
România îşi extinde producţia de energie curată printr-un sprijin de 30 de milioane de euro de la BEI
13 Martie 2025
AgerpresSprijinul BEI cofinanţează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peştera, sat aflat în apropierea municipiului Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) angajează până la 30 de milioane de euro pentru un proiect important de energie eoliană în România, accelerând tranziţia verde şi independenţa energetică a ţării, conform unui comunicat al băncii.
Sprijinul BEI cofinanţează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peştera, sat aflat în apropierea municipiului Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre.
Potrivit sursei citate, sprijinul BEI pentru "Peştera II" reprezintă o coinvestiţie realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiţii cu sediul în Danemarca. Aceasta se concentrează pe dezvoltarea şi construcţia proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume. Valoarea totală a proiectului se estimeazî că va depăşi 500 de milioane de euro.
Sprijinul BEI cofinanţează cel de-al doilea parc eolian terestru planificat în Peştera, sat aflat în apropierea municipiului Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre.
Potrivit sursei citate, sprijinul BEI pentru "Peştera II" reprezintă o coinvestiţie realizată cu fonduri gestionate de Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), o firmă de investiţii cu sediul în Danemarca. Aceasta se concentrează pe dezvoltarea şi construcţia proiectelor de energie regenerabilă în întreaga lume. Valoarea totală a proiectului se estimeazî că va depăşi 500 de milioane de euro.
Peştera II, una dintre cele mai mari iniţiative de energie eoliană din România, urmează să aibă o putere instalată de până la aproximativ 400 megawaţi (MW), suficientă pentru alimentarea a peste 1,4 de milioane de gospodării româneşti pe durata unui an. Construcţia urmează să fie demarată anul acesta şi, odată finalizată, va sprijini eforturile Uniunii Europene de atingere a neutralităţii climatice până la jumătatea secolului.
"Suntem mândri să sprijinim tranziţia României către o energie curată prin investiţia noastră de 30 de milioane de euro în proiectul eolian terestru Peştera II. Această iniţiativă emblematică nu doar măreşte capacitatea de energie regenerabilă a României, ci contribuie şi la ambiţioasele obiective climatice şi de durabilitate ale UE. Felicit Copenhagen Infrastructure Partners pentru rolul de lider în promovarea acestui proiect important în energia regenerabilă, care întăreşte securitatea energetică, încurajează creşterea economică durabilă şi accelerează tranziţia verde. Împreună, ne reafirmăm angajamentul fără echivoc faţă de o Europă mai durabilă, mai rezilientă şi mai neutră climatic", a spus vicepreşedintele BEI, Ioannis Tsakiris, citat în comunicat.
Coinvestiţia reflectă angajamentul BEI pentru finanţarea acţiunilor climatice şi a creşterii economice durabile în Europa.
"Ne aşteptăm ca proiectul Peştera II să furnizeze energie la preţuri accesibile pe termen lung, întărind independenţa energetică a României şi sprijinind obiectivele de decarbonizare ale ţării. Mai mult, urmărim să extindem prezenţa CIP în tranziţia energetică a României şi prin alte investiţii.", a spus Radu Gruescu, Partener în cadrul CIP.
CIP este cel mai mare administrator de fonduri dedicat din lume pentru investiţiile de tip greenfield în energia regenerabilă, cu know-how în energie eoliană offshore şi terestră, energie fotovoltaică solară (PV), biomasă şi alte forme de energie durabilă. CIP a strâns aproximativ 32 de miliarde de euro de la peste 160 de investitori instituţionali şi administrează un portofoliu de proiecte de energie curată transformative în întreaga lume.
Banca Europeană de Investiţii (BEl) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorităţi principale, BEI finanţează investiţii care contribuie la obiectivele de politică ale UE, stimulând acţiunile climatice şi de mediu, digitalizarea şi inovarea tehnologică, securitatea şi apărarea, coeziunea, agricultura şi bioeconomia, infrastructura socială, investiţiile de impact puternic în afara Uniunii Europene şi uniunea pieţelor de capital.
Grupul BEI, care include Fondul European de Investiţii (FEI), a încheiat noi finanţări în valoare de aproape 89 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea şi securitatea Europei.
Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, potrivit angajamentului din Foaia de parcurs a băncii climatice. Aproape 60 % din finanţările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum şi la un mediu mai sănătos.
Susţinând integrarea pieţelor şi mobilizând investiţii, Grupul BEI a sprijinit noi investiţii în valoare record de peste 100 miliarde euro pentru securitatea energetică a Europei în 2024 şi a mobilizat capital de creştere de 110 miliarde euro pentru start-upuri, întreprinderi în curs de extindere şi pionieri ai UE. Aproximativ jumătate din finanţările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcţionate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 223 / 8791 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...