelor şi a drepturilor de autor, inclusiv a legislaţiilor naţionale privind drepturile de autor, şi o perioadă de transpunere de 36 luni (în loc de 24 de luni) pentru a acorda statelor membre mai mult timp pentru a adopta măsurile necesare pentru aplicarea noii legislaţii.
 
Abordarea generală convenită luni formalizează poziţia de negociere a Consiliului UE, ceea ce oferă preşedinţiei spaniole a Consiliului UE un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European, care vor începe imediat după ce acesta îşi va adopta poziţia.
 
Sectoarele economice cu utilizare intensivă a desenelor şi modelelor reprezintă aproape 16% din PIB şi 14% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană. La 10 noiembrie 2020, Consiliul UE a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri de modernizare a sistemelor UE de protecţie a desenelor şi modelelor, care aveau o vechime de aproape 20 de ani.
 
În 28 noiembrie anul trecut, Comisia a publicat un pachet de măsuri cuprinzând două propuneri: un regulament de modificare a Regulamentului nr. 6/2002 al Consiliului privind desenele sau modelele comunitare şi o directivă privind protecţia juridică a desenelor şi modelelor (reformare a directivei 98/71/CE).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2416 / 17236
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Vectr Holdings la achiziția clădirii de birouri The Landmark. Echipă pluridisciplinară, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner), cu mai mulți avocați în prima linie | Dimitris Sophocleous, reprezentantul clientului: ”Expertiza RTPR și abordarea proactivă ne-au ajutat să depășim potențialele obstacole și să asigurăm succesul tranzacției”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...