ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj EY România: Cadrul legislativ lacunar - principala provocare întâmpinată de contribuabilii români în îndeplinirea obligațiilor către Fondul pentru Mediu

17 Iulie 2019   |   BizLawyer

Sondajul a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări legislative asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la contribuțiile și taxele către Fondul pentru Mediu și așteptările contribuabililor în relația cu autoritățile competente.

 
 
Identificarea tuturor contribuțiilor fiscale către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilor, deși prevederile privind aceste taxe și contribuții sunt în vigoare încă din anul 2005, conform unui sondaj EY România derulat în luna iunie 2019. 

Sondajul a avut ca scop măsurarea impactului ultimelor modificări legislative asupra mediului de afaceri românesc, cu referire specifică la contribuțiile și taxele către Fondul pentru Mediu și așteptările contribuabililor în relația cu autoritățile competente. 

Un procent de 97% dintre respondenți consideră că actualul cadru legislativ privind contribuțiile către Fondul pentru Mediu nu este clar și nici corelat cu realitatea economică. Întrebați care sunt principalele provocări pe care le întâmpină în îndeplinirea obligațiilor legale privind taxele și contribuțiile către AFM, participanții au menționat cadrul legislativ lacunar, dar și relația cu autoritățile competente, care nu oferă informații concrete, iar răspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislație.


În ceea ce privește contribuția de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piața națională, 54% dintre respondenți au menționat că determinarea cantităților de ambalaje se realizează prin estimări din documente (prin calcularea diferenței între valoarea brută și valoarea netă, pe baza CMR-urilor etc.). Doar 22% calculează această contribuție pe baza proceselor verbale de cântărire a ambalajelor, ceea ce este recomandat, fiind una dintre cele mai sigure metode de calcul.

Întrebați dacă au siguranța că au identificat toate obligațiile către AFM ce decurg conform activității pe care o desfășoară, doar 51% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Totodată, numai 16% dintre participanți consideră că, în cazul unei inspecții fiscale din partea Administrației Fondului pentru Mediu, nu li se vor impune sume de plată suplimentare.

De asemenea, sondajul EY România a relevat faptul că, în contextul actual, automatizarea proceselor privind determinarea taxelor către Fondul pentru Mediu reprezintă o necesitate.

Astfel, 82% dintre respondenți consideră că utilizarea unei aplicații IT i-ar ajuta să-și gestioneze mai eficient problema ambalajelor.

Importanța automatizării acestor procese a fost semnalată de faptul că determinarea contribuțiilor este un exercițiu consumator de timp și resurse, iar identificarea bazei de calcul poate implica mai multe departamente și, totodată, deținerea unor date și informații atât de natură tehnică, cât și juridică sau fiscală.
“Provocările semnalate de către clienții noștri sunt aceleași de la un an la altul. Acest studiu ne confirmă faptul că majoritatea companiilor nu sunt pregătite să facă față unui control fiscal pe tema contribuțiilor către Fondul pentru Mediu. Modificările frecvente ale legislației reprezintă o provocare continuă pentru mediul de afaceri, iar identificarea unor posibilități de procedurare și automatizare a fluxurilor de date ar trebui să reprezinte o prioritate pentru contribuabili”, a declarat Laura Ciobanu, Manager, Consultanță de Mediu, EY România.

Conform sondajului, 31% folosesc în prezent o formă de automatizare în cadrul procesului de determinare, calculare și declarare a obligațiilor. Dintre aceștia, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicație dezvoltată independent și dedicată doar calculului ambalajelor, iar 29% folosesc o aplicație integrată în sistemul actual de gestiune.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16777 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...