ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IFC în parteneriat cu UniCredit Leasing impulsionează accesul la finanțare pentru combaterea crizei climatice

28 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

• Investiția va spori accesul la finanțare pentru întreprinderile mici • Jumătate din sumele acordate vor fi alocate proiectelor în domeniul schimbărilor climatice

 
 
O nouă investiție va contribui la creșterea accesului la finanțare pentru proiecte inteligente climatic și pentru întreprinderile mici. În acest scop, IFC acordă un împrumut de până la 50 de milioane de euro  UniCredit Leasing Corporation S.A. (UCLC), o filială a UniCredit Bank S.A. România și membră a UniCredit S.p.A., pentru a extinde gama de produse dedicate energiei verzi și pentru a creste competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice.

Finanțarea acordată de IFC va permite UCLC, companie de top pe piața de leasing din România, să își lărgească oferta pentru portofoliul de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), jumătate din sumele acordate fiind destinate finanțării proiectelor în domeniul schimbărilor climatice. Totodată, împrumutul va permite UCLC să își dezvolte linia de produse de finanțare în domeniul schimbărilor climatice, sporind astfel competitivitatea pe piața finanțării proiectelor climatice din țară.


IMM-urile au acces limitat la finanțare, deși asigura aproximativ 70 la sută din locurile de muncă în România, deficitul de finanțare a acestora fiind estimat la 33 de miliarde de dolari. 40% dintre IMM-uri nu au acces sau au acces limitat la creditare. În plus, pentru a-și îndeplini contribuția națională la atenuarea schimbărilor climatice, România are nevoie de investiții estimate în valoare de 165 de miliarde de dolari între 2021 și 2030.

România este una dintre economiile cu cea mai mare intensitate energetică din Europa, din cauza consumului mare de energie al industriei și al IMM-urilor. Atenuarea schimbărilor climatice este o prioritate pentru țară. De asemenea, în conformitate cu Pactul verde european, statele membre ale Uniunii Europene s-au angajat să reducă emisiile de CO₂ cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și să atingă neutralitatea acestor emisii până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective, cel puțin 50 la sută din investiția IFC va fi utilizată pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și de producție a energiei din surse regenerabile, precum și în tehnologii de transport ecologice, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie, extinzând în același timp leasingul ca produs financiar alternativ pentru diverse proiecte legate de atenuarea schimbărilor climatice. Se preconizează că proiectul va duce la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 6.067 de tone de echivalent CO₂ pe an până la sfârșitul anului 2027.

„Această finanțare se încadrează în strategia mai amplă de sustenabilitate a Grupului UniCredit: așezarea pe fundamente solide pentru a crea valoare. Ca lider în industria de leasing, avem nu doar rolul, ci și datoria de a sprijini IMM-urile prin structurarea finanțării pentru active care vor reduce emisiile și vor promova producția de energie verde”, a declarat Daniela Bodîrcă, CEO al UniCredit Leasing. „Poziția de lider de piață pe care o deținem de 15 ani nu rezultă doar din cifre, ci și din faptul că depunem eforturi comune de a fi în pas cu tendințele pieței și, cel mai important, de a ne asculta clienții și partenerii de afaceri. Împărtășim această responsabilitate față de echipa noastră, de partenerii noștri, clienții noștri și, prin angajamentele noastre ESG, față de societate în general. ESG a devenit parte din ADN-ul afacerii noastre.”
 
IFC va sprijini UCLC să își dezvolte și să își extindă activitatea de finanțare în domeniul combaterii schimbărilor climatice, ajutând în același timp compania să își îmbunătățească procesele interne pentru a putea acorda mai multe împrumuturi IMM-urilor și corporațiilor pentru proiecte climatice.

„Parteneriatul nostru cu UniCredit Group va extinde accesul atât de necesar la finanțare pentru IMM-uri și pentru investiții ecologice în România”, a declarat Etleva Koka, Manager regional de sector pentru Europa, Sector – Institutii Financiare. „Pentru ca tranziția ecologică a României să aibă succes, sectorul financiar local trebuie să se implice profund și amplu. Leasingul este un produs excelent pentru a finanța, de exemplu, investiții în capacități locale de producție energetică sau în activități industriale mai curate și mai eficiente energetic.”

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat din România de peste 30 de ani, cu sume angajate în valoare de 1,7 miliarde de dolari la 30 iunie 2023, stimulând tranziția ecologică a țării, conectivitatea digitală și fizică și integrarea în lanțurile valorice globale.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 189 / 7849
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...