
Ministerul Mediului demarează noi investiţii pentru platforme destinate gunoiului de grajd şi o staţie de compostare. Buget de 36 mil. E
21 Septembrie 2020
AgerpresAstfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.
Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) pregăteşte demararea lucrărilor pentru 11 noi platforme pentru gunoiul de grajd şi pentru o staţie de compostare, pe lângă cele 117 investiţii finalizate în perioada 2002 - 2020 şi cele 27 aflate în construcţie, la ora actuală.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis luni AGERPRES, cele 12 localităţi beneficiare ale acestei tranşe de finanţare sunt: Parva (judeţul Bistriţa Năsăud), Unguraş (judeţul Cluj), Colibaşi (judeţul Giurgiu), Şotânga (judeţul Dâmboviţa), Valea Mărului (judeţul Galaţi), Vetrişoaia (judeţul Vaslui), Saraiu (judeţul Constanţa), Tîrguşor (judeţul Constanţa), Dobrosloveni (judeţul Olt), Vadu Paşii (judeţul Buzău), Gogoşari (judeţul Giurgiu, pentru platforme) şi Prisăcani (judeţul Iaşi, pentru staţia de compostare).
Astfel, MMAP, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), a început joi, 17 septembrie 2020, procedura privind licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de construcţii care continuă dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a gunoiului de grajd. Investiţiile sunt finanţate de Guvern dintr-un împrumut de la Banca Mondială.
"Gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluţie pentru combaterea poluării cu nitraţi, având în vedere specificul României. Ţara noastră are peste 3 milioane de ferme mici sau gospodării de subzistenţă, care nu au posibilităţile necesare tratării corespunzătoare a bălegarului, fapt care generează o poluare difuză la nivelul comunelor. Investiţiile finanţate de MMAP oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Practic, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi din fermele mici. Staţia de compostare de la Prisăcani este destinată accelerării procesului de transformare a gunoiului de grajd în compost (mraniţă), pentru a putea fi folosit ca îngrăşământ organic de bună calitate. Prin acest sistem, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi de către APIA şi AFIR conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, ceea ce îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale", notează Ministerul Mediului.
Odată cu implementarea proiectelor anunţate, volumul de gunoi de grajd care poate fi procesat anual prin aceste investiţii este de circa 28.500 mc, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 21.370 de tone.
Beneficiarii investiţiilor Făcute în cadrul proiectului sunt exclusiv Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.
Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aproximativ 95% de către MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor de circa 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea şi monitorizate de către Ministerul Mediului.
Bugetul de investiţii pentru perioada 2017-2022 este de 36,32 milioane de euro.
Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul, început în 2008 şi încheiat în 2017, a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd, iar acum se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională, alocată pentru cinci ani, până în martie 2022 şi va finanţa peste 80 de comunităţi locale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6092 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...