
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
06 Mai 2025
Ștefania EnacheGabriela Neagu activează în prezent în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, iar unul dintre motivele care au determinat-o să se alăture acestei echipe a fost acela că a avut oportunitatea de a construi de la zero practica de Banking & Finance, ceea ce a fost o provocare profesională extrem de motivantă.
![]() |
Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu si Asociatii |
O doamnă care alege să facă performanță în avocatura de business trebuie să știe de la început că va trebui să navigheze într-un un mediu competitiv, alert și adesea impredictibil, în care fiecare zi aduce noi provocări și decizii de luat sub presiune. „Dar această realitate nu este specifică doar avocaturii – multe domenii impun același ritm intens și aceeași nevoie constantă de adaptare”, atrage atenția Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL. Chiar dacă, la fel ca și în alte sectoare de activitate, prejudecățile continuă să apară în avocatură, femeile știu cum să le facă față, oferind răspunsuri bazate pe profesionalism, dedicare și integritate.
Lumea avocaturii de business este una dură, iar doamnele care reușesc în această profesie nu doar că își dezvoltă o rezistență de fier în fața situațiilor complexe, dar își și găsesc propriul stil de leadership, unul care nu doar gestionează, ci și construiește.
Interlocutoarea BizLawyer apreciază că leadership-ul autentic înseamnă mai mult decât luarea deciziilor corecte, înseamnă capacitatea de a crea un mediu în care oamenii din jur se pot dezvolta, pot crește și își pot atinge potențialul. „Aici se face cu adevărat diferența. Femeile avocat care se remarcă în acest domeniu nu sunt doar excelenți profesioniști, ci și mentori. Ele creează spațiu pentru ca cei mai tineri să învețe, să își găsească vocea și să devină mai buni. În loc să conducă prin impunere, aleg să inspire, să ofere sprijin real și să deschidă uși pentru generațiile care vin din urmă. Și asta este, poate, cea mai valoroasă contribuție – nu doar succesul personal, ci și capacitatea de a forma caractere puternice și de a lăsa în urmă o echipă mai bine pregătită, mai motivată și mai încrezătoare în propriile forțe”, nuanțează Gabriela Neagu.
Fiecare persoană trebuie să-și cunoască propria valoare
Cu toate că ideal ar fi ca fiecare profesionist să fie evaluat exclusiv pe baza competenței și integrității sale, nu prin prisma unor stereotipuri, sunt destule situațiile în care femeile se confruntă cu prejudecăți sau așteptări diferite. „Personal, nu am resimțit diferențe de percepție între un bărbat și o femeie care activează în domeniul juridic. Dar asta nu înseamnă că ele nu există”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
----------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)

----------------------------------------------------------------------
Este de părere că cel mai eficient răspuns la prejudecăți, indiferent de natura lor, este reprezentat de profesionalism, dedicare și integritate. Munca susținută și etica, atât profesională, cât și personală, sunt esențiale și constituie cea mai convingătoare dovadă că stereotipurile nu au un fundament real. De asemenea, fiecare persoană trebuie să învețe să își cunoască și să își aprecieze propria valoare, astfel încât o judecată nesolicitată să nu îi afecteze încrederea în sine.
Dacă s-ar afla în postura de client, Gabriela Neagu susține faptul că niciodată nu ar alege un avocat în funcție de faptul că este bărbat sau femeie. Ceea ce ar conta cu adevărat pentru ea ar fi competențele sale profesionale, strategia pe care o propune și modul în care abordează problema clientului. Un avocat bun este cel care înțelege rapid speța, identifică riscurile și oportunitățile și construiește o strategie solidă pentru a obține cel mai bun rezultat. „Ce cred, însă, este că o echipă mixtă de avocați – bărbați și femei – poate aduce un plus de valoare prin prisma abordărilor complementare pe care le pot avea. Într-o echipă diversă, perspectivele diferite pot duce la soluții mai creative, mai echilibrate și mai bine gândite. Nu trebuie să alegem între „alb” sau „negru”, ci să acceptăm că uneori cea mai bună soluție vine din îmbinarea ambelor. Iar dacă la final clientul primește cea mai bună strategie și cel mai bun rezultat, ăsta este singurul lucru care contează”, completează Managing Associate-ul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.
În opinia sa, măsurarea valorii și succesului unui avocat depinde de etapa profesională în care se află. „La începutul carierei, succesul se traduce prin cât de bine stăpânești dreptul, cât de riguros ești în analiză și cât de profesionist tratezi fiecare speță. Ești definit de cunoștințele tale juridice, de etica muncii și de seriozitatea cu care abordezi fiecare sarcină. Pe măsură ce avansezi, însă, criteriile de succes se rafinează. Devine mai puțin despre volumul de informații pe care îl ai și mai mult despre cum aplici acele cunoștințe în practică, despre cum navighezi relațiile profesionale și despre capacitatea ta de a construi și menține parteneriate de încredere – fie că vorbim despre colegi sau clienți”, detaliază Gabriela Neagu.
O concepție întâlnită în prezent este aceea că bărbații se descurcă mult mai bine în sectorul tehnologiei. Realitatea contrazice o astfel de idee care nu are niciun fundament real. Abilitatea de a integra tehnologia în practică nu ține de gen, ci de deschiderea fiecărei persoane de a învăța și de a se adapta la noile instrumente disponibile. Există femei care folosesc tehnologia cu ușurință și bărbați care o evită – și invers. Diferența o face, în cele din urmă, curiozitatea și dorința de a vedea în tehnologie un aliat, nu o piedică.
„În avocatură, dar și în multe alte profesii, tehnologia are potențialul de a schimba radical modul în care lucrăm, dacă este folosită inteligent. Poate automatiza procese repetitive, poate oferi acces mai rapid la informații și poate ajuta la organizarea eficientă a timpului. Pentru o femeie avocat, la fel ca pentru oricine altcineva, tehnologia nu este un obstacol, ci un instrument care, folosit corect, poate însemna mai mult timp pentru analiza în profunzime a spețelor, o mai bună gestionare a relațiilor cu clienții și, în final, o mai mare eficiență în activitatea de zi cu zi”, indică avocatul.
Prin urmare, indiferent de profesie, succesul în era digitală nu depinde de cine e mai priceput „din instinct” la tehnologie, ci de cine are disponibilitatea de a învăța și de a o folosi în avantajul său.
Momentele cheie care i-au definit traiectoria
O analiză a carierei sale de până acum o determină pe Gabriela Neagu să declare cu convingere că fiecare decizie pe care a luat-o i-a influențat în mod pozitiv parcursul profesional, chiar și atunci când, pe moment, unele alegeri păreau mai dificile sau mai puțin inspirate. „Fiecare experiență a contribuit la formarea mea ca profesionist și m-a ajutat să cresc. Totuși, există două momente-cheie care mi-au definit traiectoria”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
Prima decizie importantă a fost aceea de a deveni avocat. Mărturisește că a fost o alegere care a venit dintr-o convingere puternică și care, în timp, s-a dovedit a fi exact ceea ce și-a dorit.
A doua decizie importantă a fost alegerea de a lucra în echipa juridică a BCR. „Mă felicit și acum pentru hotărârea luată la 22 de ani, pentru că cei aproape cinci ani petrecuți acolo au fost o adevărată școală profesională. Această experiență mi-a oferit o perspectivă solidă asupra a ceea ce înseamnă să faci parte dintr-un mediu profesionist, unde se iau decizii de business la cel mai înalt nivel. Am avut șansa de a lucra alături de oameni cu o expertiză excepțională, cu o etică impecabilă și cu o viziune inspirațională asupra muncii și modului în care conduc și dezvoltă echipe. Fără îndoială, interacțiunea cu astfel de oameni mi-a influențat profund dezvoltarea profesională și mi-a oferit instrumentele necesare pentru a merge mai departe cu încredere și maturitate”, povestește avocatul.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și


--------------------------------------------------------------------------
Ce a învățat de la mentorul său, Mihaela Duțulescu
De altfel, etapa BCR i-a oferit și șansa de a întâlni femeia de la care a avut cel mai mult de învățat: Mihaela Duțulescu, coordonatoarea departamentului de Consumer Protection din BCR. „A fost șefa mea, dar și mult mai mult de atât – a fost mentorul meu, persoana care m-a ajutat să cresc și să înțeleg ce înseamnă cu adevărat să fii un profesionist și, mai ales, o femeie într-un mediu provocator”, subliniază Gabriela Neagu.
Interlocutoarea BizLawyer mai spune despre mentorul său că este genul de om care impune respect fără să fie nevoie să ceară asta. Nu prin ton ridicat sau autoritate impusă, ci prin felul său de a fi – prin echilibrul, claritatea și siguranța cu care își face meseria. Are o capacitate rară de a explica lucruri complicate într-un mod simplu, astfel încât oricine să le înțeleagă. „Dar dincolo de faptul că este un profesionist excepțional, calitatea care o face cu adevărat specială este modul în care crește oameni. Am avut 22 de ani când am început să lucrez în echipa ei, iar Mihaela nu doar că m-a primit cu încredere, dar a avut deschiderea să mă asculte, să îmi dea spațiu să învăț și să îmi spun punctul de vedere. Nu m-am simțit niciodată „prea mică” pentru a avea o opinie sau pentru a conta într-o conversație importantă. A știut cum să mă motiveze, cum să îmi ofere oportunități reale și cum să mă încurajeze să am încredere în mine”, completează avocatul.
Unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le-a învățat de la Mihaela Duțulescu este acela că un lider adevărat nu doar că își susține oamenii, ci îi ajută să devină, la rândul lor, cei care vor susține și forma alți oameni. „Mihaela nu doar că le-a creat celor din echipa ei contexte în care să se dezvolte, dar a reușit să transmită și altora importanța acestui lucru. Pentru mine, asta este cea mai frumoasă formă de leadership. Îi sunt profund recunoscătoare pentru tot ce m-a învățat, pentru încrederea pe care mi-a acordat-o și pentru modelul pe care mi l-a oferit zi de zi. Mihaela a avut un impact esențial în dezvoltarea mea – datorită ei sunt astăzi un profesionist mai sigur pe sine, mai bine pregătit și, totodată, o persoană care înțelege cu claritate ce valori sunt cu adevărat importante, atât în carieră, cât și în viață”, transmite interlocutoarea BizLawyer.
Citește și

→ FrieslandCampina a apelat la Deloitte pentru a explora vânzarea afacerilor din România
→ Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă

→ MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți
A construit de la zero practica de Banking & Finance
Gabriela Neagu activează în prezent în cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, iar unul dintre motivele care au determinat-o să se alăture acestei echipe a fost acela că a avut oportunitatea de a construi de la zero practica de Banking & Finance, ceea ce a fost o provocare profesională extrem de motivantă. „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”, argumentează avocatul.
Un alt avantaj major adus de apartenența la această casă de avocatură este colaborarea strânsă cu specialiști din diverse domenii, datorită conexiunii cu o companie precum EY. Interlocutoarea BizLawyer lucrează frecvent în echipe mixte alături de colegi din business, tehnologie și alte arii, ceea ce îi oferă, ca avocat, o perspectivă de ansamblu asupra unui proiect, dincolo de componenta juridică. „În loc să privești lucrurile doar din unghiul strict al dreptului, înțelegi cum funcționează în mod real mecanismele de business, reglementare și tehnologie, ceea ce îți îmbunătățește semnificativ capacitatea de a găsi soluții adaptate și eficiente pentru clienți”, punctează Managing Associate-ul Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL.
În ultimul an, a avut ocazia să colaboreze îndeaproape cu clienți în proiecte complexe, care au implicat externalizări de funcții esențiale, digitalizare și conformitate cu reglementările din domeniul financiar. S-a implicat activ în negocieri contractuale, optimizarea proceselor interne și gestionarea riscurilor, având mereu ca obiectiv nu doar respectarea cerințelor legale, ci și găsirea celor mai bune soluții pentru clienții săi. „Unele dintre cele mai interesante provocări au fost analizele juridice privind transferuri de activitate, implementarea soluțiilor de identificare la distanță, reglementările privind prevenirea spălării banilor, Dora și lista poate continua”, încheie avocatul.
Citește și


→ Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 20 / 1991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...