ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport EDA: Nivelul record al cheltuielilor militare maschează eşecul statelor membre ale UE de a colabora

06 Decembrie 2021   |   Agerpres

Cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate. Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

 
 
Statele Uniunii Europene au cheltuit aproape 200 de miliarde de euro pentru apărare în 2020, cea mai mare valoare începând din 2006, dar investiţiile comune ale lor în acest domeniu au scăzut, indică Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), într-un raport publicat luni, transmite Reuters.
 
Potrivit EDA, care ajută guvernele ţărilor membre să-şi dezvolte capacităţile militare, cheltuielile totale de apărare ale statelor UE cu excepţia Danemarcei, ţară ce a optat să nu participe la proiectele militare ale blocului comunitar, au atins anul trecut 175,64 miliarde euro, în creştere cu 5% faţă de 2019.
 
Cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la cel puţin 1,5% din venitul naţional al celor 26 de state analizate. Majoritatea ţărilor UE sunt şi membre ale NATO, care şi-a stabilit ca obiectiv pentru statele sale alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.
 
Raportul EDA remarcă o scădere semnificativă a cheltuielilor comune ale ţărilor UE în sectorul apărării, în pofida unui acord semnat la finalul lui 2017 care vizează punerea în comun a unor resurse şi renunţarea la competiţia între industriile naţionale ale apărării ale statelor membre.
 
''Tendinţa descendentă a cheltuielilor europene în colaborare este un motiv special de îngrijorare'', a declarat directorul executiv al EDA, Jiri Sedivy.
 
Raportul indică o scădere de 13% a achiziţiilor comune în 2020 comparativ cu anul precedent, până la 4,1 miliarde euro. Majoritatea acestor achiziţii au fost realizate pe cont propriu de ţările membre, care nu şi-au respectat angajamentul din 2017 conform căruia cel puţin o treime dintre aceste achiziţii trebuie să fie făcute în comun cu alte state din UE. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9275 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...