
Schema pentru producţia de energie regenerabilă pentru consum, în dezbatere publică
12 Octombrie 2022
AgerpresNu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacităţi mai vechi de producere energie electrică din surse regenerabile de energie solară, eoliană, hidro, geotermală, biomasă sau biogaz şi nici proiectele care nu au prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou instalată.
Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică schema de ajutor de stat privind dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, din Fondul pentru Modernizare, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul de resort, Virgil Popescu.
Vor fi finanţate proiecte care au ca obiectiv realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene; realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din energie geotermală; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din biomasă; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din biogaz.
Vor fi finanţate proiecte care au ca obiectiv realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene; realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din energie geotermală; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din biomasă; realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din biogaz.
Proiecte vor putea depune societăţile (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi întreprinderi mari, inclusiv întreprinderi nou înfiinţate)/regiile autonome legal constituite şi înregistrate la ONRC în România - pentru producţia de energie din surse RES în scopul autoconsumului a minimum 70% a din producţia centralei regenerabile finanţate, în cadrul unei proceduri de ofertare concurenţială.
Proiectele de tip A intră sub incidenţa ajutorului de stat (promovate de entităţi de tip Societăţi/Regii autonome), iar valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat în baza Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea art. 107 şi 108 din tratat este de 20 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii.
Pentru proiectele de tip B pot depune proiecte Unităţile Administrativ Teritoriale, Sub-unităţile Administrativ Teritoriale, unităţile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, instituţii publice, pentru consumul propriu de energie în domeniul public, în cadrul unui apel de proiecte.
Pentru proiectele de tip B, proiecte care nu intră sub incidenţa ajutorului de stat (promovate de entităţi din sectorul public) valoarea maximă a grantului care poate fi acordat în temeiul prezentului Ghid specific este de 20 milioane euro pe proiect de investiţii.
Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacităţi mai vechi de producere energie electrică din surse regenerabile de energie solară, eoliană, hidro, geotermală, biomasă sau biogaz şi nici proiectele care nu au prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă prin capacitatea nou instalată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7850 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...