
IFC în parteneriat cu UniCredit Leasing impulsionează accesul la finanțare pentru combaterea crizei climatice
28 Noiembrie 2023
BizLawyer• Investiția va spori accesul la finanțare pentru întreprinderile mici • Jumătate din sumele acordate vor fi alocate proiectelor în domeniul schimbărilor climatice
O nouă investiție va contribui la creșterea accesului la finanțare pentru proiecte inteligente climatic și pentru întreprinderile mici. În acest scop, IFC acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro UniCredit Leasing Corporation S.A. (UCLC), o filială a UniCredit Bank S.A. România și membră a UniCredit S.p.A., pentru a extinde gama de produse dedicate energiei verzi și pentru a creste competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice.
Finanțarea acordată de IFC va permite UCLC, companie de top pe piața de leasing din România, să își lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanțării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice. Totodată, împrumutul va permite UCLC să își dezvolte linia de produse de finanțare în domeniul schimbărilor climatice, sporind astfel competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice din țară.
Finanțarea acordată de IFC va permite UCLC, companie de top pe piața de leasing din România, să își lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanțării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice. Totodată, împrumutul va permite UCLC să își dezvolte linia de produse de finanțare în domeniul schimbărilor climatice, sporind astfel competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice din țară.
IMM-urile au acces limitat la finanțare, deși asigura aproximativ 70 la sută din locurile de muncă în România, deficitul de finanțare a acestora fiind estimat la 33 de miliarde de dolari. 40% dintre IMM-uri nu au acces sau au acces limitat la creditare. În plus, pentru a-și îndeplini contribuția națională la atenuarea schimbărilor climatice, România are nevoie de investiții estimate în valoare de 165 de miliarde de dolari între 2021 și 2030.
România este una dintre economiile cu cea mai mare intensitate energetică din Europa, din cauza consumului mare de energie al industriei și al IMM-urilor. Atenuarea schimbărilor climatice este o prioritate pentru țară. De asemenea, în conformitate cu Pactul verde european, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă emisiile de CO₂ cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050.
Pentru a atinge aceste obiective, cel puțin 50 la sută din investiția IFC va fi utilizată pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și de producție a energiei din surse regenerabile, precum și în tehnologii de transport ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie, extinzând în același timp leasingul ca produs financiar alternativ pentru diverse proiecte legate de atenuarea schimbărilor climatice. Se preconizează că proiectul va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 6.067 de tone de echivalent CO₂ pe an până la sfârșitul anului 2027.
„Această finanțare se încadrează în strategia mai amplă de sustenabilitate a Grupului UniCredit: așezarea pe fundamente solide pentru a crea valoare. Ca lider în industria de leasing, avem nu doar rolul, ci și datoria de a sprijini IMM-urile prin structurarea finanțării pentru active care vor reduce emisiile și vor promova producția de energie verde”, a declarat Daniela Bodîrcă, CEO al UniCredit Leasing. „Poziția de lider de piață pe care o deținem de 15 ani nu rezultă doar din cifre, ci și din faptul că depunem eforturi comune de a fi în pas cu tendințele pieței și, cel mai important, de a ne asculta clienții și partenerii de afaceri. Împărtășim această responsabilitate față de echipa noastră, de partenerii noștri, clienții noștri și, prin angajamentele noastre ESG, față de societate în general. ESG a devenit parte din ADN-ul afacerii noastre.”
IFC va sprijini UCLC să își dezvolte și să își extindă activitatea de finanțare în domeniul combaterii schimbărilor climatice, ajutând în același timp compania să își îmbunătățească procesele interne pentru a putea acorda mai multe împrumuturi IMM-urilor și corporațiilor pentru proiecte climatice.
„Parteneriatul nostru cu UniCredit Group va extinde accesul atât de necesar la finanțare pentru IMM-uri și pentru investiții ecologice în România”, a declarat Etleva Koka, Manager regional de sector pentru Europa, Sector – Institutii Financiare. „Pentru ca tranziția ecologică a României să aibă succes, sectorul financiar local trebuie să se implice profund și amplu. Leasingul este un produs excelent pentru a finanța, de exemplu, investiții în capacități locale de producție energetică sau în activități industriale mai curate și mai eficiente energetic.”
IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat din România de peste 30 de ani, cu sume angajate în valoare de 1,7 miliarde de dolari la 30 iunie 2023, stimulând tranziția ecologică a țării, conectivitatea digitală și fizică și integrarea în lanțurile valorice globale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1012 / 8672 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...