ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE va adopa noi măsuri de sprijin monetar şi fiscal, pe fondul adâncirii efectelor pandemiei

10 Decembrie 2020   |   Agerpres

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat recent că instituţia va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, pentru a susţine economia zonei euro.

 
 
Banca Centrală Europeană ar urma să anunţe joi noi măsuri de sprijin monetar şi fiscal, din cauza efectelor celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmite DPA.
 
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat recent că instituţia va studia în primul rând ipoteza unei majorări a achiziţiilor de obligaţiuni şi a împrumuturilor ieftine pentru bănci, pentru a susţine economia zonei euro.
 
"Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutorarea politicii noastre monetare", a explicat Christine Lagarde.
 
Analiştii se aşteaptă ca programul de achiziţii de obligaţiuni, de 1.350 miliarde de euro, să fie extins cu încă 500 miliarde de euro, iar schema să fie prelungită cu şase luni, până la finalul lui 2021. Programul a fost lansat în martie, în perioada de vârf a crizei a primului val al pandemiei.
 
"Economia zonei euro are nevoie de noi stimulente pentru a depăşi efectele celui de-al doilea val al pandemiei şi a începe redresarea în 2021", a apreciat Carsten Brzeski, economist al ING Bank.
 
De asemenea, noile măsuri ar urma să includă îmbunătăţirea condiţiilor de creditare pentru băncile din zona euro.
 
Tot joi, Banca Centrală Europeană va da publicităţii noile sale estimări privind evoluţia inflaţiei şi a economiei zonei euro.
 
La ultima reuniune de politică monetară BCE, care a avut loc în data de 29 octombrie, consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă însă Christine Lagarde a promis că BCE îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.
 
Într-un raport de luna aceasta al Fondului Monetar Internaţional se arată că Guvernele din zona euro şi Banca Centrală Europeană vor trebui să furnizeze mai mult sprijin monetar şi fiscal decât s-a estimat iniţial, din cauza efectelor celui de-al doilea val al pandemiei.
 
Deşi răspunsul autorităţilor este impresionant, vor fi mai multe de făcut dacă se vor deteriora şi mai mult condiţiile economice, avertizează FMI.
 
"Există riscul deteriorării situaţiei la începutul anului viitor, ţinând cont de al doilea val al pandemiei. Vor fi probabil necesare politici fiscale naţionale pentru a furniza sprijin extins mai mult timp decât s-a estimat iniţial", se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.
 
Şefii de stat şi de guvern din UE au convenit, în iulie, asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde de euro vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.
 
FMI apreciază că impactul acestui fond va depinde de nivelul, calitatea şi eficienţa cheltuielilor naţionale, de reformele structurale menite să transforme economiile şi de majorarea investiţiilor în proiecte verzi şi digitale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4668 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...