
Bulboacă și Asociații a găzduit conferința „Cu lupa pe transparentizarea salarială – Directiva (UE) 2023 ̸ 970, de la concept la practică”
26 Martie 2025
BizLawyerAndrada Bulgaru, Partener Bulboacă & Asociații, a împărțit scena cu Ionuț Tărcea – Business Unit Manager în Cultura Organizațională la Ascendis România, Bogdan Badea – CEO eJobs, Antoniu Panait – CEO Vastint România și Violeta Ivanovici – psiholog & psihoterapeut.
![]() |
Bulboacă și Asociații a fost gazda conferinței „Cu lupa pe transparentizarea salarială”, eveniment dedicat dezbaterii unui subiect, pe cât de sensibil, pe atât de actual. Ca firmă specializată în finanțări destinate afacerilor, precum și în achiziții de afaceri, aspectele de dreptul muncii sunt o verigă extrem de valoroasă în consolidarea unei afaceri. Gestionarea corectă a politicilor de HR și alinierea la orice noi reglementări au un impact major asupra stabilității și consolidării unui business și reprezintă o necesitate strategică atunci când vorbim de eventuale expansiuni. Prin urmare, înțelegerea profundă a acestor mecanisme este esențială pentru orice companie care își dorește profitabilitate și predictibilitate și, în egală măsură, creștere solidă și rafinată.
Andrada Bulgaru, Partener Bulboacă & Asociații, a împărțit scena cu Ionuț Tărcea – Business Unit Manager în Cultura Organizațională la Ascendis România, Bogdan Badea – CEO eJobs, Antoniu Panait – CEO Vastint România și Violeta Ivanovici – psiholog & psihoterapeut.
Evenimentul a fost un prilej excelent pentru a explora beneficiile și provocările transparenței salariale și, cu această ocazie, au fost evidențiate nu doar implicațiile juridice, impactul asupra culturii organizaționale sau asupra deciziilor de business, în contextul unei piețe a muncii racordate la climatul european, cât și rațiunile profunde pentru care sunt recomandate anumite măsuri concrete. Discuțiile au reliefat faptul că transparența salarială nu este doar o tendință de moment sau un simplu subiect de actualitate, ci și un instrument esențial și complex, care poate influența brand-ul unei companii, procesele de recrutare sau retenția și dezvoltarea angajaților. Este totodată un alt factor determinant în modelarea viitorului pieței muncii și a mediului de afaceri.
Abordarea acestui subiect complex a beneficiat de background-ul profesional diferit al invitaților firmei de avocați, drept pentru care dezbaterea a fost abordată din 5 unghiuri diferite, dar congruente.

„Atunci când există transparență, există și predictibilitate, stabilitate și încredere. Sporirea încrederii în angajator va crește inclusiv valoarea brandului, salariații fiind cei mai buni purtători de cuvânt ai companiilor. Toate acestea vor facilita și accesul la angajați mai bine pregătiți. Important este ca angajatorul, din perspectiva procedurilor, să aibă o „farmacie” internă și să nu ducă salariile, în scopul asigurării egalității de tratament, către limita lor inferioară (pay compression) – această măsură va conduce la frustrare în rândul angajaților, va scădea randamentul și, automat, profitabilitatea angajatorului. Avantajele implementării corespunzătoare a măsurilor care vizează transparența salarială sunt net superioare dezavantajelor”, afirmă Andrada Bulgaru, Partener Bulboacă & Asociații.
„Ne aflăm foarte aproape de momentul în care piața salariilor din România va fi transparentizată. Este un moment pe care candidații îl așteaptă de mult timp, mai ales în contextul în care am fost obișnuiți până acum și în care discuțiile despre salarii reprezentau un subiect tabu. Deja vedem, de altfel, cum angajatorii care au început să publice salariul în anunțul de angajare reușesc să atragă mai mulți candidați și mai repede. În medie, un anunț care are salariul afișat primește cu până la 40% mai multe vizualizări și aplicări decât celelalte. Este, în schimb, un proces care nu va fi simplu de implementat, tocmai de aceea vedem, deja, în rândul companiilor o preocupare din ce în ce mai intensă pe această temă,” afirmă Bogdan Badea, CEO eJobs.
„Companiile din România au început deja, de câțiva ani, să publice nivelurile salariale în anunțurile de angajare, în special în domenii precum producție și retail, pentru că și-au dat seama că așa reușesc să atragă mai ușor candidați. Noua legislație va conduce la o transparentizare a relației dintre angajator și angajat și va simplifica procesul de recrutare, mai ales că informațiile despre nivelul salarial erau, de regulă, dezvăluite în interviul final cu candidatul. Este o etapă de învățare și de maturizare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați”, afirmă Ionuț Tarcea, coordonator, divizia de cultură organizațională din cadrul companiei de training și dezvoltare organizațională Ascendis.
„Am avut plăcerea sa particip la această conferință valoroasă, care a oferit o oportunitate excelentă de a schimba idei și de a descoperi noi modalități de îmbunătățire a experienței angajaților la locul de muncă.
Credem cu tărie că transparența joacă un rol esențial în crearea unui mediu de lucru pozitiv și productiv, aducând beneficii atât angajaților, cât și angajatorilor. Dialogul deschis și schimbul de cunoștințe sunt factori esențiali în promovarea schimbărilor semnificative. Mulțumim organizatorilor pentru inițiativă și invitație”, afirmă Antoniu Panait, CEO Vastint.
„Ca profesionist, recomand, remarcând diferite cazuri care au dus la problematizări reale ce țin de natura profundă a angajatului, ca procedurile să fie foarte clare și transparente, dat fiind faptul că, impactul la nivel emoțional există și nu este discutabil. În abordarea acestei problematici, trebuie vizată și latura psihologică, pentru că toată activitatea companiei este influențată de starea de bine a oamenilor. Oamenii sunt diferiți și vor reacționa diferit și este important ca angajații să aibă în vedere o paletă variată de măsuri care le asigură well-being-ul,” afirmă Violeta Ivanovici, psiholog & psihoterapeut.
Directiva (UE) 2023/970 plasează în sarcina angajatorilor cu peste 100 de angajați obligații de raportare a informațiilor care reflectă diferențe de remunerare între femei şi bărbaţi. De asemenea, angajatorii vor trebui să asigure accesul angajaților la informații referitoare atât la nivelul lor salarial, cât salariale medii, pentru categoria de lucrători din care fac parte și care prestează aceeaşi muncă ca ei sau o muncă de aceeaşi valoare ca a lor. Angajatorii vor trebui totodată să se asigure că eventualele diferențe salariale între sexe se justifică prin criterii criterii obiective și neutre din punct de vedere al genului, inclusiv prin elaborarea/modificarea de politici de salarizare care vor conține elemente cum ar fi plajele salariale sau evoluția remunerației.
Înfiinţată ca urmare a unui spin-off al biroului din Bucureşti al unei firme Magic Circle, Bulboacă şi Asociaţii are unul din cele mai puternice branduri de pe piaţa avocaturii din România, cu o mentalitate de tipul băncilor de investiţii şi cu experienţă preponderentă în finanţări & restructurări, fuziuni & achiziţii, insolvenţe & litigii, real estate şi dreptul muncii. Bulboacă şi Asociaţii este implicată în unele din cele mai sensibile şi solicitante tranzacţii sau speţe, adeseori foarte greu de realizat sau soluţionat, unde stăruinţa, pasiunea şi determinarea avocaţilor, alături de know-how-ul juridic şi de business specific, joacă un rol absolut fundamental. Firma oferă consultanţă instituţiilor financiare, fondurilor, family office, companiilor, structurilor lor de conducere sau acţionarilor cu privire la situaţii esenţialmente critice. Când clienţii Bulboacă & Asociaţii întâmpină o dificultate majoră, de neimaginat sau de nesurmontat, experienţa avocaţilor firmei arată că şi atunci există şanse reale pentru a se face o tranzacţie sau pentru a se soluţiona o speţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11 / 285 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...