
TeraPlast intră pe piaţa ambalajelor biodegradabile cu o investiţie de aproape 12 milioane de euro
05 Noiembrie 2020
AgerpresProiectul a fost depus sub numele "Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL". Valoarea ajutorului de stat solicitat este de circa 5,8 milioane de euro şi reprezintă 49% din investiţia totală.
Grupul TeraPlast a depus un proiect în valoare totală de 11,8 milioane de euro în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, intrând, astfel o piaţă nouă, aflată la început - piaţa ambalajelor biodegradabile, potrivit unui raport al companiei, remis miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Proiectul a fost depus sub numele "Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast Folii Biodegradabile SRL". Valoarea ajutorului de stat solicitat este de circa 5,8 milioane de euro şi reprezintă 49% din investiţia totală.
Proiectul de investiţii presupune atât achiziţionarea de echipamente de producţie de ultimă generaţie, cât şi realizarea de construcţii noi. Sacii, sacoşele şi pungile biodegradabile care vor fi produse de compania din Grupul TeraPlast vor avea un grad de biodegradare de minim 90% şi vor fi certificate "OK Compost" conform SR EN 13432, se arată în raport. Fluxul tehnologic va include şi echipamente pentru reciclarea deşeurilor rezultate din producţia proprie şi reintroducerea acestora în procesul de fabricaţie.
"Piaţa de ambalaje, căreia ne vom adresa, a fost de 293 milioane de euro în 2019. Segmentul de saci, sacoşe şi pungi biodegradabile care face obiectul investiţiei, reprezintă 22% din total şi înregistrează cel mai accelerat ritm de creştere. Producţia locală nu poate acoperi cererea, drept urmare aproximativ 46% din totalul consumului din România provine din import. Granulele pentru folii biodegradabile pe care le vom fabrica se importă în acest moment integral din Germania şi Italia. Prin
acest proiect, intrăm pe o piaţă nouă, care se află la început, contribuim la reducerea deficitului comercial care a fost în 2019 de 17,28 miliarde de euro şi la alinierea României la obligaţiile pe care le are în contextul european. Cererea în piaţă va creşte în continuare, deoarece până în 2030 toate ambalajele din plastic din UE trebuie să fie reutilizabile şi uşor reciclabile", a declarat directorul general al TeraPlast, Alexandru Stânean.
Implementarea proiectului începe în luna noiembrie 2020, iar durata estimată de realizare este de 25 de luni. În urma proiectului vor fi create 93 de noi locuri de muncă, potrivit documentului, publicat pe site-ul BVB.
La începutul lunii octombrie, TeraPlast a depus primul proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat, pentru extinderea capacităţii de producţie a liniei de business Instalaţii. Valoarea totală a proiectului este de 7,9 milioane de euro.
În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o creştere de 14% a cifrei de afaceri, până la 167,4 milioane de euro, şi o creştere de 46% a EBITDA, până la 20,3 milioane de euro, comparativ cu primele nouă luni din 2019.
Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.
Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti - BET - şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5811 / 8818 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...