ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

nextE a finalizat investiţia într-o centrală fotovoltaică pentru RAAL

20 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip on-site pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.

 
 
Compania de energie regenerabilă nextE anunţă finalizarea unei investiţii de 4,8 milioane de euro într-o centrală de energie fotovoltaică al cărei beneficiar este RAAL - producător de sisteme de răcire şi schimbătoare de căldură din aliaje de aluminiu şi oţel inoxidabil.
 
Proiectul reflectă viziunea nextE asupra energiei ca serviciu - Energy as a Service (EaaS), fiind cel mai lung contract PPA (Power Purchase Agreement) de tip on-site pentru un client corporate din România. Prin soluţiile EaaS, companiile pot avea acces la energie regenerabilă din surse regenerabile, cu zero cost de investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale.
 
Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, nextE a investit 4,8 milioane euro în proiectul de la RAAL, din care 70% au fost obţinuţi printr-un credit de investiţii acordat de Pro Credit Bank pentru 15 ani, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de finanţări a proiectelor verzi din România. În baza contractului de tip PPA, compania va livra către RAAL 5.825 MWh/an de la începutul lui 2024, excesul de energie regenerabilă produsă de centrala fotovoltaică fiind comercializat pe piaţa de energie de către nextE. Producţia totală anuală de energie verde este estimată la 7.263,9 MWh/an, care va compensa o emisie de CO2 de aproximativ 1.043 t CO2/an.
 
Daniel Husaru, cofondator şi co-CEO al nextE, a declarat că obiectivul companiei este de a extinde modelul de afaceri Energy as a Service (EaaS), cu scopul de a atinge o capacitate de 500 MWp până la sfârşitul anului 2027.
 
"Ne concentrăm pe segmentul C&I, deoarece maximizarea capacităţilor de producere a energiei regenerabile în vecinătatea consumatorilor industriali are un impact imediat în decarbonizarea acestora, aducând în acelaşi timp un avantaj competitiv major tuturor companiilor care decid să facă acest pas împreună cu noi. În prezent, suntem implicaţi în mod activ în cinci proiecte de generare de energie din surse fotovoltaice însumând aproximativ 160 MWp, aflate în diferite stadii de implementare care cuprind dezvoltarea, proiectarea şi achiziţiile, negocierile pentru acordurile de achiziţie de energie (PPA), autorizarea, aprobarea şi certificarea de către autorităţi. Dezvoltarea şi implementarea centralei electrice fotovoltaice nextE Alpha Prundu Bârgăului a ridicat o serie de provocări tehnice şi de reglementare, prin prisma amplasării centralei şi racordării pentru a livra energia direct consumatorului final - RAAL. Alături de partenerii noştri de la RAAL, cu sprijinul autorităţilor locale din judeţul Bistriţa-Năsăud, a operatorului de reţea DEER SA, a ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n. r.), ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - n. r.) şi BCPI Bistriţa am identificat modalităţile de aplicare corespunzătoare a cadrului de reglementare existent, reuşind în acelaşi timp să iniţiem modificări legislative utile întregii industrii", a spus Husaru.
 
Prin acest proiect, RAAL va utiliza energia regenerabilă produsă pentru consumul propriu, nefiind necesară încheierea unui contract de furnizare cu NextE, iar tarifele de reţea şi contribuţia de cogenerare nu îi sunt aplicabile, întrucât livrarea energiei se va face fără implicarea reţelelor publice. Centrala electrică fotovoltaică va acoperi peste 25% din necesarul anual de energie al RAAL, optimizând astfel costurile cu utilităţile cu peste 15% pe an.
 
Procesul de proiectare, construcţie şi racordare a durat aproximativ 12 luni, iar, după punerea în funcţiune, nextE rămâne deţinătorul şi administratorul centralei.
 
nextE este compania care oferă acces la energie regenerabilă din capacităţi de generare din sursă solară fotovoltaică cu zero cost investiţie, fără riscuri de performanţă şi riscuri operaţionale, on-site şi off-site, cu structuri contractuale inovatoare de până la 25 de ani. Opţiunea de implementare EaaS (Energy as a Service) presupune producţia energiei electrice într-o centrală fotovoltaică construită, finanţată, deţinută şi utilizată de către nextE în locaţiile de consum ale clientului sau în locaţii externe faţă de locaţiile de consum ale clientului. Acest model de business asigură beneficiul maxim de consum al clienţilor din surse regenerabile, la cel mai bun cost de producţie a energiei electrice.
 
Producţia de energie electrică generată este livrată către clientul final asigurând companiilor următoarele beneficii : independenţă energetică, stabilitate pe termen lung, reducerea costului cu energia electrică şi scăderea amprentei de CO2.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 49 / 7693
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...