ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a depăşit 120 miliarde lei în aprilie

08 Septembrie 2021   |   Agerpres

Astfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.

 
 
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins noi recorduri în aprilie şi a depăşit 120 miliarde lei, după o creştere de peste 20% doar în acest an, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
 
Astfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.
 
Potrivit reprezentanţilor BVB, companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au devenit din ce în ce mai valoroase, pe măsură ce investitorii şi-au păstrat încrederea în perspectivele privind evoluţia mediului economic local.
 
"Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principala a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus", se menţionează în comunicat.
 
Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro. Aceasta valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Doar în acest an, valoarea de piaţă a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%.
 
"Piaţa de capital a oferit deja răspunsul la întrebarea când este cel mai bine să listezi o companie, iar răspunsul este oricând pentru ca valoarea companiei va fi data în mod transparent de cerere şi oferta, iar mecanismele pieţei permit o reevaluare constantă a oricărei afaceri. Companiile valoroase ale României primesc certificarea pieţei prin prezenţa pe bursă. Ceea ce astăzi valorează 120 de miliarde de lei pe termen lung poate valora mult mai mult. Încurajăm cât mai multe companii să se listeze pentru ca prezenţa pe bursa locală este o dovadă de sănătate economică, nu doar de mândrie naţională. Statutul de companie listată este o certificare a performanţei manageriale şi permite accesarea unor soluţii de finanţare mult mai rapide şi eficiente. Doar prin listarea cât mai multor companii la bursa românii vor putea beneficia pe deplin de succesul societăţilor la care pot deveni acţionari, nu doar clienţi. În esenţă, bursa este mai mult decât o platformă de tranzacţionare, este un mediu de dezvoltare durabilă", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, consideră că este timpul să folosim la maximum infrastructura financiară pentru că este tipul de infrastructură care conectează România la restul lumii în câteva secunde
 
"Creşterea reprezentativităţii companiilor listate la bursă ca procent din PIB este o prioritate pentru dezvoltarea reală a economiei româneşti. Suntem la 12% din PIB şi continuăm să creştem. În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată, există potenţial de a depăşi 20% din PIB în 2030. Acest potenţial poate fi atins doar prin dezvoltarea susţinută a pieţei locale, atât prin listările de noi companii şi creşterea interesului investitorilor pentru emitenţi, cât şi prin relansarea unei pieţe de instrumente derivate care să dinamizeze activitatea investiţională", a afirmat Tănase.
 
Potrivit sursei citate, noi maxime istorice au fost atinse în aprilie şi la nivelul indicilor BET şi BET-TR. În şedinţa de tranzacţionare din 28 aprilie, indicele BET a ajuns la un nivel de aproape 11.400 de puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a închis aceeaşi şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 19.200 de puncte. În primele patru luni ale anului, piaţa de capital din România a consemnat creşteri de peste 15%.
 
De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.
 
Pe piaţa reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 5,5 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde euro. Tot la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, lichiditatea medie/zi cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 65,4 milioane lei (13,4 milioane euro), în creştere cu 18,9% comparativ cu primele patru luni ale anului anterior.
 
Activitatea investiţională la BVB îşi continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020, când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Conform BVB, aceasta a fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
 
În septembrie 2020, România a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10359 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...