
IBA Bucureşti a ajutat 25 de IMM-uri româneşti să dezvolte alimente mai sănătoase, într-un proiect cu finanţare europeană
13 Octombrie 2021
AgerpresPotrivit unui comunicat de presă al IBA Bucureşti, transmis miercuri AGERPRES, investiţia minimă necesară pentru testarea unui produs este de 25.000 de lei, o valoare semnificativă, mai ales pentru un producător mic.
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA Bucureşti a ajutat 25 de IMM-uri româneşti să dezvolte alimente mai sănătoase, precum suplimente alimentare, produse de patiserie, produse pe bază de miere şi produse apicole, suc de fructe, dulceaţă sau chiar uleiuri cu valoare nutriţională îmbunătăţită.
Potrivit unui comunicat de presă al IBA Bucureşti, transmis miercuri AGERPRES, investiţia minimă necesară pentru testarea unui produs este de 25.000 de lei, o valoare semnificativă, mai ales pentru un producător mic.
"Datorită finanţării obţinute de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, antreprenorii au susţinut doar 20% din costul aferent îmbunătăţirii produselor lor. În cadrul acestui proiect, companiile care au solicitat sprijin au fost din sud-estul, nord-estul şi centrul României. Astfel, în ultimii 5 ani, IBA a contribuit la îmbunătăţirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi, precum: suplimente alimentare, produse de patiserie, produse pe bază de miere şi produse apicole, suc de fructe, dulceaţă sau chiar uleiuri cu valoare nutriţională îmbunătăţită. Institutul a ajutat, de asemenea, companiile să îşi testeze anumite produse alimentare pentru a putea da informaţii corecte şi complete privind valoarea lor nutriţională care este afişată pe etichetele acestor produse", precizează sursa citată.
În plus, IBA a oferit recomandări privind managementul eficient al sub-produselor şi deşeurilor rezultate din procesul tehnologic, pentru a ajuta companiile să se alinieze la standardele şi recomandările existente în legislaţia europeană.
Printre cei care care au beneficiat de proiectul Expertal s-a aflat şi o companie care produce ulei presat la rece şi care a solicitat sprijinul IBA pentru a se asigura că uleiul conţine un raport optim de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. "După testarea sortimentelor de ulei pe care firma deja le producea, s-a găsit proporţia corespunzătoare dintre acestea pentru a realiza amestecuri care să îndeplinească criteriul de calitate cerut. Astfel, IBA a dezvoltat 5 produse, uleiuri recomandate pentru diferite tipuri de alimente, care au fost lansate cu succes pe piaţă", notează reprezentanţii IBA Bucureşti.
O altă companie a cerut sprijin pentru a găsi soluţiile tehnologice potrivite, în aşa fel încât conţinutul de acrilamidă din produsele coapte să fie conform recomandărilor Directivei Europene. Acrilamida este un contaminant de proces, cancerigen, care se formează la temperaturi de peste 120 grade, în timp, având la bază anumiţi precursori care pot favoriza formarea acestuia.
În acest context, cercetătorii au analizat procesul de preparare şi au reproiectat tehnologia, astfel încât parametrii tehnologici (timp, temperatură, ingrediente utilizate sau mod de fermentare, acolo unde este cazul) să fie optimizaţi în sensul scăderii potenţialului de formare al acrilamidei. "Eliminându-se un contaminant de proces, periculos, alimentele obţinute sunt mai sigure, mai sănătoase", susţin specialiştii.
Prin proiectul Expertal, IBA a ajutat IMM-urile locale să crească nivelul de competitivitate al industriei alimentare româneşti, prin oferirea de produse alimentare de calitate superioară, obţinute prin procese tehnologice eficiente şi sănătoase precum şi prin cunoştinţe bazate pe evidenţe ştiinţifice.
Valoarea totală a proiectului este de 13.898.923 de lei, fiind co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate, axa 1: cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovaţie pentru sprijinirea competitivităţii economice şi a dezvoltării afacerilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3800 / 8823 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...