
Analiză PwC: Piața de M&A din România a revenit anul trecut la nivelul din 2019. În 2025 ar putea ajunge la 7 miliarde euro în anumite condiții
13 Februarie 2025
BizLawyerDin cele 239 de tranzacții anunțate anul trecut, au fost încheiate efectiv 175 de tranzacții, în valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023.
![]() |
Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat anul trecut 239 de tranzacții anunțate, cu o valoare totală estimată de 5,9 miliarde euro, potrivit unei analize realizate de PwC România care a fost prezentată în cadrul Conferinței Anuale M&A. Comparativ cu anul 2023, piața de M&A a înregistrat o creștere de 12%, cele mai dinamice sectoare fiind imobiliarele, serviciile financiare și energia.
”Piața românească de M&A a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România.
”Piața românească de M&A a fost într-o efervescență continuă de la pandemie. Deși anul trecut nu a avut loc un megadeal (peste un miliard de euro) și nici prea multe exit-uri din partea fondurilor de investiții, atât volumul, cât și valoarea pieței de M&A au crescut, atingând nivelul pre-pandemic al anului 2019. În 2025, ne așteptăm să avem din nou măcar un megadeal care să contribuie la o creștere substanțială a valorii totale a pieței românești de M&A”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Tranzacții PwC România.
Din cele 239 de tranzacții anunțate anul trecut, au fost încheiate efectiv 175 de tranzacții, în valoare de 3,7 miliarde euro, cu 3% peste nivelul anului 2023. Această situație este datorată faptului că multe tranzacții se semnează într-un an și se finalizează în anul următor sau chiar după mai mult de un an, arată analiza PwC. Durata medie de încheiere a unei tranzacții a fost anul trecut de 125 de zile, cele mai mari perioade de finalizare a tranzacțiilor înregistrându-se în sectorul serviciilor financiare (283 zile), în cel al bunurilor de consum (191 zile) și în IT&C (197 zile), prin prisma aprobărilor necesare din partea reglementatorilor sau a condițiilor suspensive incluse în contractele de vânzare.
”Chiar dacă investitorii par mai reticenți din cauza contextului macroeconomic și geopolitic incert, estimăm că piața de tranzacții din România ar putea să atingă circa 7 miliarde de euro în anul 2025. Ne bazăm previziunile pe lucrurile care se întâmplă în piață: un megadeal care ar putea fi semnat anul acesta, alte tranzacții semnificative anunțate la început de an în industrie, logistică și retail. De asemenea, piața de tranzacții din România este corelată cu evoluția produsului intern brut real și, luând în calcul ipotezele date de Comisia Națională de Prognoză, care estimează o creștere a PIB-ului de 2,5% în acest an, credem că estimarea noastră se poate realiza”, a declarat George Ureche, Partener Tranzactii, PwC România.
Anul trecut, 85% dintre tranzacții au fost sub 40 milioane de euro, 10% au avut valori cuprinse între 40 și 100 milioane de euro, și doar 5% au depășit valoarea de 100 milioane euro.
Deși ridică destul de mult nivelul pieței de M&A, mega tranzacțiile nu au o pondere foarte mare în piața românească de M&A, așa cum se întâmplă la nivel global. Între anii 2020-2023, mega tranzacțiile au reprezentat doar 20% din total pieței românești de M&A, față de 60% la nivel global.
Din perspectiva profilului investitorului, 77% dintre tranzacții au fost realizate de investitori strategici, care reprezintă și 84% din valoarea pieței de tranzacții din România. Acesta este un semnal că investitorii strategici fac mai multe tranzacții de valori mari. Fondurile de investiții prezente în România încep însă să devină din ce în ce mai active, au strâns fonduri noi și ar putea contribui mai mult la dezvoltarea pieței de M&A din România în anii ce urmează.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 653 / 19125 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...