ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a aprobat două proiecte de investiţii, cu o valoare totală de circa 43 mil. dolari

31 Martie 2020   |   AGERPRES

Noile proiecte vor asigura şi un randament de circa 11% pentru cei doi acţionari ai Fondului - KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie.

 
 
Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) a aprobat recent două noi proiecte de investiţii în sectorul energetic din România, cu o valoare totală de circa 43 milioane dolari, informează un comunicat remis marţi.

Potrivit reprezentanţilor Fondului, aceste proiecte "vor crea sinergii cu procesele de producţie ale rafinăriei Petromidia Năvodari (parte a companiei Rompetrol Rafinare) şi valoare economică adăugată pentru ambele companii."

"Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român îşi continuă planul investiţional pentru dezvoltarea de proiecte energetice, care vor crea noi locuri de muncă, contribuţii la buget, aport de tehnologie 'state of the art', dar şi cu un impact în susţinerea economiei locale (servicii, produse etc.). În acelaşi timp, noile proiecte vor asigura şi un randament de circa 11% pentru cei doi acţionari ai Fondului - KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie", a declarat Iskander Abdibaitov, preşedintele Comitetului Director al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.


Primul proiect vizează construcţia unei instalaţii de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinăriei o importantă îmbunătăţire a procesului de obţinere a carburanţilor diesel pe perioada de iarnă. De asemenea, integrarea noii instalaţii în fluxul tehnologic al rafinăriei va permite şi o creştere a producţiei de combustibil special pentru aviaţie, dar şi o consolidare a securităţii energetice pe plan local.

Impactul instalaţiei de deparafinare se va reflecta şi într-o creştere semnificativă a aportului Rompetrol Rafinare la bugetul de stat (accize, TVA). Cu un termen de finalizare estimat pentru septembrie 2022, valoarea investiţională a acestui proiect se ridică la aproximativ 35 milioane dolari, contribuţia directă a Fondului fiind de circa 30%, iar diferenţa urmând să fie atrasă din surse financiare locale şi/sau internaţionale.

Al doilea proiect major aprobat de FIEKR vizează finanţarea proiectului de majorare cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul diviziei de petrochimie a rafinăriei Petromidia, unicul producător de profil din România.

"Proiectul de consolidare şi creşterea a producţiei de polimeri urmăreşte conversia instalaţiei de polietilene de înaltă densitate (HDPE) într-o instalaţie de polipropilenă (PP). Astfel, capacitatea anuală de producţie PP se va majora de la 90.000 tone în prezent la 120.000 tone din 2022. Conversia va permite consolidarea locurilor de muncă pentru 75 de angajaţi şi creşterea cu circa 500.000 dolari a contribuţiei anuale a Rompetrol Rafinare către bugetul de stat", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, această investiţie se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari şi va asigura alinierea producţiei la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finanţat integral din resursele proprii ale Fondului.

Cu o durată de şapte ani, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a fost înfiinţat în octombrie 2018 şi şi-a propus alocarea unui nivel investiţional de aproximativ 1 miliard dolari în dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În mai 2019, prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, au fost aprobate primele două investiţii majore ale Fondului: construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia şi dezvoltarea unei reţele de benzinării pe plan local.

"Cu o perioadă de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficienţă energetică şi protecţie a mediului. Aceasta va asigura agent termic şi apă caldă menajeră pentru locuitorii oraşului Năvodari, iar pentru platforma Petromidia - energie electrică şi abur tehnologic pentru susţinerea activităţilor de obţinere a produselor petroliere", spune documentul citat.

Fondul va finaliza în perioada imediat următoare procesul de selecţie a unui contractor general pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction). Interesul pentru noua unitate este reflectat şi de cele 17 companii locale şi internaţionale care şi-au arătat anterior dorinţa de a deveni furnizori de echipamente şi soluţii tehnologice, se mai arată în comunicat.

La începutul lunii decembrie 2019, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a inaugurat o benzinărie în judeţul Timiş, o investiţie de circa 1,3 milioane dolari. În prezent, reţeaua sa de distribuţie numără 20 de staţii sub brandul Rompetrol şi care comercializează exclusiv gama de carburanţi auto Efix - produşi de rafinăria Petromidia Năvodari.

În următorii cinci ani, Fondul şi-a propus să ajungă la 84 benzinării in România (achiziţia şi modernizarea de staţii existente, construcţia a 66 noi staţii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali.

În prezent, nivelul total al investiţiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari, portofoliul fiind reprezentat de dezvoltarea reţelei de benzinării, construcţia unei noi centrale de cogenerare şi proiectele aprobate recent - instalaţia de deparafinare şi conversia instalaţiei HDPE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6832 / 8824
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...