ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”

18 Martie 2025   |   Ștefania Enache

Echipa este coordonată de Anca Diaconu, Partener, și include alți patru avocați: Oana Popescu-Mitricoaia (Asociat Senior), Andra Grozavu (Asociat), Rareș Fărcaș (Asociat) și Eduard Zamfir (Asociat).

Anca Diaconu (Partener) si Oana Popescu-Mitricoaia (Asociat Senior) - NNDKP

 
 
Schemele de ajutor de stat au avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea României, iar implementarea lor trebuie continuată, astfel încât să aducă plusvaloare în economia națională. Avocații NNDKP apreciază că ajutorul financiar venit din partea statului pentru zona de business ar trebui să rămână un pilon important în orice program de guvernare. În contextul actual, inovarea tehnologică, digitalizarea și automatizarea, precum și tranziția către energia verde sunt domenii care necesită finanțări semnificative, astfel că  sprijinirea companiilor și prin măsuri de ajutor de stat devine esențială.

La nivel global, dar și European se observă o tendință de creștere a proiectelor bazate pe scheme de ajutor de stat. Consultanții NNDKP amintesc faptul că, în ultimii ani, subvențiile au devenit un punct esențial în negocierile dintre guverne și investitori, statele angajându-se în veritabile competiții pentru a deveni cât mai atractive în domenii diverse. Un exemplu în acest sens îl constituie sectorul semiconductorilor. Specialiștii avertizează însă că, pe lângă pragul finanțării, investitorii sunt în căutare de predictibilitate și eficiență în atragerea și utilizarea fondurilor.


„Deși am constat o deschidere din ce în ce mai mare din partea autorităților, procesul de consultare rămâne unul destul de dificil de accesat de către investitori. Răspunsurile autorităților nu aduc întotdeauna clarificările dorite, iar termenele în care acestea sunt transmise pot fi semnificative”, subliniază Anca Diaconu, Partener NNDKP.

La rândul său, Oana Popescu-Mitricoaia, Asociat Senior NNDKP, atrage atenția că noile realități economice înregistrate la nivel global și european sunt într-o continuă evoluție, situație care impune o reacție rapidă din partea autorităților care trebuie să se asigure că, pe de-o parte, reglementările răspund necesităților din aceste sectoare inovative, iar, pe de altă parte, procesul administrativ nu îngreunează și nu întârzie aprobarea/ implementarea proiectelor. „În acest scop, s-ar putea face pași în digitalizarea și automatizarea anumitor procese, explicarea sub formă de Q&As, într-un limbaj clar și simplu, a neclarităților apărute în practică, inclusiv, organizarea de sesiuni de informare periodică pentru investitori”, nuanțează avocatul.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

                                Citește și

→   Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale




→   Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Firmele sunt tot mai interesate de ajutoare de stat

Tot mai mulți dintre clienții firmei de avocatură sunt atenți la prevederile legate de obținerea de ajutoare de stat, dorindu-și să acceseze un astfel de proiect. Anca Diaconu explică faptul că mandatele primite  de NNDKP din această zonă sunt tot mai complexe, domeniul ajutoarelor de stat rămânând un sector tehnic, în care există dificultăți semnificative în obținerea de finanțări/ implementarea proiectelor.

„Principala dificultate cu care se confruntă clienții constă în lipsa de claritate a reglementărilor legale aplicabile. Deși există multiple programe de ajutor de stat destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară. Sprijinul nostru vine în clarificarea și interpretarea prevederilor aplicabile în funcție de specificul fiecărui program de finanțare, comunicarea cu autoritățile relevante și monitorizarea tuturor informărilor transmise de către autorități”, apreciază partenerul NNDKP.

În ultimul an, echipa de ajutor de stat a NNDKP a oferit asistență juridică în diferite proiecte – de la asistență în procesele de due dilligence care au avut componentă semnificativă în domeniu, până la asistență în analiza condițiilor de eligibilitate prevăzute de anumite scheme naționale de ajutor de stat. De asemenea, o parte semnificativă a mandatelor a vizat și diferite finanțări din PNRR.

Oana Popescu-Mitricoaia arată faptul că asistența în astfel de dosare include, în mod uzual, analiza condițiilor de acordare a ajutorului de stat și evaluarea aferentă de risc. „ De asemenea, sprijinim constant companiile în implementarea proiectului în zona de licitații, lucrând împreună cu echipa NNDKP specializată în achiziții publice. În măsura în care au existat aspecte complexe cu implicații majore pentru clienți, am recomandat inclusiv discutarea acestora cu autoritățile relevante”, completează avocatul.

Cel mai complex mandat de acest gen în care echipa NNDKP a fost implicată în ultimii ani este reprezentat de „Proiectul Important de Interes European Comun în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor (IPCEI ME/CT)”. „Proiectul își propune să contribuie semnificativ la reziliența tehnologică a Europei și la eforturile de tranziție digitală și verde, prin dezvoltarea unui lanț valoric inovator și sustenabil. IPCEI ME/CT va aduce împreună întreprinderi care operează la niveluri diferite ale lanțului valoric. Ajutorul de stat aprobat pentru România de către Comisia Europeană este în valoare de 195,63 de milioane de euro”, detaliază Anca Diaconu.

Experții NNDKP au și câteva recomandări pentru firmele care iau în calcul posibilitatea accesării ajutoarelor de stat. Având în vedere faptul că reglementările lasă, de multe ori, loc de interpretare, iar autoritățile de control pot fi extrem de riguroase, Partenerul NNDKP punctează faptul că este esențială o atentă gestionare a proiectelor cu componentă de ajutor de stat. „Experiența consultanților externi ajută companiile în înțelegerea reglementărilor și prevenirea riscurilor”, transmite Anca Diaconu.

„În contextul acestor incertitudini de reglementare, am asistat la interpretări foarte stricte din partea autorităților. Pentru clienți a contat faptul că au putut transmite autorităților de management puncte de vedere atent fundamentate cu sprijinul consultanților externi”, adaugă Oana Popescu-Mitricoaia.

                                Citește și

→   Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”

Ghidurile juridice apreciază activitatea avocaților în această practică


Echipa NNDKP specializată în ajutor de stat oferă asistență complexă clienților ce activează în diverse sectoare (agricultură, industria auto, IT etc.) cu privire la aspecte precum posibilitatea de a beneficia de finanțare pentru proiecte în cadrul schemelor de ajutor de stat, în special pentru cele ce au în vedere stimularea investițiilor cu impact major în economie și a investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.

În cazul asistenței în proiecte de M&A ce implică societăți care au beneficiat de fonduri în baza schemelor de ajutor de stat, avocații specializați în ajutor de stat evaluează și se asigură că societățile/ achizitorii sunt consiliați din punct de vedere juridic în vederea respectării cerințelor pentru a beneficia în continuare de finanțare (inclusiv notificarea autorităților sau obținerea consimțământului acestora) și pentru a-și îndeplini obligațiile în timpul monitorizării/ menținerii perioadei inițiale de investiții.

Echipa este coordonată de Anca Diaconu, Partener, și include alți patru avocați: Oana Popescu-Mitricoaia (Asociat Senior), Andra Grozavu (Asociat), Rareș Fărcaș (Asociat) și Eduard Zamfir (Asociat).

„Echipa noastră și-a dezvoltat expertiza ca urmare a unei expuneri constante la proiecte complexe în diverse industrii. Încrederea acordată de către clienți ne-a permis să ne dezvoltăm un portofoliu variat de proiecte și capacitatea de a găsi soluții în probleme cu miză financiară importantă pentru clienți”, declară Anca Diaconu.

Chambers & Partners, ediția 2024, notează că Anca Diaconu „este un avocat foarte inteligent și foarte atent la detalii”.

Activitatea echipei este recunoscută constant în directoarele juridice internaționale. De exemplu, Legal 500, ediția 2024,  remarcă faptul „experiența vastă și înțelegerea în profunzime a cerințelor de business ale clienților”.

La rândul lor, clienții spun că apreciază „contribuția și dedicarea, măsurile preventive propuse de toate departamentele din cadrul firmei de avocatură pentru cele mai bune, corecte și sigure rezultate în urmărirea planului nostru.” (Legal 500, 2024). Echipa este „prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate” (Legal 500, 2021), fiind „unul dintre pilonii relevanți ai pieței juridice locale” (Legal 500, 2022).

De altfel, NNDKP a fost clasată pe primele poziții în topurile realizate de aceste ghiduri încă de la primele cercetări efectuate pe piața avocaturii din România, începând cu 2007 (Chambers & Partners), respectiv, 2018 (Legal 500). Mai mult, echipa a fost inclusă în categoria Elite a ediției 2025 a Ghidului GCR 100.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 58 / 1991
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...