ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Primele 4 săptămâni din proiectul „Fii Avocat în Școala Ta !”. Care au fost temele discutate

26 Mai 2022   |   BizLawyer

La cele mai multe clase s-au derulat procese simulate, ce au avut în prim-plan situații reale, desfășurate chiar între elevi, procese în care adolescenții au putut experimenta prin joacă și au putut înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic.

 
 
Răspunzând interesului sporit al profesiei și al societății, Baroul București informează că, până în prezent, 24.000 de elevi din școlile și liceele din capitală au putut adresa profesioniștilor avocați întrebări legate de teme diverse de educație juridică.

În prima săptămână de curs, desfășurată în perioada 2 – 6 mai, au fost abordate teme referitoare la Constituție, drepturi, libertăți, nevoia de reguli și de sancțiuni, precum și subiecte privind infracțiuni împotriva sănătății și a vieții, precum loviri și alte violențe, vătămarea corporală, omorul.

În cea de-a doua săptămână de curs, între 9 și 13 mai, au fost discutate teme despre libertatea și integritatea sexuală, dar și despre bullying, aspecte importante pentru viața de zi cu zi a tinerilor.


În cea de-a treia săptămână, în perioada 16 – 20 mai au fost abordate subiecte privind infracțiuni de patrimoniu, precum furtul, tâlhăria, abuzul de încredere, dar și violarea vieții private, mărturia mincinoasă ș.a., precum și elemente privind răspunderea penală a minorilor, măsurile privative și neprivative de libertate care pot fi luate, vârsta legală la care un minor poate fi angajat cu contract de muncă sau cum poate avea venituri în mod legal.

A patra săptămână (23 – 27 mai), a adus în atenția elevilor subiecte despre traficul și consumul de droguri, despre dependență, substanțe interzise, efectul acestor elemente din punct de vedere social și juridic și nu în ultimul rând, al sănătății.

Interesul și implicarea elevilor au fost majore, întrucât s-au adresat unui interlocutor profesionist, care nu le era profesor sau părinte, cu un limbaj adaptat nivelului lor de dezvoltare psiho-socială. Acest aspect a creat premiza unor dialoguri deschise, cu importanță majoră pentru felul în care adolescenții înțeleg că trebuie să se respecte reciproc în relațiile sociale pe care le dezvoltă si pentru a înțelege ușurința cu care pot încălca limita legalității din joacă, bravură, neștiință, curiozitate sau dorință de a câștiga bani, se arată într-un comunicat transmis de UNBR.
    
La cele mai multe clase s-au derulat procese simulate, ce au avut în prim-plan situații reale, desfășurate chiar între elevi, procese în care adolescenții au putut experimenta prin joacă și au putut înțelege mecanismele actului de justiție și rolul profesioniștilor din domeniul juridic.

Ultima săptămână din program va fi dedicată aspectelor de ordin juridic, inclusiv de ordin penal, născute din interferența tinerilor cu lumea ciberneticii, tot mai prezentă în viața lor.

Baroul București apreciază deschiderea Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a celor peste 150 din unitățile școlare gimnaziale și liceale din capitală, a profesorilor și elevilor, pentru educația juridică, în general.      

Baroul București își manifestă recunoștința față de toți cei aproximativ 300 de avocați care și-au dăruit timpul în a-și împărtăși experiența ca avocați pledanți, pentru a construi premisa formării unor generații de tineri bine informate juridic.

Baroul București iși exprimă încrederea că vom putea continua în parteneriate viitoare implementarea materiei de educație juridică în școli, cu noțiuni esențiale pentru viitorul educat al societăți românești.  
Proiectul „Fii avocat în școala ta !” a fost organizat la nivel național de Uniunea Națională a Barourilor din România și implementat de barourile din toate județele României.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 12
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de 104 mil. E acordată grupului Maspex. Partenerul Cristian Vlaicu a coordonat echipa de proiect
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Conferința Bucharest Arbitration Days revine în iunie cu o nouă ediție: Stakeholders’ Role in International Arbitration, 2023
Allen & Overy și Shearman & Sterling fuzionează și vor crea prima firmă globală complet integrată. A&O Shearman va avea 3.900 de avocați în 49 de birouri și venituri de 3,4 miliarde USD. Costin Taracila, Managing Partner RTPR, , firmă cu care A&O lucrează în exclusivitate în România : Vor fuziona două din cele mai sofisticate firme de avocatură din lume
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
În spatele scenei, alături de Budușan & Asociații în proiectele de audit de drept penal | Ovidiu Budușan, partener fondator și coordonator al firmei: În general, companiile apelează la avocați externi atunci când există suspiciuni rezonabile sau chiar probe ale unor infracțiuni. Opțiunea cvasi-generală este de a sesiza organele competente și, totodată, de a identifica modalitățile concrete de stopare a contextului generator de risc
Arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui reputat avocat elvețian, reclamanții au ales un britanic, iar președintele Tribunalului este un canadian cu experiență de peste 35 de ani în arbitraj internațional
Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)
Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...