ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Contractul cu compania care va furniza soluţia tehnică şi consultanţa pentru Contrapartea Centrală, în procedură internă de aprobare

25 Iunie 2020   |   AGERPRES

Termenele prezentate acţionarilor BVB şi acţionarilor CCP vor fi respectate odată ce va fi iniţiată procedura de autorizare astfel încât la mijlocul anului 2022 să avem CCP autorizat şi să avem o piaţă de derivate atât pentru piaţa de capital cât şi piaţa de energie.

 
 
Contractul cu compania care va furniza soluţia tehnică şi consultanţa pentru Contrapartea Centrală se află în procedură de aprobare, dar va întârzia o săptămână sau două din cauză ca firma este dintr-o ţară puternic afectată de pandemia de Covid-19, a afirmat, joi, Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

"Aş vrea să încep cu proiectul cel mai tehnic, de Contraparte Centrală. Am înfiinţat compania. Suntem parteneri cu stakeholderi din piaţa de capital şi din piaţa energiei, inclusiv cu operatorul pieţei de energie, Opcom. Banii sunt strânşi, Avem 17 milioane de euro capital, strânşi de la parteneri în care Bursa a investit 10 milioane de euro. Acum suntem în ultima fază de a semna, pentru că în acest proiect avem un partener care o să ne furnizeze soluţia tehnologică şi advice pentru autorizarea CCP-ului. Partenerul este un CCP deja existent în Uniunea Europenă. Este o informaţie confidenţială. Trebuie să avem un contract de livrare a acestor servicii cu dânşii, contract care este agreat. Acum este în procedura de aprobare internă în cadrul partenerului cu care vom lucra, a acestui furnizor de tehnologie. Acest furnizor vine dintr-o ţară puternic afectată de Covid şi, din păcate, această criză a făcut ca procesul de semnare a acestui contract foarte important, fără de care nu putem iniţia proiectul, să întârzie un pic. E o problemă de o săptămână sau două să avem acest contract aprobat şi de către partenerul nostru şi să putem iniţia procesul", a spus Adrian Tănase, la conferinţa "Piaţa de capital în timpul pandemiei COVID-19 - Prejudicii şi oportunităţi".


El a menţionat că termenele prezentate acţionarilor BVB şi acţionarilor CCP vor fi respectate odată ce va fi iniţiată procedura de autorizare astfel încât la mijlocul anului 2022 să avem CCP autorizat şi să avem o piaţă de derivate atât pentru piaţa de capital cât şi piaţa de energie.

La finalul anului trecut, Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că a înfiinţat, împreună cu alţi opt acţionari, compania pe structura căreia va funcţiona contrapartea centrală locală - CCP.RO Bucharest, entitate care a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului luni, după ce acţionarii au aprobat participarea la capitalul social al acesteia, în sumă totală de 79,8 milioane lei (16,8 milioane euro).

Conform unui comunicat al BVB, CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor pentru pieţele operate de BVB şi OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. Primele tranzacţii ar urma să aibă loc în 16 luni de la înfiinţarea noii companii

BVB este acţionar majoritar cu 59,52% din acţiuni, în urma unei contribuţii de 47,5 milioane lei (10 milioane euro), cea mai mare investiţie realizată de BVB în cadrul unui singur proiect.

Operatorul Pieţei de Energie Electrica şi de Gaze Naturale OPCOM deţine 19,06% din capitalul social al CCP.RO. Alţi acţionari îîn cadrul CCP.RO sunt Enel România, Banca Transilvania, Tinmar Energy, Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana, Societatea de Investiţii Financiare Transilvania, Societatea de Investiţii Financiare Muntenia şi SSIF BRK Financial Group, fiecare având deţineri individuale sub 10%.

Primul Consiliu de Administraţie al CCP va fi format din 7 membri: Adrian Tănase, director general al BVB - preşedinte CA şi Otto Emil Nageli (membru CA în cadrul BVB), Victor Ionescu (director general al OPCOM), Cristian-Sorin Culea (director Energy Management - Enel Romania), Iulius-Grigore Postolache (managing partner al aVilicus Consulting), Gabriel-Andrei Techera (consilier in cadrul Cabinetului şefului Cancelariei prim-ministrului), Sinan Kircali (director general adjunct Garanti Bank). Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de Administraţie este de doi ani.

CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB, respectiv de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. CCP se va interpune între părţile tranzacţiei, devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb etc.).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6515 / 8813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...