
IFC a oferit o finanţare de 21,4 milioane de euro pentru parcul eolian Vifor
14 Iunie 2024
AgerpresPotrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.
International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a anunţat vineri că oferă un împrumut pe termen lung pentru centrala eoliană Vifor de 461 de megawaţi (MW), pentru a stimula furnizarea de energie regenerabilă la preţuri competitive în România.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.
"Pentru a-şi îndeplini angajamentele privind schimbările climatice, România trebuie să accelereze implementarea surselor de energie curată. IFC este încântată de oportunitatea de a colabora cu Rezolv Energy si Low Carbon în acest proiect de referinţă pentru a demonstra bancabilitatea proiectelor private de generare a energiei eoliene la scară utilitară, care vând energie în condiţii pur comerciale şi pentru a stimula tranziţia energetică în ţară şi regiune", a declarat Ary Naim, directorul IFC pentru Europa Centrală şi de Sud, în comunicat.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.
"Pentru a-şi îndeplini angajamentele privind schimbările climatice, România trebuie să accelereze implementarea surselor de energie curată. IFC este încântată de oportunitatea de a colabora cu Rezolv Energy si Low Carbon în acest proiect de referinţă pentru a demonstra bancabilitatea proiectelor private de generare a energiei eoliene la scară utilitară, care vând energie în condiţii pur comerciale şi pentru a stimula tranziţia energetică în ţară şi regiune", a declarat Ary Naim, directorul IFC pentru Europa Centrală şi de Sud, în comunicat.
Dezvoltat prin intermediul unei societăţi mixte înfiinţate de Rezolv Energy S.A., care este platforma energetică regională a investitorului global în infrastructură Actis, împreună cu compania globală de energie regenerabilă Low Carbon, proiectul Vifor este dezvoltat în două etape. Prima etapă constă în construcţia unei capacităţi instalate de 192 de megawaţi, iar în etapa a doua se adaugă o capacitate suplimentară de 269 de megawaţi, etapă care este acum în faza preliminară operaţiunilor de construcţie.
"Este un proiect cu adevărat de referinţă şi primul pe care Rezolv Energy îl finalizează. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanţare l-a generat la nivelul unui spectru larg de instituţii financiare şi suntem, de asemenea, încântaţi că am stabilit un grup principal de creditori, printre care se numără şi IFC, la care sperăm să putem continua să apelăm în viitor, pe măsură ce ne realizăm proiectele de energie regenerabilă din regiune", a declarat la rândul său Jan Viton, director pentru finanţare, fuziuni şi achiziţii de la Rezolv Energy.
Noul proiect va fi unul dintre primele proiecte mari de energie regenerabilă din România, de tip greenfield, finanţate fără sprijin public. Odată devenit complet operaţional, se aşteaptă ca acesta să reducă amprenta de carbon a sectorului energetic din România cu aproximativ 500.000 tone de emisii echivalente de dioxid de carbon/an, sprijinind obiectivul ţării de a reduce emisiile nete de GES cu cel puţin 55% până în 2030.
Deşi s-au înregistrat progrese in reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, România se bazează încă foarte mult pe combustibili fosili, ceea ce duce la un nivel al intensităţii emisiilor de 1,4 ori mai mare decât media UE. Obiectivul de eliminare treptată a cărbunelui din producţia de energie electrică, programat pentru 2032, implică investiţii estimate la 31,5 miliarde de dolari, necesare pentru a facilita tranziţia energetică în sectorul producţiei şi stocării de energie electrică.
Parcul eolian Vifor, amplasat în apropiere de Buzău, în sud-estul României, va oferi, de asemenea, un model hibrid de vânzări de energie de pionierat, care combină vânzările pe piaţa de energie electrică wholesale şi acordurile de cumpărare de energie pentru companii cu clienţi comerciali şi industriali şi comercianţi.
România este pe locul 1 în Europa, în rândul ţărilor în care IFC realizează investiţii, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi pe locul 10 la nivel global.
IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală, axată pe sectorul privat din pieţele emergente. IFC îşi desfăşoară activitatea în peste 100 de ţări şi în anul fiscal 2023 a angajat suma record de 43,7 miliarde de dolari în favoarea companiilor private şi a instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 620 / 8676 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...