ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY : Piața globală IPO înregistrează o încetinire semnificativă în primul trimestru din 2022

05 Aprilie 2022   |   BizLawyer

• Volumele IPO globale din T1 2022 au scăzut cu 37%, iar veniturile au scăzut cu 51% de la an la an (YOY) • Acest lucru s-a întâmplat în ciuda celei mai puternice luni ianuarie din ultimii 21 de ani în ceea ce privește încasările

 
 
După nivelurile record de IPO la nivel mondial în 2021, condițiile volatile de pe piață au dus la o încetinire semnificativă în primul trimestru din 2022. Anul a început în forță, continuând impulsul din trimestrul IV 2021, luna ianuarie fiind cea mai puternică lună de deschidere din ultimii 21 de ani în ceea ce privește încasările. Cu toate acestea, până în a doua jumătate a trimestrului, scăderile bursiere la nivel mondial au schimbat traiectoria în mod dramatic în direcția opusă, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a activității globale. Pentru T1 2022, pe piața mondială a IPO-urilor au fost înregistrate 321 de tranzacții care au strâns 54,4 miliarde USD în venituri, o scădere de 37% și, respectiv, 51% față de anul precedent.


Inversarea bruscă poate fi atribuită unei serii de probleme, atât emergente, cât și reziduale. Printre acestea se numără creșterea tensiunilor geopolitice, volatilitatea piețelor bursiere, corecția prețurilor acțiunilor supraevaluate din IPO-urile recente, îngrijorările tot mai mari legate de o creștere a prețurilor la mărfuri și energie, impactul inflației și potențialele creșteri ale ratelor dobânzilor, precum și riscul pandemiei COVID-19, care continuă să împiedice o redresare economică globală completă.

În concordanță cu scăderea bruscă a activității IPO la nivel mondial, s-a înregistrat o scădere considerabilă a IPO-urilor transfrontaliere, unicorn, mega (încasări de peste 1 miliard USD) și SPAC (oferte publice inițiale ale societăților de achiziție cu scop special). De asemenea, o serie de lansări de IPO-uri au fost amânate din cauza incertitudinii și instabilității pieței. 

Performanța regională generală

În regiunea Americii, s-au finalizat 37 de tranzacții IPO în T1 2022, cu venituri de 2,4 miliarde USD, ceea ce reprezintă o scădere de 72% a numărului de tranzacții și o scădere de 95% a veniturilor în raport cu anul precedent. Regiunea Asia-Pacific a înregistrat 188 de IPO-uri care au strâns 42,7 miliarde USD în venituri, o scădere în raport cu anul precedent (Year on Year – YOY) de 16% pentru volum, dar o creștere de 18% în ceea ce privește veniturile. Activitatea IPO pe piața EMEIA în T1 2022 a raportat 96 de tranzacții și a strâns 9,3 miliarde USD în venituri, o scădere YOY de 38% și, respectiv, 68%.

Piețele IPO din America au scăzut în comparație cu T1 2021

Activitatea IPO din regiunea Americii a încetinit în acest trimestru în comparație cu T1 2021, care a înregistrat un record, cu tranzacții în scădere cu 72% (37 IPO-uri) și încasări în scădere cu 95% (2,4 miliarde USD). Sănătatea și științele vieții au condus numărul de tranzacții, în timp ce o singură tranzacție mare a determinat sectorul financiar să conducă în privința încasărilor. În America, sectorul materialelor a urmat ca număr de tranzacții, condus exclusiv de bursele canadiene mai mici (CSE și TSX-V), în timp ce sănătatea și științele vieții s-au clasat pe locul al doilea ca încasări.

Ritmul ofertelor publice inițiale și al fuziunilor de SPAC a încetinit pe fondul unor condiții de piață dificile. Este de așteptat ca activitatea să se intensifice pe măsură ce anul avansează, deoarece mai mult de un sfert din cele peste 600 de SPAC-uri active expiră în cursul acestui an și peste 60% expiră în prima jumătate a anului 2023.

Piața braziliană a ofertelor publice inițiale s-a blocat în 2022, deoarece zeci de companii au anulat sau amânat tranzacții. Se așteaptă ca volatilitatea pe piața braziliană să continue, în condițiile unei inflații și a unor rate ale dobânzii ridicate și a unei poziții fiscale fragile, la care se adaugă viitoarele alegeri și consecințele tensiunilor geopolitice.  

Încasările din IPO-urile din Asia-Pacific au crescut cu 18% în primul trimestru din 2022, beneficiind de mega IPO-uri

Regiunea Asia-Pacific a început anul în forță, cu o creștere de 18% a încasărilor YOY, în ciuda unei scăderi de 16% a numărului de tranzacții în T1 2022. Patru dintre cele șapte mega IPO-uri din T1 2022 la nivel global au fost listate în această regiune, inclusiv două dintre cele mai mari IPO-uri din T1 în funcție de încasări. În regiune au avut loc 188 de IPO-uri care au atras 42,7 miliarde USD în venituri, depășind T1 2021, care a atras cele mai mari venituri din T1 din ultimii 21 de ani. În ceea ce privește activitatea sectorială, sectorul industrial a condus ca volum (40 de IPO-uri, 3,3 miliarde USD), urmat de cel al materialelor (37 de IPO-uri, 5,3 miliarde USD), în timp ce energia și telecomunicațiile au condus ca încasări (11,2 miliarde USD prin 8 IPO-uri și, respectiv, 8,5 miliarde USD prin 3 IPO-uri).

China a înregistrat o scădere de 28% a tranzacțiilor (97) și o creștere modestă de 2% a încasărilor (care au atras 30,1 miliarde USD) în decursul anului. În Hong Kong, activitatea IPO a fost considerabil mai lentă din cauza volatilității recente a pieței, a unei epidemii grave de cazuri Omicron și a unei scăderi relativ mai mari a indicilor bursieri locali. În timp ce China continentală a înregistrat, de asemenea, un mic declin în ceea ce privește numărul de tranzacții, veniturile YOY au crescut datorită găzduirii a trei dintre cele șapte mega IPO-uri din T1 2022.

După cel mai mare număr de IPO-uri înregistrat în 2021, activitatea IPO-urilor din Japonia a încetinit în T1 2022, cu o serie de IPO-uri cu capitalizare mică venite pe piață. Japonia a înregistrat 15 IPO-uri care au strâns venituri totale de 0,2 miliarde USD.

Coreea de Sud și-a continuat dinamica puternică a IPO-urilor din 2021 în ianuarie 2022, cu cel mai mare IPO din istorie al Bursei din Coreea, care a strâns 10,7 miliarde USD. Activitatea IPO a fost mai lentă în februarie, înainte de alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, din martie. În primul trimestru din 2022, Coreea a înregistrat 19 IPO-uri cu venituri totale de 11,2 miliarde USD, o scădere de 21% în ceea ce privește numărul de tranzacții, dar o creștere de 368% în ceea ce privește veniturile.

Piața IPO din EMEIA, afectată de volatilitatea pieței

Recenta volatilitate ridicată a pieței, cauzată de tensiunile geopolitice, a avut, fără surpriză, un impact asupra piețelor de acțiuni din EMEIA și asupra activității corporative ulterioare. Mulți candidați la IPO din regiune le-au amânat până când se vor clarifica perspectivele economice. În total, în EMEIA au avut loc 96 de IPO-uri, o scădere de 38% față de anul precedent, iar veniturile obținute au fost de 9,3 miliarde USD, o scădere de 68% față de anul precedent. Într-o notă mai pozitivă, piețele financiare globale rămân deschise și funcționale, în ciuda incertitudinii continue.

În primul trimestru al anului 2022, Europa a reprezentat 15% din tranzacțiile IPO globale și doar 5% după încasări. Două burse europene s-au aflat printre primele 12 burse în funcție de numărul de tranzacții și de veniturile obținute. Numărul de tranzacții în Europa a fost de 47, cu încasări de 2,7 miliarde USD obținute. În Marea Britanie, ritmul mai lent al activității IPO s-a datorat unei scăderi a încrederii investitorilor din T4 2021, care s-a prelungit în 2022. În T1 2022 au avut loc opt IPO-uri în Marea Britanie, cu venituri totale de 113 milioane USD, o scădere YOY de 60% în funcție de numărul de tranzacții și o scădere dramatică de 99% în funcție de veniturile obținute.

Schimbarea performanței sectoarelor

În primul trimestru au avut loc unele schimbări ușoare în ceea ce privește performanțele sectoriale, în parte din cauza schimbării mediului economic și a condițiilor de piață. Atât sectorul tehnologic, cât și cel al materialelor au condus în ceea ce privește numărul de oferte publice inițiale, cu 58 de oferte fiecare, obținând 9,9 miliarde USD și, respectiv, 5,9 miliarde USD. Acesta a fost urmat de sectorul industrial (57 de IPO-uri care au strâns 5 miliarde USD). Tehnologia și-a continuat dominația în funcție de numărul de tranzacții pentru al șaptelea trimestru consecutiv (din T3 2020), dar s-a clasat pe locul al doilea în funcție de încasări - întrerupând o serie de șapte trimestre consecutive în care a strâns cele mai mari încasări din IPO-uri din T2 2020.

În T1 2022, energia a preluat conducerea în ceea ce privește veniturile (12,2 miliarde USD prin intermediul a 15 IPO-uri), determinată de cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Coreea, în timp ce telecomunicațiile au ocupat locul al treilea (8,6 miliarde USD prin intermediul a șase IPO-uri), datorită celui de-al doilea cel mai mare IPO din T1 de pe Bursa din Shanghai.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8692 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...