ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stocul locuinţelor din Bucureşti destinate exclusiv închirierii este de aproape 1.000 de unităţi (raport)

29 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit specialiştilor companiei, în următorii 2-3 ani, segmentul proiectelor rezidenţiale destinate exclusiv închirierii are potenţial să ajungă la 5.000 de locuinţe.

 
 
Stocul locuinţelor în ansamblurile destinate exclusiv închirierii din Bucureşti este în prezent de aproape 1.000 de unităţi, iar alte peste 3.000 de unităţi sunt în diferite stadii de dezvoltare, conform raportului realizat de o firmă de consultanţă imobiliară.
 
Potrivit specialiştilor companiei, în următorii 2-3 ani, segmentul proiectelor rezidenţiale destinate exclusiv închirierii are potenţial să ajungă la 5.000 de locuinţe.
 
Până acum doi ani, piaţa rezidenţială era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât reuşeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria pentru o proprietate similară. Această situaţie s-a inversat acum în Bucureşti şi în oraşele mari, îndeosebi în zonele centrale, unde pentru apartamentele noi chiria este chiar şi cu 30% mai mică decât rata, semnalează raportul.
 
Şi, deşi în ultimul an chiriile au crescut în medie cu 10% în Bucureşti, închirierea unei locuinţei rămâne o variantă mai avantajoasă decât achiziţia, potrivit consultanţilor Colliers. Pentru comparaţie, în Varşovia şi Praga, de exemplu, chiriile au înregistrat creşteri între 25 şi 40%. Altfel, şi în toate capitalele regionale importante, cu excepţia Sofiei, chiria este acum mai avantajoasă decât rată la creditele bancare.
 
"Chiar dacă interesul românilor pentru o locuinţă închiriată este în creştere, dorinţa de a deveni proprietari se menţine în continuare ridicată. Pe de altă parte, privind dincolo de divergenţa dintre rata şi chirie, România rămâne o ţară mai accesibilă cumpărătorilor faţă de alte ţări est-europene. Datele Colliers arată că un cuplu din Bucureşti are nevoie în medie de 4,2 ani ca să strângă bani pentru avansul necesar pentru un credit ipotecar, faţă de 7,5 ani în Budapesta sau 8,5 ani în Bratislava", se menţionează într-un comunicat al Colliers.
 
Preţurile medii de vânzare pentru locuinţele noi în Bucureşti au fost anul trecut în jurul a 1.800 de euro pe metrul pătrat, pe când în Varşovia, preţul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat, în Budapesta - 3.400 euro pe metrul pătrat, în Bratislava - 4.100 euro pentru un metru pătrat, iar în Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.
 
"Urbanizarea, deficitul de ofertă calitativă de locuinţe şi clasa de mijloc în creştere sunt principalele motoare pentru evoluţia ascendentă a pieţei locuinţelor din Europa Centrală şi de Est. Chiar dacă dinamica populaţiei în regiunea noastră este în scădere, există o diferenţă semnificativă între mediul urban şi cel rural. În România, în ciuda scăderii populaţiei la nivel naţional, anumite centre metropolitane - Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca sau Timişoara - au înregistrat o creştere susţinută. Pentru cei care nu deţin o proprietate, achiziţia unei locuinţe va necesita o perioadă mai îndelungată, timp în care vor rămâne în chirie. Pentru cei care deţin deja o proprietate, dar ale căror nevoi de locuire se schimbă, fie pentru că şi-au schimbat locul de muncă într-o altă zonă sau într-un alt oraş, fie datorită creşterii familiei - aceştia vor reveni în piaţa rezidenţială în căutarea unei noi locuinţe, iar decizia între achiziţie sau chirie va depinde de puterea de cumpărare. În general, costurile cu rata sunt limitate de către bănci la 40% din venit, procent care se păstrează de regulă şi în bugetul celor care închiriază", a explicat Gabriel Blăniţă, associate director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
 
În termeni de ofertă, românii şi bulgarii au cea mai mare problemă cu aglomerarea excesivă a locuinţei în care trăiesc, aproape 50% din populaţie aflându-se în această situaţie, mai mult decât dublu faţă de media europeană de 20%. Şi războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ pentru piaţa închirierilor de locuinţe mai ales în Polonia, pentru că în România impactul a fost limitat, precizează consultanţii Colliers.
 
Un alt segment cu o creştere importantă în statele din ECE-6 este piaţa căminelor studenţeşti private, iar România, care are aproape 600.000 de studenţi, se aliniază tendinţelor de creştere. Numărul unităţilor de cazare în căminele studenţeşti private depăşeşte în prezent 2.000 în Bucureşti, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are doar jumătate din numărul studenţilor din România. Cei mai mulţi dintre studenţii români însă fie se cazează în căminele studenţeşti publice ale universităţilor şi facultăţilor, fie locuiesc cu părinţii sau închiriază.
 
Potrivit raportului "The living sector în CEE-6. Let's discover the potenţial of the market segment", publicat recent de Colliers, preţurile locuinţelor au crescut, din 2015 şi până în 2021, în medie cu 38% la nivelul Uniunii Europene. România a înregistrat o scumpire de 34%, cea mai mică din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), comparativ cu celelalte cinci economii majore ale Ungariei (+108%), Cehiei (+84%), Slovaciei (+54%), Bulgariei (+49%) şi Poloniei (+48%).
 
La nivelul Bucureştiului şi al oraşelor mari, creşterea preţurilor a fost însă mult mai mare decât media naţională. Cum nivelul inflaţiei se menţine ridicat, depăşind 15% în luna februarie, dobânzile vor rămâne mari o perioadă de timp, iar creditarea va fi mai puţin accesibilă, închirierea unei locuinţe devine o opţiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendinţă atrage atenţia marilor investitori, subliniază consultanţii Colliers.
 
"Chiar dacă în România locuinţele sunt încă la preţuri accesibile în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană atunci când ţinem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată şi chirie va face ca piaţa de închirieri să crească, iar proporţia proprietarilor să scadă. Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaţionali, dar şi dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidenţiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să şi fie puse în practică. Faptul că avem o echipă regională experimentată şi numeroasă dedicată acestor proiecte constituie un avantaj pentru investitorii care vor să intre pe o piaţă nouă, cum este România, dar şi pentru dezvoltatorii care vor să îşi diversifice portofoliul", a spus Gabriel Blăniţă,
 
Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 65 de ţări, cei 18.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3122 / 16399
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...