ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC, prima firmă de consultanță care a deschis un birou local, aniversează 30 de ani în România

01 Februarie 2021   |   BizLawyer

În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România.

 
 
În 2021, PwC România marchează 30 de ani de activitate pe piața locală, fiind prima mare companie de servicii profesionale înregistrată în România după 1989.

”PwC a pus bazele pieței de servicii de consultanță în urmă cu 30 de ani, fiind de la început alături de mediul de afaceri din România. În tot acest timp, a devenit o companie proeminentă pe piața românească, un brand puternic și un actor important în dezbaterea publică, realizări pentru care le suntem recunoscători tuturor colegilor, partenerilor și clienților noștri. În anii următori, vom continua să investim în formarea profesională, în dezvoltarea competențelor colegilor noștri și în adoptarea noilor tehnologii pentru a avea o contribuție cel puțin la fel de relevantă la dezvoltarea durabilă a societății și a economiei românești. Totodată vom rămâne un partener de dialog și de încredere al autorităților și instituțiilor locale și internaționale”, a spus Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.


În 1991, Coopers & Lybrand, care a fuzionat la nivel global, șapte ani mai târziu, cu Price Waterhouse (PW) sub brandul PriceWaterhouseCoopers sau PwC, a deschis un birou în București, devenind prima mare companie de servicii profesionale cu prezență în România. PW s-a stabilit în România în 1993. Încă de la început, compania s-a implicat în proiecte fundamentale pentru economia românească și pentru mediul de afaceri local, contribuind la elaborarea legislației naționale în domeniile esențiale, la înființarea celor mai importante instituții și asociații profesionale și oferind consultanță și asistență companiilor, organizațiilor guvernamentale și internaționale.

”PwC s-a implicat de la început în crearea unui cadru legislativ modern și eficient fără de care nici companiile, nici instituțiile nu ar putea evolua pentru a crea un mediu favorabil creșterii economice”, a spus Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.

În cele trei decenii de activitate, PwC România a fost implicată în unele dintre cele mai mari proiecte de investiții din țara noastră, oferind totodată consultanță în tranzacții majore din sectoarele auto, retail, bancar,  energie, farmaceutic sau produse industriale, asistând în total peste 600 de tranzacții (sell side/ buy side) și având peste 70 de mandate de asistență la exit.

”În cei 30 de ani de activitate, am fost alături de mii de companii din toate industriile, antreprenoriale sau multinaționale, care și-au dezvoltat și consolidat operațiunile din România sau s-au extins pe alte piețe. Le-am sprijinit folosind cele mai bune practici  și cea mai înaltă expertiză, existente la nivel global”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider Consultanță în Afaceri PwC România.  

PwC România a participat la primele audituri financiare realizate în România, după 1990, și a întocmit primele situații financiare conforme cu standardele internaționale IFRS, clădind încredere în mediul de afaceri local.

”În tot acest timp, PwC a creat o cultură organizațională solidă. Generații întregi de specialiști în audit, contabilitate, fiscalitate și alte domenii ale consultantei au fost formate în cadrul companiei noastre. Ne bucurăm că am fost printre cei care au pus bazele acestei profesii în România și că mulți dintre profesioniștii care au trecut prin școala PwC România contribuie la rândul lor la dezvoltarea mediului de afaceri local”, a spus Kenneth Spiteri, Partener și Lider servicii de Audit PwC România.

Contribuții majore ale PwC România la dezvoltarea mediului de afaceri:

●    De la 16 angajați în 1991, PwC România a ajuns la o echipă de peste 800 de profesioniști în prezent, coordonată de 21 de Parteneri.
●    Proiecte importante derulate de autoritățile române sau instituții internaționale au fost sprijinite de consultanții PwC.
●    PwC România a realizat prima clasificare a societăţilor comerciale din România pentru autorităţile române, primele audituri ale marilor societăți și a contribuit la implementarea pe plan local a standardelor internaționale de raportare financiară IFRS, întocmind primele situații financiare conforme cu acestea.
●    Constant, PwC a contribuit la elaborarea celor mai importante legi cu impact în activitatea companiilor, cum ar fi prima lege a insolvenței, introducerea TVA, transpunerea directivelor europene, regulamentul vamal comunitar sau primul Cod Fiscal din România.
●    Încă de la înfiinţare, PwC a avut un rol major în crearea şi dezvoltarea unor profesii liberale în România, în constituirea şi conducerea organismelor profesionale asociate, reprezentanții PwC fiind aleşi în conducerea acestora: AmCham România, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Camera Consultanţilor Fiscali (CCF), The Association of Business Service Leaders in Romania (ABSL), Consiliul Investitorilor străini și Coaliția pentru Dezvoltarea României.
●    D&B David și Baias, societatea de avocați corespondentă PwC România, a obținut multe decizii de referință atât în instanțele din România, cât și în cele internaționale, în litigii fiscale și comerciale, cu efect în modificarea și armonizarea legislației naționale.
●    Numeroase studii și sondaje privind sectoare importante ale economiei sunt realizate periodic de PwC România, cum ar fi: PayWell, Saratoga, CEO Survey, Family Business Survey, Entertainment & Media Outlook.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15411 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...