ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vânzările de maşini electrice în Europa, în revenire în T1; România, în scădere accentuată, la patru luni (analiză)

26 Mai 2025   |   Agerpres

la nivel global, piaţa auto se confruntă cu un risc tot mai pronunţat de fragmentare în trei blocuri geopolitice, în contextul escaladării barierelor comerciale şi tensiunilor internaţionale între SUA, Europa şi China.

 
 
România a înregistrat o scădere accentuată a vânzărilor de vehicule electrice, în primul trimestru din 2025, evoluţie generată de întârzierile programului "Rabla", timp în care cinci pieţe majore - Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia şi Spania - au raportat o creştere de 30%, relevă o analiză de specialitate publicată, luni, de PwC.

"După trei trimestre de declin, Europa a înregistrat o revenire solidă. În primele cinci pieţe majore - Regatul Unit, Germania, Franţa, Italia şi Spania - vânzările de BEV au crescut cu 30% în T1 2025. Regatul Unit şi Germania conduc această revenire, cu creşteri de 43% şi 39%. Italia şi Spania vin puternic din urmă, cu avansuri de 73% şi 69%, deşi de la un punct de pornire mai scăzut. Franţa este singura care a înregistrat un regres de 7%, ca urmare a expirării subvenţiilor de stat. În ciuda trendului european ascendent, România a înregistrat o scădere accentuată a vânzărilor de vehicule electrice, evoluţie generată de întârzierile programului Rabla. Conform datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în primul trimestru al anului 2025 înmatriculările de vehicule electrice au scăzut cu 36,4%, care a continuat în aprilie cu un declin de 70%, totul pe fondul întârzierii programului Rabla. Acesta este preconizată să înceapă săptămâna aceasta. Programul este foarte important, sectorul auto românesc riscând să piardă teren într-un moment critic al transformării globale", subliniază Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România.


Conform analistului, la nivel global, piaţa auto se confruntă cu un risc tot mai pronunţat de fragmentare în trei blocuri geopolitice, în contextul escaladării barierelor comerciale şi tensiunilor internaţionale între SUA, Europa şi China.

"Această evoluţie are loc într-un moment în care vehiculele electrice cu baterie (BEV) au atins în primul trimestru o cotă de piaţă record la nivel global, de 16%, după o creştere cu 42% a vânzărilor comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024, potrivit celui mai recent raport Autofacts, realizat de PwC. Evoluţia a fost impulsionată în principal de piaţa chineză, care a generat peste 60% din vânzările mondiale şi a atins o cotă de 27%. În ciuda acestei creşteri, tranziţia către electromobilitate nu se desfăşoară la viteza prognozată anterior. Incertitudinile geopolitice, precum şi deciziile politice divergente la nivel internaţional, complică adaptarea industriilor auto locale la noile cerinţe. Europa încearcă să rămână competitivă prin măsuri de sprijin şi flexibilitate, în timp ce pieţele mari precum SUA şi China adoptă politici protecţioniste agresive. În acest peisaj volatil, România trebuie să-şi regândească politicile de stimulare pentru a nu rata tranziţia la mobilitatea electrică", notează sursa citată.

Analiza PwC arată că, pentru a face faţă competiţiei globale şi a sprijini tranziţia verde, Comisia Europeană a lansat în martie 2025 un plan de acţiune dedicat industriei auto, sector care contribuie cu 7% la PIB-ul Uniunii Europene şi susţine circa 13 milioane de locuri de muncă.

"Acest plan vizează cinci direcţii esenţiale: inovare şi digitalizare - investiţii în produse şi reducerea dependenţei tehnologice externe, tranziţie curată - reguli mai flexibile privind emisiile şi accelerarea dezvoltării infrastructurii de încărcare, lanţuri de aprovizionare reziliente - investiţii în materii prime critice pentru baterii, competenţe şi adaptare socială - reconversie profesională către electromobilitate şi mediu concurenţial echitabil - sprijin pentru concurenţa loială cu producători străini subvenţionaţi. Parlamentul European a aprobat relaxarea temporară a ţintelor de emisii de CO2‚‚ pentru autoturisme şi furgonete. Astfel, conformitatea nu mai este evaluată anual, ci pe baza unei medii în perioada 2025-2027. Măsura vine ca răspuns la solicitările industriei, care avertiza asupra unor potenţiale amenzi de până la 15 miliarde de euro, cauzate de ritmul lent al electrificării faţă de rivalii globali", menţionează Anghel.

Potrivit sursei citate, în afara Europei, SUA şi China adoptă măsuri drastice pentru protejarea industriilor proprii, într-un schimb de majorări de tarife, care în acest moment este suspendat pentru 90 de zile.

Între timp, China, lider global în producţia de baterii (98%) şi actor major în lanţul valoric al bateriilor litiu-ion, continuă să investească masiv în inovaţie pentru a-şi reduce dependenţa de tehnologiile străine.

Consultanţii sunt de părere că industria auto globală se reconfigurează între presiuni economice şi tranziţia către electromobilitate, iar succesul va depinde de capacitatea producătorilor din industrie de a inova, de a colabora şi de a se adapta rapid la noile condiţii ale pieţei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 421 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...