ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ultimii trei ani au adus schimbări majore în preferinţele investiţionale ale românilor (studiu)

29 Iunie 2022   |   Agerpres

Cercetarea indică o creştere a apetitului investiţional pentru menţinerea stabilităţii financiare prin fonduri de investiţii (26%, +10% faţă de 2018), aur sau obiecte de valoare (23%, +11% faţă de 2018), prin diversificarea mijloacelor de economisire sau investire (23%, +12% faţă de 2018) sau prin investiţii în criptomonede (+15%).

 
 
Ultimii trei ani au adus schimbări majore în preferinţele investiţionale ale românilor, chiar dacă trei din patru consideră că nu au suficiente informaţii despre soluţiile de investiţie, arată un studiu Erste Asset Management.
 
Cercetarea indică o creştere a apetitului investiţional pentru menţinerea stabilităţii financiare prin fonduri de investiţii (26%, +10% faţă de 2018), aur sau obiecte de valoare (23%, +11% faţă de 2018), prin diversificarea mijloacelor de economisire sau investire (23%, +12% faţă de 2018) sau prin investiţii în criptomonede (+15%).
 
Cea de-a treia ediţie a studiului Erste Asset Management şi comparaţia cu ultimul studiu realizat de companie în 2018 scoate în evidenţă o creştere a apetitului investiţional al românilor, chiar dacă unul din doi participanţi la studiu percep riscuri mari sau foarte mari, asociate cu efectele locale ale crizei financiare, cu lipsa stabilităţii locului de muncă şi cu recesiunea internaţională în ansamblu.
 
Totodată, autorii studiului susţin că aceste riscuri resimţite au determinat doar o uşoară creştere pe componenta de economisire prin păstrarea banilor într-un cont (44,2%, în creştere cu 3% faţă de 2018) sau în numerar, acasă (30%, în creştere cu 1%), în timp ce produsele de investiţii sunt din ce în ce mai apreciate atunci când vine vorba de menţinerea stabilităţii financiare.
 
"Studiul este un demers iniţiat de Erste Asset Management împreună cu D&D Research şi alţi parteneri încă din 2016. Am decis să îl transformăm într-un exerciţiu de continuitate, reiterându-l în 2018 şi, recent, între finalul anului 2021 şi primul trimestru al lui 2022, perioadă marcată de tulburările economice şi sociale aduse de războiul din Ucraina, dar şi de accelerarea inflaţiei. Pentru noi, ca asset manageri, este foarte important să înţelegem atât poza relaţiei cu surplusul financiar, cât şi evoluţia sa în timp. În plus, ştim că subiectul fondurilor de investiţii este unul mai dificil de abordat, însă datele din studiu ne arată semnale clare de progres şi de diversificare de portofoliu, ceea ce ne bucură. De asemenea, rămâne valabilă discrepanţa majoră de încredere, cunoştinţe şi înţelegere între cei care sunt deja utilizatori ai fondurilor şi cei care nu sunt. Însă, la Erste Asset Management, credem că fondurile de investiţii sunt una dintre cele mai 'democratice' forme de a investi, fiind accesibile oricui", a declarat Horia Braun Erdei, director general al SAI Erste Asset Management.
 
Studiul este relevant pentru piaţa de administrare a activelor financiare, întrucât se concentrează pe segmentele populaţiei care sunt deja familiarizate cu produsele de economisire şi de investiţie, urmărind evoluţia în timp a percepţiilor şi atitudinilor privind gestionarea surplusului financiar, a folosirii instrumentele financiare şi a gradului de cunoaştere al acestora.
 
În ceea ce priveşte metodele preferate de păstrare a banilor, aproximativ 26% (faţă de 18,8% în 2018) dintre participanţii la studiu şi-ar direcţiona surplusul de bani către fonduri de investiţii, în timp ce mai mult de jumătate (54%, -8,4% faţă de 2018) ar ţine banii într-un cont bancar.
 
Studiul arată că în ultimii trei ani au pierdut teren modalităţile preferate pentru folosirea surplusului de bani, aşa cum erau plata ratei la un credit imobiliar (-12%), plata ratei la credit luat pentru investiţia într-o afacere (-8%), pensia privată (-4%).
 
Respondenţii au menţionat că aleg investiţiile în fonduri de investiţii pentru stabilitate financiară după retragerea din activitatea profesională
 
Un aspect important relevat de studiu este cel legat de predilecţia pentru fonduri de investiţii de către cei care au folosit deja aceste instrumente. Aceştia declară în proporţie de 90% că ar investi surplusul de bani în fonduri de investiţii pentru a-şi asigura stabilitatea financiară şi în proporţie de 94% consideră că investiţia în fonduri de investiţii este cea mai potrivită modalitate de garantare a stabilităţii financiare după încheierea vieţii profesionale.
 
Din studiu reiese faptul că ideea de investiţie financiară a început să fie de interes pentru mai mulţi români, cu un accent deosebit pe nevoia de informare şi servicii financiare de calitate.
 
Faţă de 2018, se constată un grad de cunoaştere mai mare în ceea ce priveşte diferenţele dintre produsele de economisire şi fondurile de investiţii, aproape jumătate dintre respondenţi considerând că fondurile de investiţii răspund nevoilor de protecţie financiară pe termen lung (50%) şi menţinerii stabilităţii traiului zilnic (47%). Totuşi, 82% consideră nu au suficiente informaţii despre fondurile de investiţii şi 56% consideră că nu au acces facil la astfel de informaţii.
 
Dacă 38% dintre respondenţi declară că nu se informează deloc despre ce presupun investiţiile în fonduri de investiţii, 34% dintre respondenţi spun că se informează apelând la consultanţii financiari, de regulă angajaţii băncilor cu care lucrează, pe fondul scăderii surselor de informare de tip word of mouth (prieteni, cunoştinţe) menţionate de 29% dintre respondenţi.
 
Principalele motive menţionate de participanţii la studiu pentru care nu au plasat bani în fonduri de investiţii se referă la faptul că nu au avut suficienţi bani (37%), că aceste produse nu li se potrivesc (22%) sau că nu au avut suficiente informaţii pe această temă (18%).
 
De asemenea, datele din studiu arată că, în alegerea unui partener de investiţii, românii au cea mai mare încredere în firme de consultanţă pentru investiţii (67%), în brokeri (66%), în societăţi de administrare a investiţiilor (65%) şi în bănci (65%).
 
Studiul a fost realizat de compania D&D Research, în perioada decembrie 2021 - aprilie 2022, pe un eşantion de 2.116 persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Scopul studiului a fost acela de a cunoaşte şi înţelege evoluţia percepţiilor şi atitudinilor privind economisirea şi investiţiile, ţinând cont de actualul context geopolotic, dar şi de temerile privind inflaţia la nivel mondial. Variaţiile prezentate se referă la rezultatele studiului realizat în 2018.
 
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.
 
Erste Asset Management este o companie de administrare a activelor financiare fondată în 2008 în România şi este membră a Erste Group, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6620 / 16625
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...