ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a depăşit 120 miliarde lei în aprilie

08 Septembrie 2021   |   Agerpres

Astfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.

 
 
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins noi recorduri în aprilie şi a depăşit 120 miliarde lei, după o creştere de peste 20% doar în acest an, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES.
 
Astfel, capitalizarea companiilor româneşti de pe piaţa principală a BVB a depăşit astfel nivelul înregistrat înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Totodată, indicii BET şi BET-TR au atins noi maxime istorice în aprilie şi au crescut cu 15% în doar 4 luni.
 
Potrivit reprezentanţilor BVB, companiile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti au devenit din ce în ce mai valoroase, pe măsură ce investitorii şi-au păstrat încrederea în perspectivele privind evoluţia mediului economic local.
 
"Valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principala a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus", se menţionează în comunicat.
 
Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro. Aceasta valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Doar în acest an, valoarea de piaţă a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%.
 
"Piaţa de capital a oferit deja răspunsul la întrebarea când este cel mai bine să listezi o companie, iar răspunsul este oricând pentru ca valoarea companiei va fi data în mod transparent de cerere şi oferta, iar mecanismele pieţei permit o reevaluare constantă a oricărei afaceri. Companiile valoroase ale României primesc certificarea pieţei prin prezenţa pe bursă. Ceea ce astăzi valorează 120 de miliarde de lei pe termen lung poate valora mult mai mult. Încurajăm cât mai multe companii să se listeze pentru ca prezenţa pe bursa locală este o dovadă de sănătate economică, nu doar de mândrie naţională. Statutul de companie listată este o certificare a performanţei manageriale şi permite accesarea unor soluţii de finanţare mult mai rapide şi eficiente. Doar prin listarea cât mai multor companii la bursa românii vor putea beneficia pe deplin de succesul societăţilor la care pot deveni acţionari, nu doar clienţi. În esenţă, bursa este mai mult decât o platformă de tranzacţionare, este un mediu de dezvoltare durabilă", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, consideră că este timpul să folosim la maximum infrastructura financiară pentru că este tipul de infrastructură care conectează România la restul lumii în câteva secunde
 
"Creşterea reprezentativităţii companiilor listate la bursă ca procent din PIB este o prioritate pentru dezvoltarea reală a economiei româneşti. Suntem la 12% din PIB şi continuăm să creştem. În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată, există potenţial de a depăşi 20% din PIB în 2030. Acest potenţial poate fi atins doar prin dezvoltarea susţinută a pieţei locale, atât prin listările de noi companii şi creşterea interesului investitorilor pentru emitenţi, cât şi prin relansarea unei pieţe de instrumente derivate care să dinamizeze activitatea investiţională", a afirmat Tănase.
 
Potrivit sursei citate, noi maxime istorice au fost atinse în aprilie şi la nivelul indicilor BET şi BET-TR. În şedinţa de tranzacţionare din 28 aprilie, indicele BET a ajuns la un nivel de aproape 11.400 de puncte. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a închis aceeaşi şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 19.200 de puncte. În primele patru luni ale anului, piaţa de capital din România a consemnat creşteri de peste 15%.
 
De asemenea, valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.
 
Pe piaţa reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 5,5 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde euro. Tot la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, lichiditatea medie/zi cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 65,4 milioane lei (13,4 milioane euro), în creştere cu 18,9% comparativ cu primele patru luni ale anului anterior.
 
Activitatea investiţională la BVB îşi continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020, când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Conform BVB, aceasta a fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
 
În septembrie 2020, România a fost promovată de furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1605 / 17464
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...