ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor

27 Mai 2025   |   Ștefania Enache

Companiile care vor să beneficieze de ajutoare de stat trebuie să țină cont de faptul că, atunci când aplică pentru astfel de programe, se pot confrunta cu o serie de dificultăți, care pot avea o natură variată și care pot apărea în diferite etape ale proceselor de aplicare la finanțare sau implementare a proiectului.

 
 
Accesarea schemelor de ajutor de stat implică o serie de etape complexe, sprijinul unor consultanți specializați în acest domeniu fiind esențial pentru succesul proiectelor de acest tip. „Birocrația specifică proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile, complexitatea procedurilor și a documentației care trebuie întocmită, precum și regulile specifice de utilizare a fondurilor obținute, creează necesitatea unei asistențe constante, pornind de la depunerea cererii de finanțare și până la finalizarea etapei de implementare. Adițional, având în vedere că procesul de obținere a finanțării implică nevoia unor cunoștințe de specialitate din diverse domenii, apelarea la consultanță externă poate asigura că sunt respectate toate cerințele aferente proiectului, sporind rata de succes privind obținerea unor astfel de finanțări”, explică Andrei Stefanovici, Partener Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL | EY Law.

 
Echipele Băncilă, Diaconu și Asociații și Grants & Incentives Avisory, EY România, specializată în domeniul ajutoarelor de stat, pot oferi o gamă variată de servicii de asistență clienților interesați de accesarea fondurilor nerambursabile pentru investiții.

Firmele care vor să deruleze astfel de programe pot beneficia de consultanță inițială privind diverse tipuri de ajutoare de stat disponibile, analiza criteriilor de eligibilitate și a procedurilor  de aplicare, evaluarea eligibilității investitorului, inclusiv analiza situației financiare și operațională pentru a determina schema de ajutor de stat cea mai potrivită.

„De asemenea, asistența noastră reprezintă o componentă importantă în completarea documentației necesare, maximizând șansele de obținere a ajutoarelor, servicii de monitorizare a procesului de aplicare și gestionarea eventualelor proceduri administrative, gestionarea procesului de implementare a proiectului, dar și reprezentare legală ocazională în cazul disputelor sau contestațiilor legate de aceste finanțări”, subliniază Andrei Stefanovici.

În plus, consultanții pot realiza, la cerere, și analize comparative privind diverse locații pentru a stabili zona cea mai atractivă și accesibilă din perspectiva ajutoarelor de stat, pentru a ajuta investitorii internaționali să ia o decizie informată cu privire la investițiile pe care urmăresc să le demareze în Uniunea Europeană.

„Consultanța oferită de echipa noastră contribuie la identificarea celor mai bune soluții, în funcție de domeniul de activitate al afacerii, și la luarea celor mai bune decizii privind vectorul general al investiției. Ramificarea multidisciplinară a expertizei pe care o dețin colegii noștri, permite echipei noastre să ofere clientului o viziune completă asupra pașilor pe care îi va parcurge, precum și asupra modului în care acesta poate implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii din cele care îi sunt accesibile”, menționează Andra Iftemie, Managing Associate Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL | EY Law.

--------------------------------------------------------------------------

                         Citește și

→   De vorbă cu Andra Iftemie, Managing Associate - Băncilă, Diaconu și Asociații: ”Toți avocații suntem ‘așezați la aceeași masă’, indiferent de gen sau de aria de practică aleasă, acesta fiind, de altfel, și unul dintre motivele pentru care practic cu drag această profesie. Ceea ce contează cu adevărat sunt competențele și rezultatele obținute”


--------------------------------------------------------------------------

Rată de succes privind accesarea ajutoarelor de stat de peste 90%

Proiectele de ajutor de stat implică, în cele mai multe cazuri, o analiză amplă a cadrului legal incident, național și european, precum și a documentației relevante a proiectului (de exemplu Ghidul solicitantului), respectiv garantarea respectării tuturor acestor cerințe specifice de către client.

În acest context, specialiștii implicați pe partea de consultanță trebuie să se asigure că documentația proiectului este pe deplin conformă, iar elementele care vor face obiectul criteriilor de evaluare sunt abordate astfel încât să poată fi obținut un punctaj optim.

„Ca rezultate putem menționa o rată de succes privind accesarea ajutoarelor de stat de peste 90% pentru membrii echipei noastre, dar și faptul că pe durata intregului proces de aplicare, implementare și monitorizare suntem aproape de clienții noști pentru a ne asigura de respectarea cerințelor legale în vigoare, a condițiilor impuse în cadrul proiectului și a prevederilor acordului de finanțare, aspect care asigură o implementare eficientă și cu succes a proiectelor, esențială pentru realizarea obiectivelor de investiții stabilite”, susține Sebastian Popescu, Partener Grants & Incentives Avisory | EY.

„Având în vedere că experții noștri au o imagine de ansamblu privind sectorul finanțărilor nerambursabile la nivelul Uniunii Europene, noi putem asigura o evaluare completă a eligibilității clientului și a investiției sale, atât din perspectiva reglementărilor europene, cât și a celor naționale, oferind soluții care armonizează proiectul cu cerințele specifice ale schemei de ajutor de stat. De asemenea, datorită diversității portofoliului de clienți și proiecte, echipa noastră deține experiența necesară pentru a răspunde nevoilor oricăror societăți interesate de ajutoare de stat în orice industrie, iar pentru a asigura o rată mare de succes sunt luate în calcul toate prioritățile și cerințele specifice ale liniei de finanțare, accentul fiind pus pe criteriile care formează obiectul evaluării din partea finanțatorului”, adaugă Monica BadeaSenior Manager Grants & Incentives Avisory | EY.



     Citește și

→   Superbet Group se va dezvolta prin achiziții înainte de a lansa IPO, în viitorul apropiat, cel mai probabil la Bursa din Londra



→   FrieslandCampina a apelat la Deloitte pentru a explora vânzarea afacerilor din România



→   Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă


→   MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți




Proiectele de ajutor de stat necesită analize foarte bine realizate


Companiile care vor să beneficieze de ajutoare de stat trebuie să țină cont de faptul că, atunci când aplică pentru astfel de programe, se pot confrunta cu o serie de dificultăți, care pot avea o natură variată și care pot apărea în diferite etape ale proceselor de aplicare la finanțare sau implementare a proiectului. „În acest context, echipa noastră de specialiști oferă soluții legale bine fundamentate și strategii diverse prin care toate dificultățile să poată fi depășite”, amintește Sebastian Popescu.

Experții EY România arată faptul că printre problemele cele mai proeminente se remarcă îndeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate la momentul trimiterii cererii de finanțare, pe durata implementării proiectului și adesea după implementare, cu privire la anumite cerințe. Adițional, destul de frecvent clienții pot întâmpina dificultăți în a înțelege dacă proiectul lor se încadrează în anumite condiții sau cerințe extrem de specifice. „Serviciile oferite de echipa noastră asigură evitarea acestor dificultăți, în principal prin analiza detaliată a structurii afacerii și proiectului propus, verificând totodată dacă se potrivește cu criteriile de eligibilitate și dacă sunt respectate reglementările europene și naționale relevante. După această evaluare, poate fi recomandată o ajustare a structurii proiectului sau a investiției, pentru a se alinia mai bine cu prioritățile stipulate ale finanțării”, precizează Monica Badea.

Tot în categoria dificultăților, specialiștii nominalizează definirea propice și justificarea solidă a „necesității ajutorului”. Ei atrag atenția că destul de frecvent se întâmplă ca investitorii să aibă dificultăți în a demonstra că investiția lor nu ar putea fi realizată fără ajutorul de stat și că este cea mai competitivă prin raportare la alte proiecte înregistrate spre selecție. „În condițiile în care ajutoarele de stat se acordă doar dacă sunt justificate în raport cu necesitatea sprijinului (ca regulă sunt vizate proiectele care nu ar fi viabile în lipsa unui astfel ajutor sau care contribuie la o prioritate/un obiectiv al finanțatorului), o asistență externă multidisciplinară, cum ar fi cea care poate fi oferită de echipa noastră, ar fi recomandată. În acest sens echipa noastră interacționează strâns cu clientul pentru a elabora un plan detaliat care să arate într-o manieră suficient de clară cum ajutorul de stat va contribui la realizarea proiectului. Ulterior, oferim sprijin în pregătirea documentelor financiare și economice relevante, care să manifeste în același timp o justificare bine întemeiată a investiției în cauză. Adițional, pot fi pregătite studii de fezabilitate, analize de costuri și beneficii, planuri de investiții sau orice alte documente care să fundamenteze argumentul că ajutorul este esențial”, detaliază Andra Iftemie.

Dificultăți pot apărea și din cauza faptului că documentația solicitată și procedurile administrative sunt destul de complexe pentru a fi accesibile oricărei persoane interesate. Etapele care trebuie parcurse pentru a obține ajutor de stat sunt adesea foarte birocratice și complicate, descurajând de la aplicare afacerile care nu au experiența în a le parcurge. „Echipa noastră, care are o vastă experiență în procesul uneori birocratic al pregătirii aplicațiilor pentru obținerea ajutorului de stat și interacțiunea cu sistemele si autoritățile competente, poate oferi asistență completă în pregătirea și depunerea documentației necesare. Clienții vor fi ajutați să înțeleagă care anume informații sunt solicitate și cum să le prezinte într-un mod care să îndeplinească cerințele legale și cele impuse în cadrul proiectului. În plus, poate fi asigurată reprezentarea clientului în fața autorităților relevante, facilitând interacțiunea și accelerând procesul de aplicare”, precizează Andrei Stefanovici.

Partenerul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL | EY Law consider că ar trebui operate o serie de schimbări care ar permite o îmbunătățire a rezultatelor generate de proiectele derulate cu sprijinul statului. „Schimbările recomandate vizează transparența și respectarea calendarelor schemelor de ajutor de stat și evitarea întârzierilor în activarea acestora în sectoarele deja tradiționale, pentru care exista interes din partea investitorilor, dar și creșterea bugetelor schemelor. De asemenea, un mecanism de depunere continuă al aplicațiilor pentru ajutor de stat ar ajuta foarte mult investitorii în planificarea etapelor de implementare a proiectelor ș în estimarea cash-flow-ului la nivel de business”, punctează avocatul.

--------------------------------------------------------------------------

                         Citește și

→   Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”


--------------------------------------------------------------------------

Echipa EY include experți din zone diferite

Echipa EY România dedicată proiectelor care vizează ajutoarele de stat este formată din experți cu diferite arii de specializare. Ei lucrează împreună și interacționează frecvent pentru a asigura cele mai bune soluții pentru nevoile oricăror investitori privați.

Echipa Grants & Incentives Advisory este formată, în principal, din Sebastian Popescu (Partener), Monica Badea (Senior Manager), Andreea Sanda-Economu (Senior Manager), și Larisa Sorgot  (Senior).  

Cu o experiență de peste 15 ani în obținerea finanțărilor prin ajutor de stat, membrii acestei echipe pot asigura pe baza experiențelor acumulate și a varietății proiectelor derulate, atât pregătirea unor aplicații de calitatea cât și implementarea cu succes a investițiilor, în urma cărora investitorii își pot vedea în cont granturile sub formă de cash primite de la autoritățile relevante.

Mai mult, echipa EY contribuie în mod activ la îmbunătățirea permanentă a cadrului legislativ în domeniul ajutorului de stat, prin intermediul organizațiilor profesionale din care face parte, astfel încât acesta să corespundă cât mai mult cerințelor actuale ale mediului de afaceri.

Expertiza  profesioniștilor din echipa Grants & Incentives Advisory este completată de activitatea avocaților din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații, care acordă consultanță juridică în aceste proiecte, fiind formată dintr-un număr de cinci avocați specializați în domeniul ajutoarelor de stat, aceștia fiind coordonați de Andra Iftemie (Managing Associate) și Andrei Ștefanovici (Partener). Printre avocații implicați în consultanță se remarcă: Viorel Olteanu (Senior Associate), Mihai Neiconi (Junior Associate) și Dan Bîrsan (Junior Associate), echipa fiind pe deplin implicată în prevenirea oricăror dificultăți, dar și în identificarea celor mai bune soluții juridice pentru problemele care ar putea să apară în cursul accesării ajutoarelor de stat și în etapa de implementare a proiectului.

„Schemele de ajutor de stat aprobate în România vizează diverse industrii și beneficiari, iar cele mai recente aflate în curs de aprobare de autorități, precum  schema pentru investiții strategice, decarbonizarea proceselor industriale, valorificarea resurselor minerale metalice, susținerea micilor industriași etc., vor contribui semnificativ la atingerea unor obiective specifice în cadrul sectorului relevant, răspunzând totodată nevoilor unor anumite categorii de investitori”, atrage atenția Sebastian Popescu.

Echipa EY România a identificat și identifică în continuare cele mai potrivite soluții în raport cu nevoile fiecărui investitor, reușind să găsească schema de ajutor care să se potrivească bine clientului. Pornind de la o astfel de abordare cresc semnificativ șansele de succes în accederea la finanțare.

Pe parcursul ultimului an, experții EY România au fost implicați într-o serie de proiecte și aplicații complexe în legătură cu ajutoarele de stat, acordând consultanță unor mari investitori privați, atât pentru accesarea unor finanțări, cât și pentru implementarea investițiilor și identificarea celor mai bune soluții și realizarea unor analize comparative de calitate în vederea alegerii locației potrivite. „În cadrul fiecărui proiect în care suntem implicați, echipa noastră activează pentru a concilia cerințele particulare ale clientului cu reglementările obligatorii în cadrul etapelor de accesare, implementare sau monitorizare. Deși majoritatea proiectelor în care am fost implicați în ultimul an vizează acordarea de ajutoare de stat potrivit HG nr. 300/2024 de dezvoltare regională prin stimularea realizării de investiții și implementarea proiectelor pe schemele deja tradiționale privind finanțarea activele (HG 807/2014) și a costurilor salariale (HG 332/2014), am fost și suntem implicați în proiecte privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare, Construct Plus și Investalim”, transmite Partenerul Grants & Incentives Advisory.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9 / 1997
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...