ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valoarea tranzacţiilor cu cardurile de credit s-a dublat în patru ani, la peste 4 miliarde de lei

04 Martie 2020   |   AGERPRES

Potrivit datelor, peste 27% din numărul tranzacţiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru, fiind stabilit un record faţă de trimestrele precedente, datorat în special cumpărăturilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

 
 
Valoarea şi numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit emise de prestatorii de servicii de plată rezidenţi s-au dublat, în ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Naţională a României la finele anului 2019, conform unui comunicat al băncilor lansat în cadrul campaniei Dreptullabanking.

Astfel, numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane în decembrie 2019, faţă de 11 milioane cât era în decembrie 2015, pe fondul utilizării din ce în ce mai mari a acestor instrumente de plată. Valoarea tranzacţiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungând la peste 4 miliarde lei în decembrie 2019.

Potrivit datelor, peste 27% din numărul tranzacţiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru, fiind stabilit un record faţă de trimestrele precedente, datorat în special cumpărăturilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.


Conform sursei citate, în România a fost depăşit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar în ultimii 4 ani creşterea numărului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR la finele lunii decembrie 2019. Astfel, la sfârşitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate în circulaţie, emise de băncile din România, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indică un potenţial mare pentru utilizarea informată a acestor instrumente de plată. România are mai puţin de un card bancar/ cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situaţie valabilă şi în cazul cardurilor de credit, unde ponderea este de 0,15 carduri/ cap de locuitor.

În comunicat se menţionează că majoritatea cardurilor de credit din România au ca avantaj principal faptul că îi permit utilizatorului să facă achiziţii în rate fără dobândă de la comercianţi. Utilizatorul are posibilitatea de a returna flexibil sumele utilizate în rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plată. Dobânda se plăteşte în cazul în care nu se achită integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum şi pentru toate sumele retrase de la bancomat. În plus, băncile au încheiat parteneriate cu furnizorii de bunuri şi servicii, prin care le oferă utilizatorilor reduceri la plata cu cardul de credit. Emiterea cardului de credit nu este condiţionată de virarea salariului într-un cont deschis la acea bancă şi nu depinde de acceptul angajatorului.

În cadrul comunicatului sunt oferite şi câteva recomandări. Potrivit documentului, la folosirea cardului în străinătate, fie pentru plăţi la comercianţi, fie pentru retrageri numerar, se recomandă să alegem întotdeauna plata în moneda locală (a ţării în care ne aflăm). Câteodată, în străinătate avem şi posibilitatea de a plăti în lei, însă nu se recomandă acest lucru pentru ca poate implica costuri mai mari în ceea ce priveşte cursurile de schimb practicate.

"Ţine-ţi cardul mereu în acelaşi loc în portofel/poşetă şi informează imediat banca în cazul pierderii sau deteriorării acestuia. Memorează codul PIN şi distruge orice formă de stocare fizică. Nu comunica codul PIN nimănui, nici măcar membrilor din familie; Nu înstrăina cardul. Informaţiile inscripţionate pe faţa şi spatele cardului ar putea fi folosite ulterior pentru tranzacţii pe Internet, pe site-uri nesecurizate. Nu accepta ajutorul din partea nimănui atunci când întâmpini probleme la ATM; sună întotdeauna serviciul asistenţă clienţi şi solicită instrucţiuni; Nu scoate cash de la bancomat cu cardul de credit; dacă totuşi ai nevoie de cash, utilizează ATM-ul băncii tale; Consultă extrasul în fiecare lună şi, în situaţia în care nu recunoşti o tranzacţie efectuată, contactează urgent banca", se mai menţionează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17792 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...