ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului demarează noi investiţii pentru platforme destinate gunoiului de grajd şi o staţie de compostare. Buget de 36 mil. E

21 Septembrie 2020   |   Agerpres

Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

 
 
Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) pregăteşte demararea lucrărilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd şi pentru o staţie de compostare, pe lângă cele 117 investiţii finalizate în perioada 2002 - 2020 şi cele 27 aflate în construcţie, la ora actuală.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis luni AGERPRES, cele 12 localităţi beneficiare ale acestei tranşe de finanţare sunt: Parva (judeţul Bistriţa Năsăud), Unguraş (judeţul Cluj), Colibaşi (judeţul Giurgiu), Şotânga (judeţul Dâmboviţa), Valea Mărului (judeţul Galaţi), Vetrişoaia (judeţul Vaslui), Saraiu (judeţul Constanţa), Tîrguşor (judeţul Constanţa), Dobrosloveni (judeţul Olt), Vadu Paşii (judeţul Buzău), Gogoşari (judeţul Giurgiu, pentru platforme) şi Prisăcani (judeţul Iaşi, pentru staţia de compostare).
 
Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.
 
"Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi, având în vedere specificul României. Ţara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistenţă, care nu au posibilităţile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi din fermele mici. Staţia de compostare de la Prisăcani este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniţă), pentru a putea fi folosit ca îngrăşământ organic de bună calitate. Prin acest sistem, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi de către APIA şi AFIR conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, ceea ce îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale", notează Ministerul Mediului.
 
Odată cu implementarea proiectelor anunţate, volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de circa 28.500 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 21.370 de tone.
 
Beneficiarii investiţiilor Făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.
 
Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aproximativ 95% de către MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de circa 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea şi monitorizate de către Ministerul Mediului.
 
Bugetul de investiţii pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.
 
Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul, început în 2008 şi încheiat în 2017, a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd, iar acum se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022 şi va finanţa peste 80 de comunităţi locale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5248 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...