ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VinFast vrea să vândă automobile electrice în Europa în timp ce UE îi investighează pe rivalii chinezi

21 Septembrie 2023   |   Agerpres

Dacă acest plan se va concretiza, Europa va deveni cea mai mare piaţă externă a VinFast în acest an. Compania vietnameză a livrat anterior aproximativ 2.100 de automobile electrice pe piaţa din SUA.

 
 
Producătorul vietnamez de automobile electrice VinFast intenţionează să livreze primele sale modele în Europa încă din acest an, după ce a primit aprobările necesare din partea autorităţilor de reglementare, a declarat joi directorul general Le Thi Thu Thuy, într-un moment în care Uniunea Europeană ar putea impune tarife rivalilor chinezi, transmite Reuters.
 
Potrivit unei surse interne care a dorit să îşi păstreze anonimatul, aproximativ 3.000 de exemplare din crossover-ul VF8, produse la uzina VinFast din nordul Vietnamului, ar urma să fie livrate în trimestrul patru pe pieţele din Franţa, Germania şi Ţările de Jos.
 
Dacă acest plan se va concretiza, Europa va deveni cea mai mare piaţă externă a VinFast în acest an. Compania vietnameză a livrat anterior aproximativ 2.100 de automobile electrice pe piaţa din SUA.
 
"Ne aşteptăm să livrăm primele modele VF8 clienţilor din Franţa, Germania şi Ţările de Jos în trimestrul patru al acestui an", a declarat pentru Reuters directorul general Le Thi Thu Thuy, adăugând că celelalte modele din gama VinFast, respectiv VF6, VF7 şi VF9, ar urma să fie lansate în Uniunea Europeană în cursul anului următor.
 
Thuy nu a dezvăluit numărul de automobile VF8 pe care producătorul vietnamez le va livra în acest an în Europa, însă sursa internă citată de Reuters a dezvăluit că va fi vorba de aproximativ 3.000 de vehicule, iar o parte din acestea ar urma să ajungă în Israel.
 
Directorul VinFast a precizat pentru Reuters că modelul VF8 a fost aprobat de autorităţile europene de reglementare ca respectând standardele UE şi în consecinţă poate fi vândut în cele 27 de state membre. Constructorul vietnamez este pe cale să finalizeze procedurile pentru a obţine un rating din partea organizaţiei europene de siguranţă Euro NCAP.
 
Europa este una dintre cele mai mari pieţe pentru constructorii chinezi, care în primele şapte luni ale anului au livrat aproape 70.000 de automobile electrice, de aproape trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit firmei de consultanţă Inovev.
 
Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat deschiderea unei anchete privind subvenţiile de stat chineze pentru maşinile electrice pentru a apăra industria europeană împotriva "preţurilor scăzute în mod artificial". "Pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive", a declarat von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
 
Dacă investigaţia Comisiei Europene va ajunge la concluzia că impunerea de tarif vamale punitive pentru automobilele electrice chineze este îndreptăţită, firma VinFast ar putea ajunge în situaţia în care automobilele sale sunt mai competitive la capitolul preţuri.
 
În prezent, un model VF8 are un preţ de pornire de 50.900 de euro în Franţa. Un automobil Tesla Y produs în China, care este ameninţat şi el de tarifele UE, are un preţ de pornire de 46.000 de euro.
 
Expansiunea VinFast în Europa face parte dint-un plan mondial care include construirea de noi uzine în SUA şi Indonezia precum şi concentrarea pe India, Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină.
 
La începutul acestei luni, directorul general de la Renault Group, Luca De Meo, a atras atenţia asupra evaluărilor nerealiste pentru recentele start-up-uri din domeniul vehiculelor electrice care s-au listat la bursă. De exemplu, Polestar, o marcă de vehicule electrice deţinută de Volvo şi Geely, a fost evaluată la 21 de miliarde de de dolari cu prilejul listării de anul trecut. De asemenea, constructorul vietnamez VinFast s-a listat la începutul acestui an la o valoare de 23 de miliarde de dolari. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4790 / 19588
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...