ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România îşi extinde producţia de energie curată printr-un sprijin de 30 de milioane de euro de la BEI

13 Martie 2025   |   Agerpres

Sprijinul BEI cofinanţează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peştera, sat aflat în apropierea municipiului Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre.

 
 
Banca Europeană de Investiţii (BEI) angajează până la 30 de milioane de euro pentru un proiect important de energie eoliană în România, accelerând tranziţia verde şi independenţa energetică a ţării, conform unui comunicat al băncii.

Sprijinul BEI cofinanţează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peştera, sat aflat în apropierea municipiului Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre.

Potrivit sursei citate, sprijinul BEI pentru "Peştera II" reprezintă o coinvestiţie realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiţii cu sediul în Danemarca. Aceasta se concentrează pe dezvoltarea şi construcţia proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume. Valoarea totală a proiectului se estimeazî că va depăşi 500 de milioane de euro.


Peştera II, una dintre cele mai mari iniţiative de energie eoliană din România, urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 megawaţi (MW), suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării româneşti pe durata unui an. Construcţia urmează să fie demarată anul acesta şi, odată finalizată, va sprijini eforturile Uniunii Europene de atingere a neutralităţii climatice până la jumătatea secolului.

"Suntem mândri să sprijinim tranziţia României către o energie curată prin investiţia noastră de 30 de milioane de euro în proiectul eolian terestru Peştera II. Această iniţiativă emblematică nu doar măreşte capacitatea de energie regenerabilă a României, ci contribuie şi la ambiţioasele obiective climatice şi de durabilitate ale UE. Felicit Copenhagen Infrastructure Partners pentru rolul de lider în promovarea acestui proiect important în energia regenerabilă, care întăreşte securitatea energetică, încurajează creşterea economică durabilă şi accelerează tranziţia verde. Împreună, ne reafirmăm angajamentul fără echivoc faţă de o Europă mai durabilă, mai rezilientă şi mai neutră climatic", a spus vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris, citat în comunicat.

Coinvestiţia reflectă angajamentul BEI pentru finanţarea acţiunilor climatice şi a creşterii economice durabile în Europa.

"Ne aşteptăm ca proiectul Peştera II să furnizeze energie la preţuri accesibile pe termen lung, întărind independenţa energetică a României şi sprijinind obiectivele de decarbonizare ale ţării. Mai mult, urmărim să extindem prezenţa CIP în tranziţia energetică a României şi prin alte investiţii.", a spus Radu Gruescu, Partener în cadrul CIP.

CIP este cel mai mare administrator de fonduri dedicat din lume pentru investiţiile de tip greenfield în energia regenerabilă, cu know-how în energie eoliană offshore şi terestră, energie fotovoltaică solară (PV), biomasă şi alte forme de energie durabilă. CIP a strâns aproximativ 32 de miliarde de euro de la peste 160 de investitori instituţionali şi administrează un portofoliu de proiecte de energie curată transformative în întreaga lume.

Banca Europeană de Investiţii (BEl) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorităţi principale, BEI finanţează investiţii care contribuie la obiectivele de politică ale UE, stimulând acţiunile climatice şi de mediu, digitalizarea şi inovarea tehnologică, securitatea şi apărarea, coeziunea, agricultura şi bioeconomia, infrastructura socială, investiţiile de impact puternic în afara Uniunii Europene şi uniunea pieţelor de capital.

Grupul BEI, care include Fondul European de Investiţii (FEI), a încheiat noi finanţări în valoare de aproape 89 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea şi securitatea Europei.

Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit angajamentului din Foaia de parcurs a băncii climatice. Aproape 60 % din finanţările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum şi la un mediu mai sănătos.

Susţinând integrarea pieţelor şi mobilizând investiţii, Grupul BEI a sprijinit noi investiţii în valoare record de peste 100 miliarde euro pentru securitatea energetică a Europei în 2024 şi a mobilizat capital de creştere de 110 miliarde euro pentru start-upuri, întreprinderi în curs de extindere şi pionieri ai UE. Aproximativ jumătate din finanţările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcţionate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 172 / 8740
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a oferit consultanță companiei germane de tehnologie cbs în achiziția diviziei SAP a SkyConsult | Cristina Daianu (Partener): ”A fost o tranzacție deosebit de dificilă. Proiectul a combinat elemente brownfield și greenfield”
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Activitate intensă în practica de Employment de la NNDKP, firmă cu una dintre cele mai mari și performante echipe de avocați specializați în oferirea de asistență juridică pe întregul spectru de aspecte de Dreptul Muncii, într-o perioadă în care solicitările clienților s-au diversificat | Roxana Abrașu (Partener): ”Avem situații care presupun complexitate prin anvergura și impactul global adus, dar și situații unde se ridică subiecte diverse sau sensibile ce trebuie gestionate cu prudență pentru a asigura că sunt abordate ținând cont de numeroasele reglementări aplicabile și se finalizează cu luarea măsurilor corespunzătoare”
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Conversion Marketing, parte a grupului eMAG, la transferul activității Profitshare către 2Performant
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Andrei Cosma (BACIU PARTNERS), revenit în avocatura locală după ce a activat ca general counsel pentru o firmă de tehnologie din Malta: ”Cred că succesul în avocatură apare atunci când un avocat înțelege cu adevărat distincția - și îmbinarea - dintre profesia de avocat și avocatura ca business. Ambele concepte au o importanță de sine stătătoare și trebuie creată o simbioză pentru a tinde spre succes”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...