
Studiu EY: Creșterea cererii de energie din partea companiilor creează noi provocări, dar și o mare oportunitate pentru furnizori
07 Mai 2025
BizLawyerPeste 70% dintre companii intenționează să pună un accent mai mare pe electrificare, emisii și costurile cu energia în următorii trei ani · 66% sunt preocupate de accesul la surse sigure de energie necesară pentru a se dezvolta · 64% dintre companii au declarat că majorarea și instabilitatea costurilor cu energia au un impact asupra rentabilității și competitivității lor
|
Aceste sunt principalele concluzii reieșite din programul de cercetare EY Navigating the Energy Transition, care, în acest an, a sondat peste 2.400 de decidenți din cadrul unor companii marii și medii de pe opt piețe din întreaga lume. Studiul evidențiază nevoia urgentă ca furnizorii să reinventeze modul în care prestează serviciile de furnizare a energiei către consumatorii persoane juridice, în condițiile în care se preconizează că cererea de electricitate se va dubla până în 2050 și că trei sferturi din această creștere vor fi reprezentate de companii.
Mihai Drăghici, Partener, Consultanță, EY România: „Pe fondul creșterii cererii de energie și al volatilității prețurilor, companiile din România resimt tot mai acut nevoia unor soluții energetice fiabile, sustenabile și adaptate specificului local. Cu peste 70% dintre afaceri orientându-se spre electrificare și reducerea emisiilor, este esențial ca furnizorii de energie să devină parteneri activi în strategia de dezvoltare a clienților lor. Energia nu mai este doar un cost operațional - devine un diferențiator strategic pentru competitivitate și creștere sustenabilă”.
Companiile doresc și dezvoltare, și durabilitate, nu una sau cealaltă
Cercetarea a relevat că mai bine de 70% dintre companii intenționează să își intensifice eforturile în direcția electrificării, reducerii emisiilor și gestionării costurilor energetice în următorii trei ani. Cu toate acestea, tehnologiile învechite, operațiunile compartimentate și competențele limitate legate de acest sector au creat nemulțumiri în rândul multor companii în legătură cu furnizorii lor, determinându-le să ia în considerare alte opțiuni.
Și presiunea de a asigura acces la surse de energie durabilă este în creștere. 70% dintre companii intenționează să investească în producția proprie de energie și în sisteme de stocare prin acumulatori, urmărind un mai mare grad de autonomie și control. În același timp, sustenabilitatea rămâne o prioritate, însă nu în detrimentul dezvoltării. Poziția companiilor este fermă: se așteaptă la soluții personalizate care să susțină ambele obiective, iar dacă furnizorul de energie nu poate asigura acest lucru, vor găsi unul care poate sau vor acționa pe cont propriu.
Strategia energetică a devenit acum o strategie de afaceri
Potrivit studiului EY, 71% dintre companii și-au definit strategii energetice, iar majoritatea caută în mod activ să își consolideze capacitățile energetice prin dezvoltare internă, achiziții sau parteneriate. Cu toate acestea, 42% dintre respondenți au declarat că doresc ca furnizorii de energie să acționeze ca promotori în domeniul energiei, nu doar ca simpli furnizori. Doar o treime dintre companii sunt, în prezent, deschise la posibilitatea ca furnizorii să își asume roluri mai avansate, precum cel de coordonator de platforme sau de furnizor de soluții, ceea ce evidențiază un decalaj semnificativ între percepție și poziționare.
În contextul în care cererea crește și așteptările se schimbă, mesajul din partea companiilor este clar: furnizorii trebuie să acționeze rapid pentru a transforma modul în care prestează serviciile de furnizare a energiei. Aceasta presupune asigurarea unor soluții mai inteligente, personalizate și a unor instrumente digitale, inclusiv inteligență artificială, pe care 71% dintre companii doresc să o integreze în interacțiunile lor în domeniul energiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8 / 19026 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...