
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
22 Mai 2025
Ștefania EnacheInterlocutoarea BizLawyer apreciază că studiul în străinătate are multe avantaje și cu siguranță îmbogățește bagajul de cunoștințe al unui avocat de business.
![]() |
Andreia Moraru, Senior Associate - ZRVP |
Andreia Moraru, Senior Associate în cadrul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), face parte din galeria tinerilor profesioniști din avocatura de business care vin puternic din spate și care dovedesc, prin implicarea și prin munca lor, că noile generații au forța de a dezvolta acest domeniu și de a-i aduce plusvaloare. Avocatul și-a început activitatea în cadrul acestei firme în ianuarie 2023, atunci când s-a alăturat departamentului de litigii și arbitraj. A ajuns la ZRVP după o etapă de căutări, în care a sondat mai multe arii de practică pentru a vedea exact zona care i se potrivește cel mai bine. Odată intrată în echipa Violetei Saranciuc, Partenerul ZRVP specializat în mandate de arbitraj, cu o componentă mai mică de litigii de instanță, interlocutoarea BizLawyer a realizat că mixul acesta este cel mai potrivit pentru ea, deoarece îi oferă posibilitatea de a se specializa în arbitraj, lucru pe care și l-a dorit de mult timp, dar îi permite să simtă și adrenalina instanței. „Faptul că acesta este locul potrivit pentru mine a fost confirmat de promovarea mea pe poziția de Senior Associate în martie 2024”, punctează tânăra.
Andreia Moraru și-a început parcursul în lumea juridică în anul 2015, atunci când a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În timpul studenției a avut șansa de a accesa o bursă ERASMUS, astfel că în anul trei a mers în Olanda, acolo unde a studiat la Universitatea Utrecht. Experiența aceasta a determinat-o să-și completeze pregătirea academică tot în străinătate, iar după finalizarea studiilor de licență a decis să se întoarcă în Olanda, unde a urmat un program de master. În 2016 a absolvit programul de master în Drept Internațional Public, specializarea Dreptul Internațional al Investițiilor din cadrul Universității Leiden din Olanda.
Experiența studiului în străinătate a fost una importantă pentru ea, având în vedere că încă din perioada liceului și-a dorit ca pregătirea sa să includă și astfel de etape. „Expunerea la un alt mediu de învățare, la profesori și colegi din toate părțile lumii îți dau o perspectivă mai complexă asupra lucrurilor. În plus, experiențele din străinătate mi-au deschis noi perspective profesionale, dat fiind faptul că am luat contact cu arii de practică despre care nici nu știam că există, cum ar fi arbitrajul. Evident, un alt beneficiu palpabil este că ai ocazia să îți rafinezi cunoștințele de limbi străine (în cazul meu limba engleză), cu precădere limbajul juridic într-o limbă străină”, subliniază avocatul.
Interlocutoarea BizLawyer apreciază că studiul în străinătate are multe avantaje și cu siguranță îmbogățește bagajul de cunoștințe al unui avocat de business. Cu toate acestea nu consideră că este o experiență imperios necesară. De altfel, are mulți colegi de facultate și de profesie care, deși nu au fost la studii în străinătate, au cariere de succes pe care le admiră. Din punctul său de vedere, e mai important să ai capacitatea să evoluezi zi de zi și să te poți adapta provocărilor, decât programul de licență sau de master absolvit.
----------------------------------------------------------------------------
Citește și

----------------------------------------------------------------------------
Căutarea ariei de practică potrivite
„După masterul în Olanda am efectuat un stagiu de practică în cadrul Reff & Associates, la finalul căruia mi s-a propus să revin după admiterea în profesie. Am acceptat bucuroasă oferta și, începând cu toamna anului 2017, după ce am promovat examenul de admitere în profesie, m-am alăturat echipei de Real Estate din cadrul Reff & Associates. În același timp, am început și programul de master în Arbitraj Internațional din cadrul Universității din București, fiind un domeniu pe care l-am descoperit în cadrul unui curs de la Universitatea Utrecht, pe care l-am găsit interesant și mi-am dorit să îl aprofundez”, povestește tânăra.
Colaborarea cu echipa de Real Estate de la Reff & Associates a ajutat-o să evolueze, dar Andreia a realizat că nu aceasta este practica pe care vrea să se specializeze. Între timp, o tenta tot mai mult ideea că ar trebui să facă tranziția de la consultanță la litigii și, totodată, să caute o societate unde poate face și arbitraj.
„Însă, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Totuși, am făcut o schimbare și m-am alăturat echipei de M&A de la Clifford Chance, unde am stat până la finalul stagiaturii. Experiența de la Clifford Chance, deși a fost benefică din foarte multe puncte de vedere, m-a făcut să realizez că nu este pentru mine consultanța. Prin urmare, după stagiatură, am decis că trebuie să fac tranziția spre litigii și arbitraj. Deși am reușit, perioada 2020 – 2022 a fost marcată de mai multe schimbări profesionale, pe de o parte din cauza pandemiei, pe de altă parte din cauza unor probleme personale. Totuși, colaborarea mea cu Wolf Theiss din 2021 – 2022 a reprezentat un pas important în evoluția mea profesională în ariile de practică litigii & arbitraj”, mai spune tânăra.
Șansa a făcut ca, în ianuarie 2023, să intre în echipa ZRVP. Alegerea acestei firme s-a bazat pe faptul că își dorea de mai mult timp să lucreze într-o echipă specializată în arbitraj, iar colaborarea cu ZRVP i-a oferit exact ce căuta – o echipă care este implicată permanent în acest tip de mandate.
În plus, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață. „După doi ani petrecuți la ZRVP, pot confirma că toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și că mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei”, susține interlocutoarea BizLawyer.
----------------------------------------------------------------------------
Citește și

----------------------------------------------------------------------------
Arbitrajul, o practică juridică provocatoare
Practica în care Andreia Moraru profesează în prezent a fost aleasă datorită unui curs de la Universitatea Utrecht pe care tânăra l-a urmat în perioada în care a beneficiat de bursa ERASMUS. În permanență și-a dorit ca profesia ei să aibă o dimensiune internațională și i-a plăcut foarte mult că arbitrajul îi putea oferi acest aspect. În plus, este o persoană curioasă, care caută mereu provocări, mai ales intelectuale. „Având în vedere că arbitrajul atrage, de regulă, probleme juridice mai complexe, cu un impact și anvergură mai mare, am simțit că acesta este domeniul care îmi poate aduce cele mai mari satisfacții profesionale. După multe căutări profesionale, pot confirma că așteptările mele au fost îndeplinite în practica de arbitraj și că nu aș vrea să mă specializez în alt domeniu”, menționează avocatul.
În opinia sa, un avocat bun specializat în arbitraj trebuie să fie mereu curios și pasionat de acest domeniu. Fiind o arie de practică extrem de complexă, orice avocat care își dorește o specializare în acest domeniu trebuie să fie conștient că învățarea continuă este piatra de temelie în această arie de practică.
De asemenea, sunt foarte importante atenția la detalii, rigoarea (juridică și nu numai), dar și capacitatea de adaptare. „Arbitrajul te scoate tot timpul din zona de confort, având în vedere că poți fi implicat concomitent în dosare guvernate de reguli arbitrale diferite, având legi aplicabile fondului diferite, sau cu proceduri bilingve. Provocările sunt nenumărate și cred că aceste calități sunt indispensabile pentru a le putea gestiona eficient”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Pentru un jurist axat pe această arie, și capacitatea de organizare este un atu esențial, având în vedere că dosarele de arbitraj implică, de cele mai multe ori, un volum considerabil de documente. „Dacă nu ești organizat de la început, poți deveni copleșit pe parcurs. Însă toate aceste calități se pot dezvolta și rafina în timp, trebuie doar să existe interes și voință”, atrage atenția tânăra.
Experiența profesională de până acum a avocatului implică dosare de arbitraj complexe. Printre acestea se numără un mandat cu privire la un proiect de infrastructură rutieră, care are un element de litispendență, procedurile desfășurându-se concomitent la CCIR și la ICC.
De asemenea, sunt notabile de menționat și un dosar de arbitraj cu privire la o dispută post M&A, la VIAC, precum și un dosar de arbitraj cu privire la un proiect imobiliar de anvergură din București, la LCIA.
„Consider că practica de arbitraj a ZRVP se diferențiază prin cunoștințe teoretice solide, experiență vastă, creativitate și dorința permanentă de a găsi soluția câștigătoare. Cu toții ne străduim ca la final de zi să plecăm acasă împăcați cu gândul că am dat tot ce am avut mai bun în noi în ziua respectivă. Și ce nu am reușit să rezolvăm, reluăm a doua zi, cu forțe proaspete”, nuanțează Andreia Moraru.
Un dosar de arbitraj include multe momente dificile. Avocatul explică faptul că momentele acestea pot fi de natură procedurală, atunci când un adversar dificil tergiversează sau blochează procedura, sau pot fi de natură substanțială, atunci când apare o situație dificilă pe fond și trebuie găsită proba sau argumentul câștigător. În plus, de multe ori, volumul mare de documente face un dosar greu de gestionat.
„Cercetarea, analiza și organizarea în pregătirea cauzelor sunt esențiale, fără de care nu poți depăși aceste momente dificile. Pe lângă acestea, experiența este foarte importantă în găsirea soluțiilor, iar la ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
Pentru a ține pasul cu toate schimbările care intervin în aria sa de practică, tânăra încearcă să fie mereu la curent cu noutățile, urmărește mai multe bloguri și reviste, cum ar fi GAR, Kluwer Arbitration Blog, Revista Română de Arbitraj, dar și avocați și arbitri care fac postări cu noutăți din domeniu pe LinkedIn. De asemenea, discută tot timpul cu colegii săi din alte echipe de arbitraj despre mandatele lor. În plus, când are ocazia, participă la conferințe, fizic sau online. Pe viitor, are în vedere și un program de formare în domeniul arbitrajului internațional.
„Fiecare zi la ZRVP este o provocare profesională. Chiar avem o vorbă în birou: „La ZRVP nu te plictisești niciodată”. Am noroc să fac parte dintr-o echipă care are parte doar de proiecte interesante. Unele dosare sunt tehnice și complexe, altele au dimensiuni inedite, fie de procedură, fie de fond. Aceste coordonate fac ca munca la ZRVP să fie intensă și provocatoare, însă implicarea este răsplătită pe măsură. Întotdeauna am primit credit și mulțumire la finalul unui efort susținut, atât din partea superiorilor, cât și din partea colegilor cu același nivel de senioritate”, arată Andreia.
----------------------------------------------------------------------------
Citește și

→ Rising Star | Alexandra Iancu, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2022, a ales echipa ZRVP. ”Odată intrat în profesie, media de la facultate nu mai contează atât de mult, pentru că „examenele” din practică au alte criterii de reușită și este important să demonstrezi că te vei putea încadra în aceste criterii”
----------------------------------------------------------------------------
Mentoratul este esențial pentru un tânăr avocat
Pentru noile generații din avocatură, mentoratul este esențial. Parcursul profesional urmat de Andreia Moraru până acum i-a oferit posibilitatea de a „fura” meserie de la toți avocații cu care a lucrat. Totuși, cea mai marcantă și importantă colaborare profesională pentru ea este cea de acum.
Tânăra se declară foarte norocoasă că are ocazia să lucreze direct cu doi dintre cei mai buni avocați specializați în arbitraj din România, Cosmin Vasile și Violeta Saranciuc. „Cu Violeta lucrez îndeaproape în toate mandatele în care sunt implicată, cu Cosmin (Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, N.R.) lucrez pe câteva mandate punctuale. Colaborarea cu ei este cea mai bună „școală de arbitraj” la care m-aș fi putut înscrie și este o bucurie pentru mine că am oportunitatea să mă formez și să evoluez profesional pe lângă ei”, susține interlocutoarea BizLawyer.
Spune despre Departamentul de litigii și arbitraj de la ZRVP că „este o echipă unită în adevăratul sens al cuvântului”. „Deși suntem împărțiți în mai multe „mini” echipe, fiecare nișate pe anumite arii de practică, există un dialog permanent între colegi. Tot timpul găsești un coleg disponibil să te ajute în cazul în care ai nevoie, fie că e vorba de o problemă tehnică de formatare a unui document, fie că e vorba de o idee de abordare a unei spețe. Același lucru este valabil și pentru echipa din care fac parte. Problemele le gestionăm împreună și există întotdeauna sprijin din partea avocaților seniori în cazul în care ne confruntăm cu situații dificile”, detaliază tânăra.
Faptul că atmosfera din firmă este foarte plăcută o determină să vină cu drag la muncă. Chiar dacă sunt gestionate mandate complicate, avocații din echipă nu uită să destindă atmosfera, ceea ce îi ajută să aibă o atitudine constructivă și pozitivă chiar și în situații mai delicate.
„Consider că m-am adaptat repede cerințelor/regulilor, pentru că echipa ZRVP nu este caracterizată de un formalism excesiv. Cerința primordială este calitatea lucrării, însă beneficiezi de sprijin constant din partea avocaților seniori, care te ajută să evoluezi și să te auto-depășești de fiecare dată”, indică Andreia Moraru.
De altfel, tânăra își ghidează viața după două principii simple: încearcă tot timpul să dea ce are mai bun și acționează cu responsabilitate. Iar atitudinea acesta o ajută să facă performanță. „Tot timpul mă străduiesc ca la final de zi, când trag linie, să simt că am făcut tot ce ținea de mine pentru mandatele în care sunt implicată și că le-am acordat atenția necesară”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer, menționând că valorile pe care le respectă în carieră sunt corectitudinea, perseverența, rigurozitatea și colegialitatea.
Avocatul este pasionat de tot ceea ce face în prezent, dorindu-și ca pe viitor să aprofundeze cunoștințele de arbitraj și să continue să lucreze în mandate de arbitraj diverse și cât mai provocatoare. Planul său major în viața profesională este acela de a deveni în fiecare zi un profesionist mai bun. „Cele mai fericite momente de împlinire profesională sunt, cu siguranță, soluțiile favorabile în dosare. Mă bucur pentru fiecare soluție favorabilă, indiferent de cât de mare sau de mic este dosarul și cred că este important să te bucuri pentru fiecare reușită, ca să poți să îți păstrezi motivația pe termen lung. În rest, îmi aduce bucurie recunoștința clienților și a colegilor, mai ales când am depus un efort considerabil pentru un mandat”, încheie tânăra.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6 / 1993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...