ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF interzice investiţiile fondurilor de pe Pilonul II în fonduri private equity; decizia nu serveşte interesului economiei (asociaţii)

05 Iulie 2022   |   Agerpres

Conform sursei citate, interdicţia vine după o perioadă de câţiva ani în care limita acestor tipuri de investiţii a fost stabilită la 10%.

 
 
Interzicerea investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) în fonduri private de capital (private equity) este o decizie care nu serveşte interesului economiei româneşti, susţin asociaţiile din mediul privat.
 
"Semnatarii acestui comunicat au aflat cu surprindere prin intermediul mass media despre decizia intempestivă a ASF de a interzice fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) investiţiile în fonduri de private equity. Este o decizie surprinzătoare din mai multe motive. Decizia a fost luată fără consultarea principalilor actori din domeniu pentru a înţelege mai bine în totalitate atât motivele cât şi consecinţele unei astfel de interdicţii", se menţionează în comunicat.
 
Conform sursei citate, interdicţia vine după o perioadă de câţiva ani în care limita acestor tipuri de investiţii a fost stabilită la 10%.
 
"În pofida acestei limite generoase care încuraja astfel de investiţii, doar recent fondurile de pensii au început să tatoneze prudent acest tip de investiţii, cu expuneri foarte mici. Cu alte cuvinte, nu există încă nicio istorie a investiţiilor care să permită o evaluare adecvată a oportunităţii interzicerii sau menţinerii lor. Interdicţia vine în contextul în care există angajamente pe termen lung deja semnate de unele fonduri de pensii, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pentru subscrierea la fonduri de private equity", se mai precizează în comunicat.
 
Reprezentanţii asociaţiilor susţin că instabilitatea legislativă în acest domeniu este de natură să anuleze pe termen lung apetitul fondurilor de private equity de a se finanţa din România şi a finanţa România, precum şi orice intenţie a unui fond de pensii private obligatorii de a se angaja în viitor în astfel de finanţări.
 
"Amintim că este pentru a doua oară când o autoritate de supraveghere a fondurilor de pensii private interzice investiţiile în fonduri de private equity, după ce iniţial acestea erau permise", se mai spune în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, interdicţia vine în contradicţie cu responsabilităţile asumate prin PNRR, care fac referire la creşterea diversificării investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii, dar şi cu recomandările OECD, în calitate de consultant, pentru dezvoltarea pieţei de capital din România.
 
În ultima instanţă, şi cel mai important, decizia poate afecta interesul României de finanţare a dezvoltării prin resurse interne, stabile, într-un context caracterizat de o scumpire a surselor de finanţare internaţionale şi o creştere a volatilităţii capitalului străin.
 
"Atât în pieţele dezvoltate cât şi în cele emergente din Europa Centrală şi de Est, fondurile de pensii private au devenit investitori tradiţionali în fondurile de private equity, având în vedere beneficiile de diversificare şi de stabilitate a evaluărilor pe care le aduc, precum şi orizontul de investire lung, similar fondurilor de pensii. Pentru România, acest tip de investiţii are cu atât mai mult sens având în vedere creşterea timidă a bursei locale, precum şi investiţiile majore de care au nevoie infrastructura şi mediul de afaceri din România, contracarând subcapitalizarea cronică a companiilor româneşti. În consecinţă, prin interdicţia adresată fondurilor de pensii, se taie un canal alternativ de finanţare a economiei româneşti, care s-ar fi putut alătura celui bancar şi celui bursier", se mai precizează în document.
 
Pe lângă aceasta, alăturarea fondurilor de pensii private unor investitori instituţionali cu mare credibilitate precum BERD, EIF, IFC, Eximbank sau chiar Guvernul României, care deleagă investirea fondurilor unor profesionişti selectaţi riguros, asigură un management al riscului adecvat permiţând în acelaşi timp randamente superioare altor clase de active.
 
"Având în vedere cele enunţate mai sus, semnatarii acestui comunicat solicită demararea unui dialog profesionist pe aceasta temă cu toate instituţiile relevante, o decizie pripită, nefundamentată, de interzicere a investirii fondurilor de pensii private obligatorii în fondurile private equity riscând să aibă un perdant cert: economia României", se mai precizează în comunicat.
 
Comunicatul de presă a fost semnat de Asociaţia de Investiţii Private din România (ROPEA), Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), CFA România, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Administratorilor Independenţi (AAI), Romanina Business Leaders (RBL). 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 490 / 19983
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Isosport în achiziția Novo Tech Group, ce operează o unitate de producție la Oradea. Asistență juridică în legătură cu toate aspectele de drept românesc relevante
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
RTPR, lead counsel pentru GreenGroup la achiziția UAB Ecso din Lituania | Avocații au lucrat în 15 tranzacții de M&A, semnate de la începutul anului. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Echipa noastră de Corporate ̸ M&A a avut o vară „fierbinte”
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...