
Nuclearelectrica, profit net în creştere cu 29,6% după primele nouă luni din 2019
14 Noiembrie 2019
AGERPRESÎn primele nouă luni din 2019, societatea a vândut aproximativ 7,4% din energie pe piaţa reglementată, în condiţiile în care, în intervalul ianuarie - septembrie 2018 nu a comercializat energie pe această piaţă.
Nuclearelectrica a afişat un profit în creştere cu 29,6% după primele nouă luni ale acestui an, rezultatul net ajungând la 415,946 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei remis joi AGERPRES.
"În perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2019, SNN a obţinut un profit net de 415.946 mii lei în creştere cu 29,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creştere de 36,3%, iar EBITDA o creştere de 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 15%, influenţate de creşterea cu 16,6% a veniturilor din vânzarea energiei electrice", precizează SNN.
Veniturile din exploatare au crescut cu 15%, determinate de creşterea cu 17% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similare cu cantitatea totală vândută în aceeaşi perioadă a anului trecut (scădere cu doar 1%).
"În perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2019, SNN a obţinut un profit net de 415.946 mii lei în creştere cu 29,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creştere de 36,3%, iar EBITDA o creştere de 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în principal ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare cu 15%, influenţate de creşterea cu 16,6% a veniturilor din vânzarea energiei electrice", precizează SNN.
Veniturile din exploatare au crescut cu 15%, determinate de creşterea cu 17% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, faţă de preţul mediu ponderat din aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică similare cu cantitatea totală vândută în aceeaşi perioadă a anului trecut (scădere cu doar 1%).
Cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale s-a redus cu 2%, beneficiind de o creştere a preţului mediu de vânzare pe această piaţă cu 16%, în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piaţa spot (PZU) a scăzut cu 33%, în condiţiile înregistrării unui preţ mediu de vânzare pe această piaţă mai mare cu 32% (preţ fără Tg).
Cantităţile de energie electrică vândută pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale au reprezentat 80,8% din volumul total al energiei electrice vândute. Preţul mediu de vânzare pe contractele bilaterale în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019 a fost de 230,14 lei/MWh (cu Tg inclus), înregistrând o creştere de 16,1% faţă de preţul mediu înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2018.
Pe piaţa spot (PZU), în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019, s-a vândut o cantitate de energie electrică reprezentând 11,8% din volumul total de vânzări, faţă de o cotă procentuală de 17,4% înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2018. Preţul mediu de vânzare a energiei pe piaţa spot a fost de 228,62 lei/MWh (cu Tg inclus), faţă de 173,97 lei/MWh (cu Tg inclus) în aceeaşi perioadă a anului 2018.
În primele nouă luni din 2019, societatea a vândut aproximativ 7,4% din energie pe piaţa reglementată, în condiţiile în care, în intervalul ianuarie - septembrie 2018 nu a comercializat energie pe această piaţă.
"Pentru anul 2019, pentru respectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/28.12.2018, ANRE a emis Decizia nr. 326/2019, prin care stabileşte o cantitate de energie electrică de vândut de către SNN pe contracte reglementate de 1.377 GWh (din care 558,54 GWh pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019), urmând ca pentru anii următori obligaţiile de vânzare pe bază de contracte reglementate atribuite SNN să se stabilească la un nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrică livrată. De asemenea, ANRE a stabilit prin respectiva decizie preţul reglementat care trebuie practicat în 2019, respectiv 188,33 RON/MWh", se arată în comunicatul citat.
Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de 8.214.746 MWh iar din această producţie brută, consumul propriu tehnologic al Unităţilor în timpul funcţionării, precum şi în timpul opririlor asigurat din producţie proprie a fost de 691.000 MWh.
"Diferenţa dintre energia electrică vândută de Societate şi energia electrică produsă şi livrată de CNE Cernavodă (301 mii MWh) este reprezentată de energia electrică achiziţionată pentru acoperirea integrală a obligaţiilor contractuale, cantitate de energie electrică achiziţionată în proporţie de 52% de pe piaţa spot, 36% de pe Pieţele Centralizate, iar restul de pe PE", precizează Nuclearelectrica.
Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie din perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2019 sunt de 1,775 miliarde lei, mai mari cu 0,76% faţă de veniturile bugetate şi în urcare cu 16,5% faţă de realizările din aceeaşi perioadă a anului anterior.
Valoarea totală a programului de investiţii al SNN pentru anul 2019 este de 256,548 milioane lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung).
"Gradul de realizare a investiţiilor a crescut de la 47% în 2018 la 70% în 2019, ceea ce înseamnă respectarea calendarului, etapelor de realizare şi a bugetului aferent investiţiilor curente, în securitate nucleară, şi majore, retehnologizarea Unităţii 1 şi instalaţia de detritiere. Din punct de vedere al nivelului de securitate nucleară, SNN este cotată cu nivelul de excelenţă la nivel internaţional, fapt demonstrat de coeficientul de utilizare a puterii instalate a celor două unităţi şi de programele de mentenanţă şi investiţii. Preţul acţiunii SNN a înregistrat un trend ascendent, fiind compania cu cel mai mare randament din BET de o bună perioadă de timp", a declarat Cosmin Ghiţă, directorul general al companiei, citat în comunicat.
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) este singurul producător de energie nucleară din România şi de combustibil aferent tehnologiei utilizate, CANDU 6, compania fiind înfiinţată în 1998.
În octombrie 2013, SNN a listat pe Bursa de Valori Bucureşti un pachet de 25.368.236 acţiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 ron/acţiune, reprezentând 10% din capitalul social al SNN.
Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă operează Unităţile 1 şi 2 care au o capacitate de 700 MWe fiecare şi utilizează uraniu natural drept combustibil şi apă grea ca moderator şi agent de răcire, de asemenea, produse în România.
Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din Romania.
Nuclearelectrica se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea - 9,0903% şi alţi acţionari - 8,4138%, după listarea la bursă a companiei.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7402 / 8813 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...