ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IFC a oferit o finanţare de 21,4 milioane de euro pentru parcul eolian Vifor

14 Iunie 2024   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.

 
 
International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a anunţat vineri că oferă un împrumut pe termen lung pentru centrala eoliană Vifor de 461 de megawaţi (MW), pentru a stimula furnizarea de energie regenerabilă la preţuri competitive în România.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul acordat de IFC pentru prima etapă constă în 21,4 milioane de euro, din resursele proprii ale IFC, şi face parte dintr-un pachet de finanţare mai mare, de 291 milioane de euro, alături de bănci comerciale şi alţi creditori.

"Pentru a-şi îndeplini angajamentele privind schimbările climatice, România trebuie să accelereze implementarea surselor de energie curată. IFC este încântată de oportunitatea de a colabora cu Rezolv Energy si Low Carbon în acest proiect de referinţă pentru a demonstra bancabilitatea proiectelor private de generare a energiei eoliene la scară utilitară, care vând energie în condiţii pur comerciale şi pentru a stimula tranziţia energetică în ţară şi regiune", a declarat Ary Naim, directorul IFC pentru Europa Centrală şi de Sud, în comunicat.


Dezvoltat prin intermediul unei societăţi mixte înfiinţate de Rezolv Energy S.A., care este platforma energetică regională a investitorului global în infrastructură Actis, împreună cu compania globală de energie regenerabilă Low Carbon, proiectul Vifor este dezvoltat în două etape. Prima etapă constă în construcţia unei capacităţi instalate de 192 de megawaţi, iar în etapa a doua se adaugă o capacitate suplimentară de 269 de megawaţi, etapă care este acum în faza preliminară operaţiunilor de construcţie.

"Este un proiect cu adevărat de referinţă şi primul pe care Rezolv Energy îl finalizează. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanţare l-a generat la nivelul unui spectru larg de instituţii financiare şi suntem, de asemenea, încântaţi că am stabilit un grup principal de creditori, printre care se numără şi IFC, la care sperăm să putem continua să apelăm în viitor, pe măsură ce ne realizăm proiectele de energie regenerabilă din regiune", a declarat la rândul său Jan Viton, director pentru finanţare, fuziuni şi achiziţii de la Rezolv Energy.

Noul proiect va fi unul dintre primele proiecte mari de energie regenerabilă din România, de tip greenfield, finanţate fără sprijin public. Odată devenit complet operaţional, se aşteaptă ca acesta să reducă amprenta de carbon a sectorului energetic din România cu aproximativ 500.000 tone de emisii echivalente de dioxid de carbon/an, sprijinind obiectivul ţării de a reduce emisiile nete de GES cu cel puţin 55% până în 2030.

Deşi s-au înregistrat progrese in reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, România se bazează încă foarte mult pe combustibili fosili, ceea ce duce la un nivel al intensităţii emisiilor de 1,4 ori mai mare decât media UE. Obiectivul de eliminare treptată a cărbunelui din producţia de energie electrică, programat pentru 2032, implică investiţii estimate la 31,5 miliarde de dolari, necesare pentru a facilita tranziţia energetică în sectorul producţiei şi stocării de energie electrică.

Parcul eolian Vifor, amplasat în apropiere de Buzău, în sud-estul României, va oferi, de asemenea, un model hibrid de vânzări de energie de pionierat, care combină vânzările pe piaţa de energie electrică wholesale şi acordurile de cumpărare de energie pentru companii cu clienţi comerciali şi industriali şi comercianţi.

România este pe locul 1 în Europa, în rândul ţărilor în care IFC realizează investiţii, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, şi pe locul 10 la nivel global.

IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală, axată pe sectorul privat din pieţele emergente. IFC îşi desfăşoară activitatea în peste 100 de ţări şi în anul fiscal 2023 a angajat suma record de 43,7 miliarde de dolari în favoarea companiilor private şi a instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 59 / 8115
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...